Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновијеСпортско Друштво

Приче из историје – 75 година велике Звезде!

„Седамдесетпет година Спортског друштва Црвена звезда! Седамдесетпет година радости, победа, пораза, среће, страсти, па и туге. Спортско друштво Црвена звезда је прича о угледу и значају спорта. Прича о успоменама на велике победе. Прича о великим клубовима. Прича о изузетним резултатима Звездиних спортиста који су 75 година представљали и убудуће ће предтсвљати амбасадоре спорта своје Црвене звезде, Београда и Србије.“  (Зоран Аврамовић, главни и одговорни уредник Звездине ревије и директор Црвена звезда маркетинга, из уводника број 669)

На данашњи дан 1974.године кошаркаши Црвене звезде савладали су шпански Естудијантес у реваншу полуфинала Купа победника купова у „Хали спортова“ на Новом Београду, данас „Ранко Жеравица“, резултатом 104:85 и пласирали се у своје друго европско финале.

Иако нису били на свом нивоу у реванш сусрету са Мадиђанима, црвено-бели су потврдили да су у првој половини седамдесетих година били међу најбољим европским екипама. Осим титуле и три национална Купа у оквиру Југославије, Звезда је играла у три финала Купа победника купова и у полуфиналу Купа шампиона.

Пред реванш меч са Шпанцима у Београду екипа професора Александра Николића је имала капитал од пет поена из првог сусрета у Мадриду (79:74), а већ на полувремену другог меча 15 поена разлике на свом конту у Хали спортова (48:33).

Естудијантес није могао да се супротстави Звезди, иако је сматран за великог фаворита. Редове „Студената“ пред почетак сезоне појачао је горостасни амерички центар Рон Тејлор (213цм), касније познати глумац, који је пристигао из тада АБА лиге, претече данашње НБА лиге, као први странац у историји клуба.

Љубодраг Дуци Симоновић је у другом полувремену демонстрирао класу, Иван Сарјановић и Драган Капичић „решетали“ мрежице. Црвено-бели су пребацили „стотку“ у историјској победи, која је донела нашем клубу друго финале. У финишу сусрета је дошло и до нестанка електричне енергије у дворани, па је меч накратко прекинут. Када се средила ситуација и меч завршио на семафору је стајао резултат 104:85 у корист нашег тима.

Најефикаснији у редовима будућег освајача првог кошаркашког европског трофеја био је Иван Сарјановић са 29 поена, капитен Драган Капичић је убацио 27, док су са двоцифреним учинком допринели и Зоран Славнић са 15 и Драгиша Вучинић са 10 поена.

У другом мечу Спартак из Брна, тадашња Чехословачка, за један поен у укупном збиру био је успешнији од италијанске екипе Сакла Асти из Торина (донедавни Ауксилијум). Иако су главни кандидати за домаћина финалног меча били Беч и Солун, изабран је Удине, који је тако остао уписан великим словима у нашој историји.

Реванш полуфинала Купа победника купова 1973/74

Црвена звезда – Естудијантес 104:85 (48:33)

Београд, „Хала спортова“. Гледалаца: око 1.000. Судије: Владимир Ганчев (Бугарска) и Ернест Бергер (Швајцарска).

Црвена звезда: Горан Ракочевић 8, Зоран Лазаревић 6, Иван Сарјановић 29, Драгоје Јовашевић, Радивоје Живковић 1, Драган Капичић 27, Љубодраг Симоновић 8, Драгиша Вучинић 10, Љубомир Жугић, Зоран Славнић 15. Тренер: Александар Николић.

Естудијантес: Рон Тејлор 15, Начо Пинедо 2, Маријано Гарсија 2, Хозе Луис Белтран 14, Фернандо Пераита 5, Хавијер Алварез Сиенфуегос 11, Пељо Камбронеро, Гонзало Сахи-Вела 36, Антонио Лопез Сид, Алфонсо Олаизола. Тренер: Хесус Кордина Бургон

The post Приче из историје – 75 година велике Звезде! appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment