Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Пут око света са Леријем О’ Беноном

Амерички бек шутер Лери О’ Бенон је био члан Црвене звезде у сезони 2005/2006. У екипу коју је са клупе предводио Драган Шакота стигао је након одличне сезоне на универзитету Лујвил са којом је под вођством чувеног Рика Питина играо Ф4 турнира 2005. успут поневши и МВП титулу. На драфту који је уследио није изабран па га је пут одвео преко океана, у црвено – бели дрес нашег тима.

Лерије О’ Бенон у дресу Лујвила

Са Црвеном звездом је освојио Куп Радивоја Кораћа. На  последњем турниру купа који је игран у оквиру државне заједнице Србије и Црне Горе Црвена звезда је финалу одиграном у хали „Пионир“ савладала Хемофарм резултатом 80:65. Црвено – бели су се те сезоне такмичили и у Еврокупу где су догурали до четвртфинала да би их ту сачекао и елиминисао каснији освајач такмичења, Динамо из Москве, који је тада са клупе предводио Дуда Ивковић. О’Бенон је у Еврокупу одиграо 13 мечева уз просек од 12,2 поена по мечу што га ставља на друго место клупске листе стрелаца иза те сезоне неприкосновеног Милана Гуровића. У АБА лиги Лери је наступио на 25 мечева уз нешто лошији учинак од 8,9 поена по мечу. Црвена звезда је те сезоне тамичење у регионалној  лиги завршила у полуфиналу Ф8 турнира у Загребу поразом од ФМП Железника. Претходно је у четвртфиналу пала екипа Босне. У финалу Суперлиге Србије Звезда је поражена од Партизана па је Куп Радивоја Кораћа остао једини трофеј који је Лери О’ Бенон освојио у црвено белом дресу клуба из Београда.

Али то је био само почетак кошаркашке одисеје Лерија О’ Бенона. Након Звезде пут га је одвео у Италију. Уочи сезоне 2006/07. потписао је за италијанске Удине међутим у  фебруару 2007. мења тим али не и државу и одлази у Наполи где завршава сезону. Након Италије, О’Бенон одлази у Грчку и потписује за Ретимно али ни тада не завршава сезону у истом тиму пошто се убрзо сели у бугарски Лукоил Академик. Пред почетак сезоне 2008/09. постаје играч израелског Макаби Ришона у којем проводи две сезоне. У септембру 2010. потписује је за Макаби Хаифу али већ у фебруару следеће године га пут одводи на други континент, у Јужну Америку, где наступа прво за Боку Јуниорс а затим прелази у Ланус. У  јулу 2012. враћа се у Европу и потписује за швајцарски Вакало. Фебруара 2013. следи нова селидба у Израел где наступа за Хапоел Еилат у коме завршава сезону. У августу 2013. постао је члан француског Олимпик Антиба али опет током сезоне мења тим па крајем јануара 2014. потписује уговор са руском екипом Краснаја Крила. Септембра 2014. поново се враћа у Израел и потписује за Макаби Ришон али их напушта после само три утакмице и прелази у Хапоел Тел Авив. Након завршене сезоне у Израелу поново се отиснуо у Аргентину и постао члан екипе Сан Мартин де Кориентес. Следећу сезону такође проводи у Аргетини у екипи Хиспано Американо. Након тога остаје у Аргентини и наступа  за клуб Антенас али након само десетак утакмица сели се у уругвајски Дефенсор. Према доступним подацима за Дефенсор је одиграо свега две утакмице а затим се сели у Чиле где у екипи Валдивиа у актуелној сезони 2019/20 наступа на свега пет утакмица.

Лери О’ Бенон је стигао у Звезду када је имао 22. године. Данас, 15 година, 19 клубова и 11 држава касније, вероватно је већина оних који су га гледали у црвено белом дресу давне 2005. године при ставу да је у каријери могао и морао више. Освајање титуле победника Купа са Црвеном звездом је остао једини трофеј у Леријевој читавој каријери.  Данас има 36 година и домаћин је подкаста „The Player’s Perspective: Uncensored with Larry O’Bannon“ који се емитује од октобра прошле године.

Да ли ће се мрежица на кошу још неки пут затрести, да ли ће се кош још неки пут заљуљати у режији Лерија О’ Бенона остаје да се види. Делује вероватно да је епизода у Чилеу његова лабудова песма што се кошарке на самом терену тиче. Нама који памтимо сам почетак кошаркашке одисеје Лерија О’ Бенона можда се чини да је могао више али опет, 19 клубова и 11 држава касније, што би рекао наш народ – „мало ли је“?

 

 

 

Повезане вести

Leave a Comment