Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаКошаркаМлађе категоријеНајновије

АНГТ 2020 „Марко Ивковић“ – Све је спремно, уживајте у кошарци!

КК Црвена звезда мтс јубиларни 10. пут организује квалификациони турнир Евролиге. „Adidas Next Generation“ – Марко Ивковић 2020. поново ће окупити неке од најталентованијих европских екипа, али ће и представљати велики организацијски изазов. Менаџмент клуб са Малог Калемегдана је годинама успевао да испуни све високе стандарде Евролиге, али и да из године у годину подигне лествицу квалитета на један виши ниво. Простора за напредак увек има па је тако Црвена звезда мтс одлучила да и ове године унесе велики број иновација од којих се издваја бројни садржај ван самог терена.

Борбе на терену почињу у петак, а програм првог такмичарског дана је следећи:

Програм првог дана турнира:

10.00 Црвена звезда мтс – Панатинаикос ОПАП

12.00 Партизан НИС – Макаби ФОКС

14.00 Цедевита Олимпија – ЦФФБ Париз

16.00 Асеко Арка Гдyниа – Мега

18.00 Црвена звезда мтс – Макаби ФОКС

20.00 Пантинаикос ОПАП – Партизан НИС

Увек у реду фаворита, вишеструки освајач овог турнира и некадашњи освајач јуниорске Евролиге је селекција Црвене звезде мтс до 18 година. Тренер црвено-белих јуниора је Слободан Клипа чије је дугогодишње искуство у раду са младим кошаркашима непроцењиво и чији је рад признат широм Европе. Нимало случајно јер је управо он са клупе предводио црвено-беле 2014. године када се Црвена звезда попела на кров Европе. На конференцији за медије први је реч имао управо трофејни тренер црвено-белих:

На овом турниру видим веома талентоване момке који ће сигурно досегнути звезде не само европске, већ надам се и светске кошарке. Конкуренција је озбиљна, долазе тимови из пет земаља које улажу у млађе категорије и баве се развојом младих кошаркаша. Надам се да ћемо и ми на овом турниру показати на најбољи начин колико као клуб улажемо у развој младих кошаркаша – истакао је Слободан Клипа који се потом осврнуо на веома јаку групу и ривале Црвене звезде мтс:

У нашој групи је екипа Панатинаикоса која је прошле године у Берлину имала два играча 2002. годиште у тиму и који су тада били носиоци игре, они су и сада ту. Други тим је Макаби, имали су суперстара Авдију, а сада немају такав потенцијал. Ипак, играју невероватну тимску кошарку и тактички су одлични. Много су напредовали у раду са млађим селекцијама – рекао је тренер црвено-белих јуниора, а затим додао:

Затим, ту је Партизан који је уз Мегу и нас носилац у раду са младим играчима. Све утакмице ће бити тешке, али исто тако и лепе за гледање. На нама је да се боримо и да покажемо на најбољи могући начин наш тренутни потенцијал, али и колико можемо у будућности – закључио је Слободан Клипа.

Након тренера црвено-белих говорио је Никола Манојловић, капитен јуниора Црвене звезде мтс, а иако звучи помало невероватно за момка од 18 година у питању је играч са великим искуством на оваквом типу турнира.

Пре свега желео бих да кажем да ми је велика част што ћу по трећи пут учествовати на овом турниру. Биће много тежак турнир, а ми имамо само један посао. То је да дамо све од себе. Такав је формат да морамо да размишљамо утакмицу по утакмицу. Играли смо већ против Макабија и Партизана, о Панатинаикосу не знамо толико, али ћемо имати времена да се спремимо – рекао је Манојловић.

Поред изврсне организације и логистике које КК Црвена звезда обезбеђује уз помоћ клупских партнера свим учесницима, београдски АНГТ ‘’Марко Ивковић’’ јединствен је по томе што су обезбеђени преноси свих утакмица. С тога, свако ко није у могућности да дође у ‘’ФМП арену’’, моћи ће путем малих екрана да прати окршаје једних од најталентованијих играча Европе у свом узрасту. О учешћу ТВ Арена Спорт у организацији овог турнира говорио је Зоран Пањковић:

За телевизију Арена Спорт само након седам дана од врхунског кошаркашког викенда, када смо преносили националне купове широм Европе и НБА Ол Стар викенд, следи нови велики кошаркашки изазов. Када то кажем, то заиста и мислим јер је ово седми пут да преносимо АНГТ. Често се дешавало да Црвена звезда или нека од других екипа одлазе са овог турнира на Фајнал ејт Евролиге где се сусрећу са највећим европским тимовима. Навешћу само пример од пре неколико година када су јуниорско финале Евролиге играли Црвена звезда и Реал Мадрид, а за Мадриђане играо Лука Дончић. Директни преноси које ми организујемо су на неки начин залог за будућност јер нема сумње да ће многи играчи са овог турнира оставити трага у сениорској кошарци. Арена Спорт ће директно преносити све утакмице ‘’вечитих ривала’’, а ту ће бити преноси Меге и завршнице турнира – истакао је Зоран Пањковић.

