Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуНајновијеФудбал

Гарсија: „Звезда је велики клуб, број један у Србији“

Чекао се као највеће појачање прошлог лета, преговори су били дуги и напорни, с обзиром да је најозбиљнији противник Црвеној звезди био грчки Олимпијакос, а сви на стадиону „Рајко Митић“ били убеђени да доводе капиталца, који ће одмах направити разлику на терену. Па, чак и у Лиги шампиона. Ипак, Матео Гарсија у протеклом делу сезоне, иако је добро почео, није успео у потпуности да потврди вансеријски квалитет, па је на пролеће испао из стартне поставе. Ипак, Дејан Станковић га није прецртао, давао му је шансу са клупе у првих неколико пролећних кола, а онда је уследила пауза проузрокована пандемијом коронавируса, која је у потпуности паралисала фудбал.

Дешавања око омаленог Аргентинца прошлог лета, пониклог у Институту из Кордобе, нису остала незапажена ни у његовој родној земљи. Добро Аргентиници знају шта значи име некадашњег првака Европе. Гарсија је добро кренуо, постигао је гол против Јанг Бојса, а потом је након реванша уследила чувена прослава „оклопним возилом“, чије су слике и снимци обишли планету. Гарсија је, као у осталом и највећи број страних играча, одлично прихваћен у спрској престоници, а пад форме и бледе партије биле су директно одговорне што су емоције присталица црвено-белих значајно избледеле када је у питању однос према Аргентинцу.

– „Имао сам невероватан пријем. Изненадило ме је колико овај клуб има навијача, шта значи за целу Србију, стварно невероватно. Када изађете напоље сви вас препознају, траже да се фотографишу са вама. Када сам стигао морали смо да пронађемо кључ Лиге шампиона. Стигао сам у тренутку када су преостала два меча са Швајцарцима и потписао три дана пре првог меча са Јанг Бојсом. Тренер ми је рекао да ћу највероватније бити стартер, имао сам само неколико сати са екипом. Тренирао сам два дана са групом, нисам знао њихова имена. Нисам могао ни да прочитам презимена на леђима (а-ха-ха). Морао сам да играм, била је веома важна утакмица. Морали смо да прођемо како бисмо ушли у Лигу шампиона. У првој утакмици је било 2:2, а ја сам дао други гол“, сећа се Гарсија у интервуу за аргентински портал „МундоД“ можда и најлепшег тренутка у црвено-белом дресу.

Након искустава у Осасуни и Алкоркону, а потом и у Арису, где је експлодирао, уследили су позиви неколико европских клубова. Одабрао је Црвену звездеу, можда и не знајући да је у питању прави европски гигант.

– „Када сам се вратио са одмора дошао са на тренинге Лас Палмаса и већ је било јасно да ће ме продати, јер је било неколико веома занимљивих клубова који су ме желели. Било их је четири или пет, који су били спремни да пошаљу понуду. Међу њима су били Црвена звезда, клуб из Белгије (Андерлехт, прим.аут), клуб из Енглеске (Бирмингем), а такође и из Грчке (Олимпијакос). Практично је све било договорено са Олимпијакосом, али су се десиле неке ствари и Лас Палмас није комплетирао тај трансфер. Тренер ме је контактирао и рекао да ме желе и да ћу бити стартер. Оба клуба су ми била интересантна, јер су играли плеј-оф Лиге шампиона. Одувек ми је био сан да заиграм у том такмичењу. Мислим да је Црвена звезда била добар избор. Веома је велики клуб, број један у Србији, увек се бори за шампионску титулу. Тренутно смо први, пресотало је 10 кола до краја и имамо 11 бодова предности. Биће лепо ако будемо шампиони, јер ће ми то бити прва титула у каријери“.

Сезона је нажалост заустављена збоог пандемије коронавируса.

– „Фудбал је заустављен. Нисмо тренирали неколико дана, не можемо ван куће. Овде нема толико смртних случајева као у другим земљама, није толико озбиљна ситуација као у другим деловима Европе. Али, налазимо се у карантину, утакмице и тренинзи су обузстављен. У кући смо, тренирамо да не бисмо остали без ритма, сачекаћемо да видимо шта ће се догодити“.

Аргентинац са одушевљењем говори о јесењем делу сезоне.

– „Играње у Лиги шампиона је било незаборавно. О томе сања сваки играч. Када сам почео у Институту мој највећи сан је био да играм за први тим. Све ове ствари су деловале немогуће, нисте могли да замислите да ћете играти против ривала које сте користили на Плејстејшну. Играње против њих било је незаборавно, невероватно. Била је права фешта у граду када смо ушли у Лигу шампиона. Пласирао се последње две сезоне, а пре тога није успевао годинама. Учинили су да се осећамо као богови који су ушли у Лигу шампиона. Било је невеоватно. Играли смо против Тотенхема, Бајерна и Олимпијакоса. Није прошло баш најбоље, али смо имали шансу да освојимо треће место и одемо у Лигу Европе. Делило нас је само неколико минута, али смо изгубили, Био је то тежак ударац. То је фудбал, лепи и ружни тренуци. Играо сам свих шест утакмица, као стартер. То ми је било веома драгоцено. Осећаш се важним у тиму. То је сигурно једна од најлепших ствари која ми се догодила у фудбалу. Слушајући химну Лиге шампиона, нема речи којима се може описати тај осећај. Сада смо снажни у домаћем шампионату, циљ је да будемо шампиони. Овде је као у Боки или Риверу у Аргентини, имате обавезу да будете шампион. Такође смо и у полуфиналу Купа Србије. Намера је да освојимо дуплу круну“.

С обзиром да има 23 године Гарсија је спреман да учи. Сада је у ситуацији да то чини под диригентском палицом Дејана Станковића.

– „Сада је ту Станковић као тренер. Био је сјајан играч, играјући у Интеру и националном тим. Једно је од највећих имена овде у Србији, ово му је прво тренерско искуство. Користио сам га у Плејстејшну. Кад то кажем пријатељима, они се смеју. Трудим се да слушам и наставим да напредујем, као и увек“.

Његов Инситуто је пролазио кроз тежак финансијски период прошле године. Гарсија је посебно везан за своју матичну средину.

– „Тражим „стримове“ за гледање утакмица. Надам се да се клуб може опоравити, имам много пријатеља које волим тамо. Клубу увек желим све најбоље. Сад морамо да водимо рачуна сами о себи. Надам се да ће се ова ситуација што пре завршити да ћемо моћи да се бавимо оним што највише волимо, да игамо фудбал“, закључио је Гарсија.

(извор/фото: mozzartsport.com)

Повезане вести

Leave a Comment