Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЗвездаши широм светаКошаркаНајновије

Фаје окончао професионалну каријеру

Августа 2018. године из редова грчког Промитеаса из Патраса на Мали Калемегдан стигао је широкој кошаркашкој јавности у Србији не толико познат сенегалски репрезентативац Мохамед Мо Фаје. Међутим, својим залагањем и играма врло брзо стекао је наклоност звездашке публике и постао је један од незаменљивих чланова екипе коју је са клупе предводио Милан Томић.

Током сезоне 2018/19 Мо Фаје је са својим саиграчима успео да поврати прстен регионалне АБА лиге, а освојена је и још једна национална титула, јубиларна 20. у низу, као и први трофеј намењен победнику АБА Суперкупа. Очекивало се да ће Фаје са одличним играма наставити и у актуелној сезони и да ће својим искуством допринети добрим играма црвено-белих и у елитном европском клупском такмичењу, али до тога није дошло. Лоши резултати са почетка сезоне, турбуленције у клубу, као и честа промена тренера проузроковали су и да Фаје пружи далеко лошије партије па је на велику жалот навијача донешена и одлука о прекиду сарадње. Фаје је напустио Мали Калемегдан и нову кошаркашку срећу потражио је у Русији потписавши уговор до краја сезоне са екипом Автодора из Саратова. Ипак, услед светске пандемије и прекида свих спортски активности, па самим тим и регионалне ВТБ лиге, Мохамед Фаје је одлучио да након овог „излета“ у Саратову оконча професионалну каријеру у 35. години живота.

Фаје је рођен у Дакару 14. септембра 1985. године. Кошарком је озбиљно почео да се бави 2002. године, а највећи део професионалне каријере провео је у Грчкој где је наступао за екипе Икарос Калитеас, Панелефсиниакос, Ретимно и већ помињани Промитеас. У Европи је још носио дрес француске екипе ХТВ баскет из Тулона, као и италијанског Варезеа, а током 2017. године опробао се и у либанској екипи Сагесе из Бејрута.

За годину и по дана у Црвеној звезди одиграо је 80 мечева и забележио 522 поена. Претходне сезоне у Еврокупу је на 13 мечева постигао 104 поена, док је у сезони 2019/20 у Евролиги на 12 мечева постигао 54 поена. У црвено-белом дресу освојио је претходне сезоне АБА лигу, АБА Суперкуп, као и национални шампионат Србије.

Када је у питању национална селекција Сенегала, боје своје земље бранио је на шест афричких кошаркашких шампионата, а 2013. и 2017. године освајао је бронзану медаљу на континенталном такмичењу. Дрес Сенегала носио је и на два Светска шампионата 2014. године у Шпанији и 2019. године у Кини.

Повезане вести

2 comments

Goran Stošić апр 8, 2020 at 19:40

Srećno ljudino i hvala ti za sve..Uvijek si davao sve od sebe..

Reply
Nikola апр 6, 2020 at 18:07

Faje CAR! Hvala mu za sve u našem CRVENO- BELOM dresu!

Reply

Leave a Comment