Овај турнир има посебан изазов јер је последњи у низу квалификационих турнира за Фајнал ејт јуниорске Евролиге. То је традиционално тако, а екипе тада имају последњу шансу да се квалификују. Чини се да се из године у годину квалитет и на терену, али пре свега организацијски подиже на виши ниво. Зашто је тако и колико је велики изазов организовати АНГТ ‘’Марко Ивковић’’ говорио је директор КК Црвена звезда мтс Филип Сунтурлић који је најавио и бројне иновације на пољу организације турнира.

Циљ овог турнира је промоција кошарке и младих талената, а један од њих је свакако и наш капитен Никола Манојловић ком је пре неки дан био рођендан, а надам се да ће торту спремити за недељу по завршетку финалне утакмице – обратио се уз осмех директор КК Црвена звезда капитену јуниор, а потом наставио:

Организација ових турнира мора да буде на највишем нивоу јер ће сви ти млади момци сутра бити део нашег великог спортског система и наступати за неке од најбољих европских и светских клуба. Верујем да је највећи циљ свих њих да дођу до НБА и заиграју можда чак и на Ол Стар-у. Пре неки дан је одржан НБА Ол Стар у Чикаго, а Никола Јокић који је играо овај турнир пре пет година је наступао на утакмици. Мислим да је највећи циљ сваког младог човека да досегне те висине. Самим тим, све што се ради около терена у служби је да би ти момци и тренери имали најбоље могуће услове за рад и кошаркашки развој. Ми смо се потрудили да ове године урадимо и нешто више него до сада, а жеља нам је да будемо у константној комуникацији са свима који заједно са нама чине спортску индустрију – рекао је Сунтурлић, а потом додао:

Као што сте већ чули чак осам утакмица ће ТВ Арена Спорт преносити уживо, а све остале ће се емитовати преко јутјуб канала Арена Спорт и на сајту Евролиге. Велику захвалност дугујемо Евролиги која препознаје Црвену звезду као стратешког партнера у овом региону. Врло важно је да имамо печат од највеће европске кошаркашке организације да радимо добар посао у нечему што се не тиче самог терена, већ генерално спортске индустрије. Све екипе из иностранства су смештене у хотелу ‘’Краун Плаза’’ што је пракса и са свим евролигашким екипама које гостују Црвеној звезди у Евролиги. Потрудили смо се да јуниорима који нам долазе у госте обезбедимо исте услове – смештај, рад и одмор као што имају и сениорске екипе у Евролиги. Сви партнери који су уз Црвену звезду су узели учешће у организацији турнира, имамо преко 50 волонтера који ће помагати у организацији и трудићемо се да обезбедимо што више садржаја. Наш ПР тим је одлично припремио свој део па ћемо тако имати и тим људи који ће камерама мимо ТВ преноса пратити дешавања на терену – рекао је директор Црвене звезде мтс који је најавио још бројне иновације у организацији турнира:

Први пут смо ове године додали и радионице које ће имати за циљ додатну едукацију у спортској индустрији. Такође, организујемо и ‘’Sport conference’’ где ће бити представници наших партнера, представници клубова и савеза, као и медија где ћемо за циљ имати да сви заједно продискутујемо о проблемима са којима се суочавамо у свакодневном раду у спорту, решењима за будућност и шта једни од других очекујемо да би наша индустрија била још боља. Већ у среду планирана је радионица са судијама и водиће је Ричард Стоукс, први човек Евролиге за рад са судијама и њихово делегирање. То до сада није било, али смо свесни да морамо да имамо нову генерацију судија. Ове године ће 12 младих судија бити учесници АНГТ, а циљ је да се нове судије уведу у систем Евролиге и да већ од наредне сезоне узму учешће у најјачем европском такмичењу. Такође, ту је и тренерска клиника где ће тренер јуниора Слободан Клипа, затим Андрија Гавриловић и Александар Лукман чланови стручног штаба првог тима Црвене звезде мтс бити предавачи. То ће бити прилика да они своје велико знање и искуство пренесу на младе играче и тренере. Надам се да је јасно свима у ком правцу желимо да идемо – рекао је Сунтурлић, а потом се захвалио превасходно клупским партнерима без којих организација АНГТ ‘’Марко Ивковић’’ 2020. не би била могућа.

Желим да се захвалим у име КК Црвена звезда мтс свима који су помогли организацију овог турнира и хвала медијима који ће бити са нама и који ће дати додатну вредност самом турниру. Такође, хвала свим партнерима за помоћ у организацији, Евролиги што нас је препознала као партнера и граду Београду на свему што је учинио да овај турнир може да заживи. Затим и Кошаркашком савезу Београда на помоћи и Министарству омладине и спорта. Организационо ћете видети неке нове ствари и позивам све који могу да дођу да од петка до недеље буду у дворани и уживају у кошарци и пруже подршку младим играчима – закључио је директор Црвене звезде мтс Филип Сунтурлић.

Подсећамо, квалификациони турнир Евролиге почиње у петак и у практично целодневним програмима ће трајати све до недеље. Велико финале заказано за је 20 часова када ће се и окончати сам турнир.

The post АНГТ 2020 „Марко Ивковић“ – Све је спремно, уживајте у кошарци! appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment