Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноИсторијаКошаркаНајновије

Приче из историје – Владимир Цветковић

75 година велике Звезде!

„Седамдесетпет година Спортског друштва Црвена звезда! Седамдесетпет година радости, победа, пораза, среће, страсти, па и туге. Спортско друштво Црвена звезда је прича о угледу и значају спорта. Прича о успоменама на велике победе. Прича о великим клубовима. Прича о изузетним резултатима Звездиних спортиста који су 75 година представљали и убудуће ће представљати амбасадоре спорта своје Црвене звезде, Београда и Србије.“ (Зоран Аврамовић, главни и одговорни уредник Звездине ревије и директор Црвена звезда маркетинга, из уводника број 669)

Легендарни кошаркаш и функционер Црвене звезде Владимир Цветковић први је спортиста који је проглашен за најбољег спортисту Спортског друштва Црвена звезда (1965. године). Добитник је златне значке нашег спортског друштва која се додељивала заслужним спортистима и спортским радницима црвено-беле породице на прослави 70. рођендана.

Рођен је 24. маја 1941. године у Лозници, а за наш клуб наступао је од 1959. до 1973. године. Као капитен предводио је нашу екипу у освајању две шампионске титуле и два национална Купа. За његово име везани су многобројни рекорди: најбољи стрелац Црвене звезде у првенству био је девет пута, има највећи просек постигнутих поена у једној сезони (34,3 поена по утакмици или 755 поена на 22 утакмице), најбољи стрелац Звезде у домаћем Купу био је три пута, укупно је постигао 5.967 поена или 20,7 по мечу. За 13 сезона колико је носио црвено-бели дрес, изостао је са само шест утакмица.

Владимир Цветковић је у сезони 1968/69 уз помоћ млађих саиграча Капичића, Симоновића, Вучинића и Славнића стигао до своје прве шампионске титуле са Црвеном звездом. Била је то и прва титула за клуб после паузе од 14 година. У 22 сусрета остварено је 19 победа и само три пораза, а Цветковић је са просеком од 27,3 поена поново био лидер тима.

Комплетну каријеру провео је у Звезди од које се опростио као капитен шампионском титулом 1972. године, коју су црвено-бели освојили у мајсторици на неутралном терену у Љубљани савладавши Југопластику из Сплита резултатом 75:70.

За репрезентацију Југославије наступио је 149 пута и са „плавима“ је освојио чак четири сребрне медаље на великим такмичењима (Светско првенство 1963. и 1967. године, Олимпијске игре 1968. и Европско првенство 1969. године). Његов кош на Олимпијади у Мексику 1968. године, када је са линије слободних бацања, три секунде пре краја меча донео победу над фаворизованим Совјетским Савезом, остаје уписан златним словима у историји наше кошарке. Тим поенима освојена сребрна медаља што је до тада био највећи успех наше кошарке и историјски тренутак за будућност овог спорта у нашој земљи.

Кошаркашку каријеру завршио је на величанствен начин, када се на опроштајном мечу у новобеоградској Хали спортова окупио целокупан кошаркашки свет.

Стечено искуство му је значајно помогло да постане легенда Фудбалског клуба Црвена звезда, где је на месту генералног секретара, а касније и генералног директора, за 18 година допринео освајању 18 трофеја у периоду од 1983. до 2001. године. Звезда је у то време била сјајно организована, а Цветковић је успешно координирао свим акцијама и држао конце у својим рукама. Максимално се посветио обавезама у клубу, пазио на сваки динар, па Звезда у то време никада није имала дугове. Заједно са својим сарадницима направио је највећи источноевропски фудбалски клуб и достигао резултатски максимум освајањем титуле шампиона Европе и света 1991. године. Од 24. септембра 1992. до 24. марта 1998. обављао је функцију министра за спорт и омладину.

The post Приче из историје – Владимир Цветковић appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment