Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Звездо, срећан 75. рођендан

На данашњии дан пре 75 година рођена је наша Црвена звезда, клуб са срцем и душом, понос Србије, најтрофејнији и највећи на Балкану.

Данас славимо јубиларни рођендан, поносни пре свега на иницијаторе, људе из Уједињеног савеза антифашистичке омладине Србије који су 4. марта 1945. године основали клуб. Месец дана пре тога основано је Омладинско фискултурно друштво Црвена звезда који је месец дана касније прерастао у спортски колелектив Црвена звезда.

Дан пре оснивачке Скупштине 4. марта делегати су и даље већали које име да понесе спортски колектив да би се умешали “кумови” Слободан Ћосић и Зоран Жујовић, први потпредседници клуба. Ћосић је прелдожио име Звезда, Жујовић додао “одлично, само кад је црвена”. Тако се, кажу хроничари тог времена, родила наша Црвена звезда. За првог председника клуба изабран је Ђорђе Паљић, за потпредседнике Слободан Ћосић и Зоран Жујовић, за секретара Љубиша Секулић, за благајника Душан Богдановић, а економ је био Предраг Ђајић.

Прва фудбалска утакмица одиграна је на сам дан оснивања 4. марта, а ривал је био Први батаљон Друге бригаде КНОЈ-а. Наш тим је славио резултатом 3:0 на игралишту „Студента“. Црвена звезда је тада наступала у следећем саставу: Голубичић (Попадић), Станковић, Филиповић, Печенчић, Ћирић, Јовановић, Величковић, Томашевић, Шапинац (Стокић), Спасојевић и Хорватовић. Стрелац првог, историјског гола за Црвену звезду, био је Коста Томашевић. Током прве године постојања, Црвена звезда је одиграла укупно 36 мечева. Забележила је 30 победа, нерешено је било пет пута, а једини пораз доживљен је у Темишвару против Румуније.

Први трофеј првенства Србије освојен је 1946. године. У завршном такмичењу у мају и јуну учествовало је шест тимова. Црвена звезда је освојила прво место победивши Железничар у Нишу, Металац у Београду, Јединство у Смедереву и Раднички у Крагујевцу. Једини меч који је наш тим изгубио био је против Борца из Чачка. Затим следе први Куп Југославије 1948, а до дан данас то фудбалско сазвежђе “Црвена звезда” саткано је од 30 титула, 24 национална купа, Купа шампиона 1991, Интерконтиненталним купом 1991, Дунавским купом, Средњоевропским купом и још мноштвом других трофеја са разних турнира који красе крцату ризницу нашег музеја.

Расадник талената и екипа са великим звездама која игра леп, нападачки фудбал, то је од самог старта био заштитни знак Црвене звезде. Прва Звездина звезда Рајко Митић и чувени бомбардер Бора Костић обележили су почетну декаду, наследила их је генерација предвођена највећим дриблером и шармером Драгославом Шекуларцем. Више од 15 година Мараканом је владао Драган Џајић, па затим Владимир Петровић чија генерација је играла прво велико финале Купа УЕФА 1979. Генерација коју је предводио Драган Стојковић Пикси утрла је пут златним момцима из 1991. са Дејаном Савићевићем, Робертом Просинечким, Дарком Панчевом која се попела на кров Европе и света.

Санкције су нас зауставиле да останемо на европском трону, изгубљено време није могло да се врати али никад нисмо одустајали у тзежњи да се вратимо тамо где нам је место – у врху европског фудбала. Генерације Дејана Станковића, па Перице Огњеновића, па затим оне коју су предводили Никола Жигић, Марко Пантелић увек су изнова враћале Звезду на европску мапу чинећи је препознатљивом. Последње три сезоне, са новим руководством, новом енергијом коначно смо се вратили у сам крем европског фудбала играјући три сезоне узастопно групне фазе Лиге Европе (презимили први пут после 26 година) и два пута заредом групну фазу Лиге шампиона.

Црвена звезда одавно сија на фудбалском небу Европе и света, препознатљив је бренд и свуда улива велику дозу респекта и поштовања. За све то заслужне су многе генерације које су проносиле славу клуба, били спортсмени и достојанствени људи стварајући препознатљив имиџ свуда и на сваком месту, доносећи верним навијачима највеће радости

Звездо, срећан ти 75. рођендан, буди јака, успешна, достојанствана и највећа. Као и до сада.

Повезане вести

2 comments

ivan niksic мар 4, 2020 at 18:25

Svim Zvezdasima srecan 75-i rodjendan! ,Idemo dalje!’

Reply
ЗОКИ ЗВЕЗДАШ 1963 мар 4, 2020 at 12:16

ЗВЕЗДАШИ СРЕЋАН НАМ РОЂЕНДАН. НЕКА НАМ ЈЕ НАША ЗВЕЗДА ВЕЧНА

Reply

Leave a Comment