Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЗвездине легендеИсторијаНајновијеФудбал

Сећање на Бранка Станковића

На данашњи дан пре 18 година преминуо је један од најистакнутијих фудбалера и тренера у Црвеној звезди, али и у бившој Југославији, Бранко Станковић. У црвено-белом дресу, који га је прославио играо је од 1945. до 1958. године. Забележио је популарни „Амбасадор“ 495 званичних наступа за наш клуб и уз то постигао 36 голова. Заједно са Црвеном звездом као играч освојио је пет титула националног првака и три победничка трофеја фудбалског купа Југославије.

Бранко Станковић рођен је 31. октобра 1921. године у Сарајеву. Играо је на позицији бека, а због стила игре и господског држања, навијачи и саиграчи су га звали „Амбасадор“. Имао је вансеријске квалитете. Био је снажан, брз, храбар, одлично је играо главом, поседовао је силовит ударац. Важио је за одличног извођача прекршаја изван шеснаестерца и давао је голове на тај начин.

Богату и изузетно дуготрајну играчку каријеру почео је у Славији из Сарајева, наставио у предратном БСК-у из Београда, да био славу стекао у Црвеној звезди. Био је актер првог меча Црвене звезде у њеној историји, на дан оснивања — 4. марта 1945. Поред успеха са нашим клубом Бранко Станковић је био и дугогодишњи стандардни репрезентативац Југославије, а у дресу „плавих“ је као „модерни бек“ одиграо 61 утакмицу и постигао три гола. Са репрезентацијом Југославије је освојио сребрне медаље на Олимпијским играма у Лондону (1948) и Хелсинкију (1952), а био је учесник светских шампионата у Бразилу (1950) и Швајцарској (1954).

Бранко Станковић, популарни бата Стане, завршио је Вишу тренерску школу и постигао изузетне резултате као тренер. Црвену звезду је водио у два наврата, а поред домаћих трофеја, остаће забележен и велики успех у Европи – финале Купа УЕФА 1979. године. Поред две титуле и једног купа са Црвеном звездом, Бранко Станковић је као тренер био првак Југославије и са Војводином. У изузетној тренерској каријери, имао је велике успехе и у иностранству: титуле првака је освајао и са грчким АЕК-ом (1971), турским Фенербахчеом (1983) и Бешикташем (1986). Као тренер репрезентације Југославије је био вицешампион Европе, на шампионату у Италији 1960.

О сарадњи са тренером Бранком Станковићем говорили су његови ученици, неки од најуспешнијих фудбалера у историји нашег клуба.

Бранко је био један од најпоштенијих, а вероватно и најпоштенији човек који је радио у фудбалу. Његова филозофија је била да ми као играчи Црвене звезде морамо све да знамо. Његово је било да нас припреми физички за места на којима можемо највише да допринесемо тиму и да одржава дисциплину. Нисмо играли много леп фудбал у то време када је Стане био тренер, али за то време смо два пута били шампиони државе, освојили смо куп и играли смо финале Купа УЕФА, а стадион је готово увек био пун – рекао је легендарни Душан Савић.

Бранко Станковић је преминуо 20. фебруара 2002. године у Београду.

The post Сећање на Бранка Станковића appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment