Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОсталоРагби

Аустралијанци писали о Звездиним рагбистима

Добро је познато колико је рагби популаран у Аустралији. У овој земљи је то националан спорт, популарнији и од фудбала и кошарке. Због тога тамошњи медији много пажње поклањају овом споту. Пише се углавном о врхунским играчима и тимовима, а своје место је нашла и РЛК Црвена звезда.

Портал „Sporting news“ је написао опширан чланак о рагби 13 клубу Црвена звезда. На почетку се истиче да када споменете Црвену звезду прво помислите на фудбалски тим који је 1991. био шампион Европе. Споменут је и кошаркашки клуб који последњих година игра значајну улогу у Европи.

У конкуренцији фудбала и кошарке, рагби не може да дође до изражаја, а један Аустралијанац се труди да то промени. Име му је Колин Клејвег и он је власник рагбиста црвено-белих који од новембра 2018. не знају за пораз на Балкану.

– „Пре 13 година сам упознао једну Српкињу, а две године касније смо се венчали. Заједно смо покренули посао у Србији, а у Београду живимо већ девет година“ – рекао је Клејвег и додао:

– „У Србији смо хтели да се укључимо у заједницу и пронашли смо рагби 13. Волим тај спорт и моја супруга се заљубила, такође. Прво смо помагали Рагби савезу Србије, а у јануару 2017. смо упознали момке из Црвене звезде који су нам понудили сарадњу коју смо прихватили.“

Клејвегу је помогао аустралијаски тренер Фил Економидис и резултат су постали видљиви. Сада су рагбисти један од најтрофејнијих колектива у СД Црвена звезда. Од 2014. је освојено 13 пехара.

– „Овде је рагби 13 још мало познат спорт. Ипак, Срби су ми рекли да је то савршен спорт за њихову психу и тип тела.“

Ове године је Звезда намеравала да се укључи у Лигу 1, што је трећи ранг такмичења у Енглеској. План је да црвено-бели 2021. играју у том такмичењу, али је све стопирао коронавирус. Кјелвег планира да направи европско клупско такмичење.

– „Укључен сам у борд Европске рагби федерације. Од прошле године сам на челу групе која прави европско клупско такмичење. Мој сан је да имамо такмичење као што је Евролига у кошарци.“

Клејвег је рекао да ли рагби 13 има будућност у Србији.

– „Они су технички веома добри, имају добар облик тела и масу. Ментално су стабилни, а за своју тежину ударају доста добро. У сваком спорту су вам потребни људи који ће да тренирају и уче спортисте разним ситницама. Има мало играча који су играли у јуниорским категоријама. Од пет или шест клубова можете да саставите 20 играча који могу да се супротставе неком енглеском тиму. Најбоља ствар коју сам урадио је што сам довео Фила који има искуству у НРЛ (најјача аустралијска лига прим. аут.). Полако уводим играче у пун тренажни процес. Многи имају свој посао, па тренирају само једном или два пута недељно. Морају да поведу рачуна о спавању и бољој исхрани“ – истакао је Клејвег.

Повезане вести

Leave a Comment