Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноИсторијаНајновијеФудбал

На данашњи дан – Рекорд Маракане 110.000 гледалаца

На данашњи дан, 23. априла 1975. године Црвена звезда је у реванш утакмици полуфинала Купа купова угостила Ференцварош (2:2) и на том мечу је постављен клупски рекорд у посети – 110.000 гледалаца.

Остало је забележено да је на најпосећенијој утакмици свих времена на територији бивше Југославије продато тачно 96.070 улазница. Међутим, хроничари тог времена истичу да се за реванш полуфинала Купа купова тражила карта више, да су људи плаћали баснословне суме за карту и на крају су гужве биле такве да је кроз капије ушло једно 15 хиљада љиди више. Према проценама тадашњег директора стадиона Црвене звезде Милета Петровића, ту утакмицу је посматрало око 110.000 гледалаца.

Тај рекорд тешко да ћче икада бити оборен, поготово што је стадион Црвене звезде са 96.000 капацитета те 1975. године данас модернизован и сведен на 55.535. Међутим, рекордна посета није завршена хепиендом иако се после пораза у Будимпешти од 2:1, а уз сећање на феноменалну партију против Реал Мадрида из четвртфинала кад је надокнађено 0:2 са „Бернабеуа“ очекивало да ће Звезда проћи даље.

Мађари су шокирали све на стадиону јер су у 7. минуту повели преко Пустаија. Звезда је успела да преокрене резултат тек у другом полувремену. Слободан Јанковић је извео слободан ударац са око 30 метара, а лопту је са пет метара главом у мрежу спровео Михаљ Кери за изједначење у 50. минуту. Зоран Филиповић је у 77. минту донео вођство и ерупцију одушевљења препуне Маракане кад је главом матирао голмана ривала после центаршута Јанковића. Уместо продужетака, гости су из пенала преко Међешија стигли до ремија и пласмана у финале где су изгубили од кијевског Динама 3:0.

Црвена звезда – Ференцварош 2:2 (0:1)

Београд, 23. април 1975. Стрелци: Кери у 50. и Филиповић у 77. за Црвену звезду, а Пустаји у 7. и Међеши уј 83. минуту из пенала за Ференцварош. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 110.000. Судија: Валтер Ешвилер (СР Немачка). Црвени картон: Балинт (Ференцварош) у 70. минуту.

Црвена звезда: О. Петровић, Ђорђевић, Никитовић, Радовић, Кери, Баралић, С. Јанковић, Антонијевић (од 37. Филиповић), Савић, Петровић, Шестић.

Ференцварош: Геци, Међеши, Мартош (од 89. Келемен), Балинт, Раб, Онхаус (од 53. Такач), Муха, Јухас, Мате, Мађар, Пустаи.

The post На данашњи дан – Рекорд Маракане 110.000 гледалаца appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment