Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеФудбал

Догодило се на данашњи дан – Звезда демолирала Партизан

На данашњи дан, пре тачно 22. године фудбалери Црвене звезде су пружили једну од својих најубедљивијих игара у вечитим дербијима наневши ривалу најтежи пораз у постбаријевској ери. Дејан Станковић је постигао два, а Перица Огњеновић и Јован Гојковић по један гол у 110. вечитом дербију за убедљивих 4:0. Партизан је имао и среће јер су два гола Црене звезде поништена а играчи у црвено белом су и поред постигнута 4 гола пропустили још неколико одличних прилика.

Те београдске вечери играло се на температури од 19 °С, по кишовитом времену мада је киша учинила услугу фудбалерима и престала да пада неких пола сата пре почетка меча. Само у првих десет минута гости су били равноправан ривал и имали две шансе које у само неколико секунди нису успели да реализују Стојисављевић и Исаиловић. Оба пута чувар мреже црвено-белих Јеврић  био је на висини задатка.

Од тог тренутка на терену је постојала само Црвена звезда. Већ у 10. минуту Болић прави прекршај над Станковићем који из слободног ударца шутем по земљи смешта лопту у десни доњи угао гола Ивице Краља. Фудбалери у црвено-белим настављају да доминирају тереном. У 19. минуту на сцену ступа Перица Огњеновић који прави продор по левој страни оставивши иза себе Болића, улази у казнени простор и између тројице фудбалера Партизана смешта лопту иза леђа Ивице Краља за 2:0.

Напади  изабраника Милорада Косановића се и поред убедљивог вођства настављају и нови гол виси у ваздуху. Огњеновић на средини терена вара четворицу играча Партизана и шаље дијагоналу на десно крило ка Живковићу који улеће у казнени простор, судара се са голманом Партизана али устаје и постиже гол из мртвог угла. Судија га поништава. Напади Црвене звезде у таласима, прво Пантелић излази сам пред Краља али судија зауставља игру због офсајда да би који минут касније Станковић и Огњеновић изашли сами пред Краља, Станковић покушава да проигра Огњеновића али се између њих појављује играч Партизана који уклизава и шаље лопту у сопствену мрежу. Судија свира офсајд и поново поништава гол Звезде. Партизан је некако успео да избегне дебакл у првом полувремену али је у наставку добио оно што му је те београдске вечери неумитно следило.

Станковић је почетком другог дела игре имао велику прилику када се нашао очи у очи са Краљем али је лоше шутирао и лопта је завршила поред десне стативе. Мећутим убрзо, у 53. минуту пада и трећи гол. Пантелић је дриблинзима промешао Бранка Савића и центрирао на чело Станковићу коме није било тешко да са друге стативе убаци лопту у мрежу за 3:0. Уследио је је популарни возић као прослава убедљивог вођства.

Звезда наставља са нападима. Нижу се прилике Гојковића, Огњеновића, поново Гојковића… Тачку на меч ставио је Јован Гојковић који је у 76. минуту прво нанизао неколико противничких играча а  затим и закуцао лопту под пречку за коначних 4:0. Све што је Партизан успео да уради до краја меча је шанса Стојисављевића у самом финишу али је Јеврић скренуо лопту која је окрзнула стативу и завршила  у корнеру.

Тренер Црвене звезде Милорад Косановић био је након утакмице изузетно задовољан игром своје екипе.

– Потврдило се оно што сам већ рекао – да је наш тим пет година испред свих осталих у Југославији. Ми све нормалне фудбалске утакмице играмо овако добро а када не играмо добро мислим да је више крив амбијент него играчи Звезде.

Звезда и Партизан су те сезоне одиграли три дербија и Звезда је славила у сваком од њих укупном гол разликом 8:1. На жалост, ситуација те 1998. је била таква да се против Обилића није могло те је тим са Врачара освојио титулу са два бода предности у односу на Црвену звезду. Црвено – бели нису освојили титулу али су каснији трансфери неких од играча овог тима јасно потврдили колика је била његова вредност (Станковић – Лацио, Огњеновић – Реал Мадрид,  Буњевчевић – Тотенхем)… Судбина је хтела да данас, само 22. године касније, двојица од 11 момака у црвено белом који су тог дана истрчала на терен популарне „Маракане“ нису са нама. Јован „Цуне „ Гојковић је непуну сезону након одласка из Звезде у грчки Ираклис, 22. децембра 2001. трагично настрадао у саобраћајној несрећи у Београду. Имао је само 26 година. Горан Буњевчевић нас је напустио 28. Јуна 2018. године након изненадне болести. Имао је само 45 година. Цуне и Буња ће увек бити део нас, памтиће се њихове игре, пожртвовање на терену, голови… Они и њихови саиграчи ће заувек остати део овог великог клуба јер ће и за много година у будућности неко сести (као аутор ових редова данас) и погледати снимак меча који можете наћи  у прилогу овог текста. Погледаће како је то Партизан, предвођен садашњим селектором Србије, дошао на стадион Црвене звезде, изгубио 4:0 и добро прошао.

Црвена звезда – Партизан 4:0 (2:0)

Београд, 8. април 1998. Стадион Црвене звезде. Гледалаца: 20.000. Судија: Славко Радуловић (Подгорица). Жути картони: Шкорић, Живковић, Пецељ, Крстески и Бошковић (Црвена звезда), Исаиловић, Илић, Обрадовић и Пажин (Партизан). Стрелци: Станковић у 10. и 53, Огњеновић у 19. и Гојковић у 76. минуту.

Црвена звезда: Јеврић, Живковић, Бјеговић, Д. Илић, Пецељ, Буњевчевић, Шкорић (од 89. Г. Бошковић), Пантелић, Гојковић (од 88. Крстески), Станковић, Огњеновић (од 66. С. Марковић). Тренер: Косановић.

 Партизан: Краљ, Болић, Савић, Светличић (од 46. Тешовић), Крстајић (од 66. Пажин), Ташевски, Тробок, С. Илић, Треневски, Стојисављевић, Исаиловић (од 46. Обрадовић). Тренер: Тумбаковић.

 

 

Повезане вести

Leave a Comment