Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОсталоСтрељаштво

Приче из историје – Јасна Шекарић

75 година велике Звезде!

„Седамдесетпет година Спортског друштва Црвена звезда! Седамдесетпет година радости, победа, пораза, среће, страсти, па и туге. Спортско друштво Црвена звезда је прича о угледу и значају спорта. Прича о успоменама на велике победе. Прича о великим клубовима. Прича о изузетним резултатима Звездиних спортиста који су 75 година представљали и убудуће ће предтсвљати амбасадоре спорта своје Црвене звезде, Београда и Србије.“ (Зоран Аврамовић, главни и одговорни уредник Звездине ревије и директор Црвена звезда маркетинга, из уводника број 669)

Ово је прича о најбољој спортисткињи у историји Црвене звезде. О јединственој дами која је чак 11 пута проглашавана за најбољу у читавом Спортском друштву Црвена звезда. Легендарна стрелкиња Јасна Шекарић је једна од најуспешнијих спортиста света 20. века.

Рођена је 1965. године. Стрељаштвом је почела да се бави као 14-годишња девојчица, најпре у својој школи, a затим и у осијечком клубу „Осијек 1784“ у дисциплини ваздушна пушка.

Пиштољ је првп пут почела да тренира крајем 1982. године и већ следеће 1983. постала првакиња државе. Од тада пa надаље за њу су прва места једноставно – резервисана. Шекарићева је од самог почетка своје спортске каријере показивала вансеријски таленат, чак и у светским оквирима, што је касније потврдила свим титулама које је освајала на најзначајнијим такмичењлма света. Захваљујући њеним резултатима, али и њеној личности, стрељаштво је код нас постало масовније, a исходи са борилишта ишчекују се са нестрпљењем.

Узлазна путања Јасне Шекарић почела је на Европском пpвенству у Осијеку 1985. године на коме је наступила у јуниорској конкуренцији где је освојила бронзану медаљу у дисцпплини спорт пиштољ (30+30). Већ наредне, 1986. гађајући из стандардног ваздушног пиштоља, освојила је три златне (на два Светска купа и Европском првенству) и једну сребрну медаљу (Светски куп). Уследиле су затим године освајања највиших одличја.

У Црвену звезду дошла је 1990. године. За собом је већ имала прегршт најзначајнијих трофеја и две олимпијске медаље – златну и бронзану са Олимпијских игара у Сеулу.

Бранећи црвено-беле боје, већ 1991. године постала је двострука појединачна првакиња Југославије. Тај успех поновила је 1992, 1994… Државна шампионка у дисцнллини спорт пиштољ (30+30) била је и 1993. Дупла круна изостала је због повреде руке на зимским припремама. Учествовала је у освајању свпх значајннх клупских и државних екипннх титула, побеђивала је на многим светским и европским такмичењима и турнирима, чак и у мушкој конкуренцији.

Више пута је проглашавана за најбољу спортискињу и стрелца Југославије, Хрватске, СЦГ, Србије. 1988. и 1994. године добила је златну значку Спорта, награду за најбољег спортисту у Југославији. Три пута, 1990, 1995. и 2005. је проглашавана за најбољег стрелца у свету, а 2000. године Међународна спортска стрељачка федерација (ИССФ) ју је прогласила за најбољег стрелца света 20. века. У каријери је освојила преко 90 медаља на великим такмичењима (Олимпијске игре, светска и европска првенства, светски купови, Медитеранске игре…).

На Олимпијским играма освојила је пет медаља, једно злато, три сребра и једну бронзу. Једини је стрелац, који је на сваком наступу на Олимпијским играма успео да се пласира у финале. Два пута олимпијско злато јој је замало измакло. У Барселони 1992, је изгубила златну олимпијску медаљу упркос чињеници да је имала идентичан резултат као победница, Марина Логвиненко. Ситуација се поновила и на Олимпијским играма у Атини 2004. године, када је Јасна после основног дела и квалификација имала исти резултат као и шампионка Олена Костевич (Украјина). Украјинка је била боља од Шекарићке у „распуцавању“. На Олимпијским играма 2008. у Пекингу је носила српску заставу на церемонији отварања, а у такмичењу освојила шесто место.

Са Црвеном звездом је освојила свих 39 екипних шампионских титула (21 ваздушни пиштољ и 18 МК пиштољ), као и три Купа државе (ваздушни пиштољ).

ЈОК је предложио Шекарићеву Међународном олимпијском комитету за избор за спортисту века, а незванично је сврстана међу 20 светских спортских легенди свих времена.

Са бројем освојених медаља далеко је премашила све спортисте наше земље.

Најбоља спортискиња СД Црвена звезда била је 11 пута (1991, 1992, 1994, 1995, 1997, 2000, 2001, 2004, 2005, 2006, 2008.).

Октобарску награду града Београда добила је 1991. године.

The post Приче из историје – Јасна Шекарић appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment