Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

ИН МЕМОРИАМ: Борислав Станковић

Некадашњи играч и један од оснивача КК Црвена звезда, човек који је обликовао светску кошарку у оно што је она данас преминуо је у петак 20. марта 2020. године у свом дому у Београду у 95. години живота.

Бора Станковић је роћен у Бихаћу 9. јула 1925. године.  Са непуних 20 година, марта 1945. године био један од учесника оснивачке седнице СД Црвена звезда. На нашем порталу сте већ имали прилике да у серијалу  „Они су стварали КК Црвена звезда“ читате о почетним годинама нашег кошаркашког клуба чији је „чика Бора“ неизоставан део. Током три сезоне проведене у дресу Звезде осваја три титуле. Пут га је потом води у београдски Железничар  и Партизан у коме завршава играчку и започиње тренерску каријеру. Као тренер највећи траг  је оставио у ОКК Београду са којим је такође освојио три титуле првака Југославије. Након деценије проведене на клупи ОКК Београда одлази у Италију где са екипом Кантуа такође осваја титулу првака. Следи повратак у ОКК Београду у коме 1970. завршава тренерску каријеру.

Али то није крај Боре Станковића у кошарци. Следи други, вероватно још плодоноснији део његове каријере јер је још већи траг оставио као функционер. Био је генерални секретар КСЈ (1956-1966) а од 1969. године је  ангажован у светској кошаркашкој федерацији ФИБА. Од 1976. до 2002. године обављао је функцију генералног секретар ФИБА. Његову владавину светском кошарком обележиле су бројне промене (уведена линија за три поена, промењена је димензија терена, време је почело да се рачуна по четвртинама, а не по полувременима као до тада…) али се као највеће достигнуће води укључивање америчких професионалаца (НБА играча) у мећународну кошарку на ОИ 1992. Локално гледано, да није било Боре Станковића наша репрезентација сигурно не би учествовала на ЕП 1995. и освојила најемотивније доживљену (због санкција, ратова и свега што јој  је претходило) златну медаљу у својој историји. Поред функције у ФИБА Бора Станковић је дуго година био ангажован и у МОК.

Колики је траг Бора Станковић оставио у кошарци најбоље илуструје податак да је, било као играч или функционер, био учесник 28 ЕП, 14 СП и 14 ОИ. За свој допринос магичној игри под кошевима добио  је признање пријемом  у америчку Кућу славних 1991. и Фибину Кућу славних 2007.

Одлазак Борислава Станковића,  једног од оснивача КК Црвена звезда и Спортског Друштва Црвена звезда представља велики губитак за српску, европску и светску кошарку.  За нашу Црвену звезду поготово јер у години у којој славимо 75 година постојања напустио нас је и последњи од оснивача  клуба. Нећемо рећи да се преселио у легенду јер је легенда за живота већ и био.

Чика Боро, хвала вам за све што сте учинили за кошарку и НАШУ ЦРВЕНУ ЗВЕЗДУ!

 

Шампионски тим КК Црвена звезда из 1948. године, Борислав Станковић носи број 7. 
Шампионски тим КК Црвена звезда из 1948. године, Борислав Станковић носи број 7.  (Фото – КК Црвена звезда)

Повезане вести

1 comment

Србин са Космета мар 21, 2020 at 14:09

Нека му је вечна слава!!!

Reply

Leave a Comment