Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуКошаркаНајновије

Владимир Станковић о судбини Евролиге и АБА лиге

Један од најеминентијих спортских новинара на овим просторима, Владимир Станковић, изнео је своје мишљење када је у питању завршетак сезоне у Евролиги и АБА лиги.

Евролига је нераскидиво повезана са његовим именом, а годинама уназад је и приватно у одличним односима са Ђордијем Бертомеуом па је један од најпозванијих да прокоментарише сценарио по којем ће Евролига бити завршена у једном граду без присуства публике.

– „Нисам видео тај предлог, чуо сам се са Ђордијем пре пар дана и рекао ми је да се неће оглашавати, већ да је за комуникацију са медијима задужен Ед Скот. Мислим да је немогуће тражити најбоље могуће решење док се не стекну сви услови за потенцијални наставак сезоне. Евролига сигурно неће одлучивати декретом, договор се мора постићи на нивоу Борда, на којем ће представници клубова изнети предлоге које су претходно постигли на интерном нивоу. Евролига је тренутно на становишту да сезона треба да се заврши када се за то буду стекли сви неопходни услови“, рекао је Станковић.

Економски губици клубова биће огромни.

– „Несумњиво, економски губици биће енормни. У Шпанији је већ 8-9 клубова посегнуло за решењем по којем плате по слову уговора неће бити у потпуности исплаћене због ванредних околности. Видим да је већина играча показала разумевање и да број оних који ће посегнути за судским решењима не би требало да буде велики. И они су свесни да у ванредним околностима тешко да би на суду могли да добију спор у своју корист. Фудбалски клуб Барселона је, рецимо, само због отказивања реванш меча осмине финала са Наполијем изгубио 5-6 милиона евра, без прихода од ТВ права. Један, можда и кључни разлог, због којег у Евролиги инсистирају да се сезона заврши, јесте приход од ТВ права. Ова врста прихода је заправо и највећа за Евролигу и по сезони се креће од 30 до 35 милиона евра. У случају да се сезона не настави, Евролига сигурно не би добила последњу траншу по слову уговора, самим тим имала би далеко мање приходе од предвиђених. Такође, преноси утакмица у корелацији су са спонзорским уговорима.“

Када је АБА лига у питању, могућа су три сценарија.

– „Идеално решење се не може донети, већ оно најмање лоше. Логично би било, с обзиром да се одиграло 21 коло, да се на основу тренутног пласмана прогласи шампион, ако се не стакну услови да се настави сезона. Друга нека идеја би била да се одигра Фајнал-фор у Београду и да Партизан, као првопласирани, буде имао предност приликом продаје карата и да се на тај начин некако обештети. Трећа солуција је да се поништи првенство, као што је већ урађено у неким лигама, само што би тада било теже одредити ко ће рецимо и по којим критеријумима играти у Евролиги наредне сезоне“, објаснио је Станковић.

(извор: sportskacentrala.com)

Повезане вести

4 comments

Magarevo апр 14, 2020 at 16:44

Pa ovo je sajt za budale!

Reply
Vladimir апр 14, 2020 at 17:10

Из ког разлога?

Reply
Nikola апр 5, 2020 at 13:49

Čuj ovog smrdljivog grobara… Zašto se uopšte prenose izjave ovakvih budala na našem ZVEZDAŠKOM portalu?!

Reply
Vladimir апр 5, 2020 at 14:12

Само једна исправка. Господин Влада Станковић није гробар.

Reply

Leave a Comment