Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуНајновијеФудбал

Терзић: „Сигурно је само једно – ништа више неће бити као што је било“

Корона вирус је стопирао читав спортски свет, а паралисао је и највеће државе и економије света. Већина светске популације је у својим домовима у самоизолацији, која се препоручује док прође опасност од ширење заразног вируса.

Тако је и са генералним директором Црвене звезде, Звезданом Терзићем, са којим смо причали о актуелној ситуацији која је погодила планету. Он нам је открио како проводи дане и новонасталој ситуацији, прилагодио се и не пада му тешко, јер сада има више времена за оно што воли, чему у редоним околностима не може да се посвети.

Питали смо Терзића како проводи време у изолацији и да ли Вам она тешко пада, пошто због описа посла има много путовања и састанака и како изгледа кад се у секунди све промени да је принуђен да остаје код куће.

– „Не пада ми уопште тешко. Прихватио сам овај режим живота као нешто што је неопходно и трудим се да га искористим на што квалитетнији начин. Не желим да трошим време у овом периоду само да би ми сто брже прошло, него се трудим да га искористим на све оне ствари које волим, а за које немам времена у редовним околностима због професионалних обавеза и брзине којом живимо“ – поручује Терзић на почетку разговора за „telegraf.rs“.

Познато је да Терзић гаји велику љубав према књигама и читању, која је рођена у његовом дому у кућној библиотеци у којој има око 3.500 дела. Управо су књиге нешто чему се посветио током самоизолације, али то није све, већ има пажљиво испланиран и организован сваки дан.

– „Мислим да сам квалитетно организовао време. Будим се раније да бих искористио дан. Свако јутро одрадим добар тренинг, развучем га на два сата. Након тренинга следе телефонски разговори и видео састанци са сарадницима. После тога имам час енглеског језика са професором из Лондона преко Скајпа. Читање књига је оно што следи после ручка. Имам велику библиотеку и добар избор. С`обзиром на дуг дан, читам три књиге различитог жанра које мењам на сваких неколико сати. Сада читам „Уна и Селинџер“ од мог омиљеног Фредерика Бегбедеа, заменим га касније са ремек делом „Хомо Деус“ од Јувала Харарија а после ишчитавам енциклопедију о винима. Спремио сам тако комплете и за наредне дане: “Вучје легло” од Добитника Букерове награде Хилари Мантел, „Почни са зашто“ од једног од најтраженијих говорника на свету Симона Синека и за релаксацију ћу изучавати филмографију кроз енциклопедију „1001 филм који морате погледати“. Како ми изгледа ова ситуација са корона вирусом већ сам спремио и остале комплете. Пре свега желим да изучавам историју. Чини ми се да ћемо имати времена за читање на претек. Али бих поручио свим људима да се не труде да „убију“ ово време, него да га искористе на паметан начин за све оне ствари које су им потребне, а за које немају времена у редовним околностима.“

Многи клубови у Европи ће доживети велике губитке због заустављања фудбала, многи су спремни на радикалне потезе, чак и Барселона најављује смањење плата својим играчима, Сион је, на пример, отпустио неколико играча, има ли Звезда план и у ком смеру се размишља, да ли је мозда играчима и речено да ће морати да имају разумевања у смислу примања док траје пауза и не реши се ова ситуација?

– „Свако вече водим дуге разговоре са Зораном Лаковићем који је члан УЕФА радне групе која прати ову ситуацију и ради на изналажењу решења за многе проблеме које је ова несрећа наметнула. Има више планираних сценарија и од расплета ситуације зависи која ће се решења применити. Оно што је извесно, то је да све велике лиге инсистирају да започета првенства треба да се заврше, кад-тад, због огромних прихода од ТВ права. Неке претпоставке су да би се првенства могла наставити средином маја или почетком јуна, без присуства публике, али то нико са сигурношћу не може да тврди. Европски клубови су везани за новац од „broadcastera“ по броју утакмица, и покушаце на све могуће начине да се све утакмице одиграју и бар што се тиче прихода од ТВ права колико толико ублаже негативни ефекти ове пандемије. Људи у УЕФА су у реалном проблему јер је страховито тешко направити нови календар у већ згуснутом распореду такмичења. Сигурно је да ће европски фудбал, као и читава светска економија, претрпети страховите губитке. Ради се о милијардама евра на нивоу европског фудбала. Логично је да ће доћи до домино ефекта и да ће и Црвена звезда осетити велике последице овог финансијског краха. Уздржао бих се сада од било каквих коментара какве мере као клуб планирамо, јер мислим да је за то рано из простог разлога што не знамо докле ће ово да траје. Пратићемо препоруке УЕФА и у складу са тим и доносити одлуке. Сигурно је само једно – ништа више неће бити као што је било.“

Да ли ће се Звезда и генерално српски фудбал лакше опоравити од корона вируса у односу на штету коју је нанео најбогатијим клубовима и лигама?

– „Тешко можемо сада проценити ко ће теже, а ко лакше поднети ову катастрофу. Црвена звезда у великој мери живи од трансфера играча, а сигурно ће европски клубови смањити своје буџете за довођење играча, што ће директно утицати на приходе нашег клуба.“

Шта је најпоштенији исход када је у питању крај првенстава широм света уколико се пауза одужи – завршавање лиге по сваку цену (макар уз неки модел убрзаног плеј-офа), проглашење шампиона по тренутној табели или поништавање сезоне?

– „Сезона се сигурно не може поништити и то уопште није опција која се разматра. Рекао сам већ, УЕФА ће учинити све да се национална првенства заврше. Опција проглашења табеле у затеченом стању је друга опција, али се искрено надам да се то неће догодити и да ће се национална првенства завршити. Наравно, без публике. Зато је изузетно важно да играчи одговорно тренирају у кућним условима и што спремнији дочекају наставак првенства. Црвена звезда је свим својим играчима у њиховим кућама доставила траке за трчање или бицикле и план и програм рада док траје ванредно стање. Пред наставак првенства неће бити много времена за заједничке припреме“ – закључио је Звездан Терзић у разговору за „Телеграф“.

(извор/фото: telegraf.rs)

Повезане вести

1 comment

Delije Sever Ns мар 27, 2020 at 21:30

Ovo je strašno sve.Ni u ludilu nisam ni predpostavio da ovako može nešto da se desi.I Bombardovanje mi je lakše palo nego ovo sranje.Da nema fudbala i sporta to nisam mogao ni da predpostavim.Mi taman počeli kao klub malo da se dižemo kad ono nas Korona strefi.Zamislite kad jedan Siti,Mančo,Barsa,Real i ostali velikani kukaju šta mi onda da kažemo a bogme i na naše plate igrača se izdvajaju dobre pare od 3000 do 60hiljada e po igraču.E zato sad Terza uvedi da svi idu na 5000e pa ćemo videti ko pristaje a ko ne.Ko ostane taj voli klub a ko neće na to taj je tu samo zbog para.Lako je biti kad je med i mleko u klubu e sad da vidimo ko stvarno voli C.Zvezdu…

Reply

Leave a Comment