Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Звездин директор о наставку сезоне, повратку странаца, уговорима играча и финансијском аспекту

Филип Сунтурлић, директор Кошаркашког клуба Црвена звезда, причао је за Б92.нет о почетку припрема, физичком стању кошаркаша, повратку странаца у клубове, евентуалном наставку сезоне, уговорима кошаркаша…

Актуелни шампион Србије и региона екипа Црвене звезде пре седам дана вратила се групним тренинзима на отвореном на теренима Малог Калемегдана.

Фокус је био да се кошаркаши полако уведу у тренажни процес, да “осете” кошеве, а од понедељка ће кренути и са вежбањем у затвореном – у дворани “Александар Николић”.

Мислим да смо максимално искористили овај период. Иако је од прошлог понедељка дозвољен рад у дворанама, ми смо се определили, слушајући препоруке и план наших тренера, да одрадимо тај први део од седам дана на Малом Калемегдану. Изузев једног дана када смо имали проблем с лошим временом, све остале дане смо имали срећу и максимално смо искористили то што нам је природа дала”

“Од понедељка крећемо с радом и тренинзима у хали „Александар Николић“. Тада ћемо почети да уносимо неке кошаркашке елементе, као и вежбе снаге у теретани. Придржавамо се свих прописаних мера, то је у овом тренутку најважнији део. За сада немамо повреда и надам се да ће тако остати за убудуће”.

Директор Црвене звезде истиче да је проблем то што играчи немају довољно времена да се врате у форму у којој су били пре почетка пандемије.

Један од проблема, након резултата које смо добили из лабораторије и након кондиционих тестова, је да играчи сами признају да се после 60 дана живота у претходном периоду осећају недовољно спремни за овај прелазни период”, 

“Зато смо и тај део од првих седам напољу искористили враћању потенцијала, у овом случају витамина Д који је потребан за имунитет спортисте. Са резултатима које смо добили, имунитети играча су нападнути, имају мање витамина Д. Подложни су заразама, не само корони, већ и другим вирусима”.

Кондициони тренер ККЦЗ Александар Лукман причао је о аеробном капацитету, односно о капацитету плућа који је у претходном периоду код кошаркаша пао за 20-30 одсто.

На два месеца паузе, потребно је и до шест месеци да се врати максимум, односно на период када је све стало. Све је индивидуално и то је само кондициона спрема. Оно што је важно је да је такмичарска спрема индивидуална. Играчи углавном са 60-70 одсто дочекују почетак припрема. То се потом надопуњује, припремне утакмице, почетак сезоне… Неки играчи уђу у форму у октобру, неки у новембру, а неки у децембру, а ми све то морамо у месец дана”.

Проблем свих европских клубова јесте повратак странаца, тачније углавном Американаца који су отишли кући на почетку пандемије коронавируса.

Од почетка смо у контакту са играчима. Они пролазе кроз све што и ми пролазимо овде. Неки са већим, неки са мањим интензитетом. Оно што је сигурно, а тиче се свих страних играча, не само наших, је да сви осећају одређене менталне проблеме што се тиче самог наставка сезоне. И што се тиче наредне сезоне. Њихова физичка спреман након 60 дана не може да буде на нивоу који захтева елитни спорт. Сви желе, као и клуб, да се титуле освоје на терену, да се на спортски начин дефинише ко је шампион. То је врхунац сваког спортисте, тако је исто и код играча. Они желе да се такмиче и желе да освајају на терену. Они ће сада у глави имати бојазан, да ли ће моћи да одговоре на захтеве у убрзаном систему припреме”.

Када ће клубови моћи да размишљају о повратку странаца?

Оног тренутка када се донесе одлука да се сезона наставља. Тада ћемо имати 3-5 дана да вратимо странце. Пратимо ситуацију што се тиче међународног саобраћаја, да се сада доноси одлука да се наставља – Американци можда не би могли да дођу. Сви клубови у Евролиги и Еврокупу који имају стране играче имају озбиљан логистички подухват”.

Сунтурлић истиче да је наставак сезоне уско повезан са здравственим стањем у свету.

Ми смо своју форму темпирали за крај сезоне. Када се одлучују трофеји. То смо планирали, могу са сигурношћу да тврдим да смо највећи губитници у АБА лиги ми, ако се сезона настави. Зашто? Па били смо у најбољој форми, од несрећног пораза у Нишу смо подизали форму. Пре пандемију смо добили Цедевита Олимпију, на лопту смо изгубили од Фенера, победили смо Макаби у Београду итд… У том тренутку смо можда били у најбољој форми. Ако се сезона настави све се решава на терену и то је јасан став већине клубова. Да ли имамо логистичке проблеме? Па имамо сви, поготово клубови који имају стране играче. Али то ћемо све у ходу решавати, свесни смо ситуације у којој се налазимо”

Директор ККЦЗ каже да клуб гледа ширу слику.

“Као клуб смо се одговорни понашали у овом периоду. Нисмо излази у јавност све до пре пар дана када је председник Човић и сам навео да се ми као клуб залажемо да овај регион има два представника у Евролиги. То је показатељ у ком правцу треба да иде кошарка на овим просторима. Не гледамо једноставно, већ ширу слику”.

Дотакли смо се и теме о уговорима кошаркаша. Ако се сезона настави, готово је сигурно да ће се играти у јулу, а сви знају да уговори истичу крајем јуна.

Кошаркашка сезона траје од 1.7. до 30.6. Тако је правно формулисано. Уговори играча истичу 30.6, а негде и 20.6. У Звезди је 30.6. На нивоу Евролиге је одлучено, а важи и за све остале, да се прави додатни анекс, односно уколико дође до наставка сезоне да се уговори продуже за месец дана, до 31.7. Има и ту доста непознаница, доста страна гледа своје интересе. Ако се сезона настави, мислим да је то најреалнија ситуација, да се на тај начин правно реши”.

За крај Сунтурлић се кратко осврнуо на финансијску ситуацију.

Сви кошаркашки клубови су у финансијаском проблему услед пандемије коронавируса. Не постоји начин да клубови приходују. Постоје расходи и то је заједничко за све нас. Веома је тешко у овом тренутку за било који клуб, чак и је и Ватутин (власник ЦСКА) рекао да ће ЦСКА имати великих финансијских проблема, да буде финансијски солвентан јер толико тога има. Да ли ће моћи да се игра пред публиком до краја календарске године? Уколико се не буде играло, то ће драстично оштети клубове што се тиче финансијског стања”.

Извор/фото:(б92. нет)

Повезане вести

Leave a Comment