Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДомаћи шампионатМоја Црвена звездаНајновијеФудбал

Деки положио први испит – Звезда сигурна на „брду“

ЧУКАРИЧКИ – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:2 (0:2)

У првом пролећном, а укупно 21. колу Суперлиге Србије, наш тим је дошао до веома важна три бода на једном од најтежих гостовања у лиги. Уводних петнаест минута фанстастичне игре, те дисциплина у наставку, били су довољни да се упишу нова три бода, а прва на конту нашег новог тренера – Дејана Станковића.

По врло лепом и сунчаном фебруарском поподневу, свој деби на клупи Црвене звезде доживела је и једна од легенди нашег клуба – у целом свету велики, Дејан Станковић. На припремама смо имали прилике да видимо обрисе Звездине игре којом ће млади стручњак тежити – високо постављени бекови, исти темпо током читаве утакмице, пресинг у великом делу меча само су неке од ставки из Декијеве фудбалске филозофије. Наслеђен и солидно уигран тим без великих промена, као и огромна бодовна предност на табели јесу олакшице које ће посао нашег новог стратега учинити мање стресним на почетку, па и нешто једноставнијим за упознавање и уходавање.

На радост многих навијача нашег клуба, после дужег времена на терену смо видели два изданка наше омладинске школе – Жељка Гаврића и Вељка Николића. Жељко је задужио црвено-бали дрес након сјајних игара у Графичару, док је нешто привикнутији на први тим био Вељко Николић који је читаву полусезону био лиценциран за наш тим, али без праве прилике.

Одбрана се мењала није, а на средини су упарени били Петровић и Јованчић, којег Станковић пошто пото жели да врати у стару форму. Офанзиван трио је поред поменутих „омладинаца“ употпунио Ел Фарду Бен, испред којег је деловао Боаћи. Са друге стране, тренер Чукаричког, Веселиновић, није могао да рачуна на одличног Луку Стојановића, те на новајлију Езеа.

Већ у уводним минутима сусрета Гаврић је демонстрирао понешто из своје широке палете дриблинга, излуђујући десну страну одбране црно-белих. Када буде порадио на завршном пасу, као и самој завршници, врло лако може у догледно време постати и најбољи крилни играч наше земље. На један његов убачај с крила лоше је реаговао Николић.

А да то младог везисту није омело, показао је већ у петом минуту, када је довео црвено-беле у вођство од 1:0. Центаршут по земљи са десне стране упутио је Боаћи, слабо је најпре први пут одреаговао Ћирковић одбивши лопту до Вељка, који шутира ка голу, а лопту по други пут скреће Ћирковић и тиме вара Петровића. Уз мало заслужене среће погодио је наш талентовани везиста.

Колико је наш тим усавршио извођење корнера, демонстрирали смо у десетом минуту у два наврата. Најпре је дугу лопту на ивицу шеснаестерца захватио Гобељић пославши прави пројектил под пречку гола голмана Петровић, који фанстастичном парадом лопту шаље у корнер. Тај други ударац из угла одлично изводи Гаврић, па је Дегенек главом имао добру прилику да дуплира предност – његов шут затресао је само спољни део мреже.

Да еврогол са припрема није била само пука случајност, Његош Петровић доказао је својом новом мајсторијом. Када се шут најмање очекивао, када се чекало ослобађање од лопте и проигравање неког од нападача, Његош је са преко 25 метара послао праву параболу која бежи презимењаку нашег везисте и завршава у мрежи за великих 2:0. Играо се 14. минут.

Прво узбуђење пред нашим голом видели смо тек у 18. минуту, када су домаћини тражили пенал. У нешто жешћем дуелу, међусобно су се повлачили Гобељић и Бирманчевић, а судија Грујић је чини се исправно поступио и дозволио да се игра настави.

Ослободио се Чукарички притиска нашег тима, па се у наредних 15-ак минута тежиште игре пребацило пред наш гол. Нападали су црно-бели, пре свега преко Бирманчевића, али без резултата, па ни озбиљнијих прилика.

Као што је наведено, тај полу-притисак није предуго трајао, па су црвено-бели били решени да већ пред крај полувремена ставе тачку на овај сусрет. Најпре су наши играчи покушавали ударцима са дистанце, преко Бена и Гаврића, али без успеха. А, онда у последњем минуту првог полувремена, након одличне акције ударац из окрета опробао је Бен, а лопта погађа Шапића у руку и за Данила Грујића није било дилеме – показао је на белу тачку. Највећу шансу у фудбалу, у гол је покушао да претвори до скора и редовни извођач најстрожих казни, Бен. Његов слабији ударац по земљи, зауставио је голман Петровић. Постају већ забрињавајући наши покушаји са беле тачке у последње време.

Уводних петнаест минута фудбалске поезије у режији наших најмлађих играча били су довољни да Звезда са капиталном предношћу оде на одмор. Јасна, директна и брза игра одликовала је црвено-беле у првој половини полувремена. Потом је дошло до очекиваног пада темпа и нешто офанзивније игре домаћина, али су наши дефанзивци рутински отклањали сваку опасност по гол. Прилику да реши питање победника имао је Бен са беле тачке, али није је искористио. Вредно помена било је и фантастично навијање дупке пуне трибине са нашим навијачима.

Почетком другог полувремена, игра црвено-белих се више базирала на контролисању утакмице, него у неким нападачким покушајима да се реши сусрет. Чукарички безидејан, упркос увођењу продорног Ндиаја, Звезда чврста и сигурна на средини. Тек у 60. минуту наш тим долази у какву-такву позицију да угрози гол, преко Боаћија који је на пас Јованчића искоса шутирао и изборио само корнер. Сличан покушај имао је Николић само минут касније. По приказаном од стране Вељка за сат времена игре, неће дуго навијачи Црвене звезде „плакати“ за Марином.

У 71. минуту уместо Бена у игру је ушао Симић.

Мало се успавала Звезда у другом полувремену, па је у једној таквој успаваној дефанзивној поставци рупу пронашао Кајевић, пасом избацио Ндиаја, који фантастично вара једног од наших дефанзиваца, али је изгубио снагу па на крају није ни упутио шут из изгледне позиције.

Тргнуо нас је изгледа тај напад домаћих, па већ у следећем нашем Боаћи тресе мрежу. Избацио га је Симић самог пред Петровића, међутим огласио се помоћни судија, оправдано сигнализирајући офсајд. У 77. у игру је ушао Гарсија, који је заменио овацијама награђеног Гаврића.

У последњих петнаестак минута Чукарички је кренуо на све или ништа, покушавали су и с дистанце, кад већ пут до шеснаестерца нису могли да пронађу. Све је то било траљаво и јалово, па меч није ушао у интересантну завршницу.

Који минут на терену добио је и Павков, уласком уместо Боаћија. Такође, од кад је ушао у игру па до краја сусрета, два солидна покушаја са дистанце имао је Матео Гарсија. У последњим секундама сусрета, помоћни судија спречио је Симића да стави и свој печат на овај сусрет, када је досудио веома сумњиву офсајд позицију приликом бежања нашег омаленог офанзица и изласка један на један са Петровићем.

Све у свему, с обзорам на први меч након припрема, навијачи Црвене звезде могу бити веома задовољни оним што су њихови љубимци приказали на терену стадиона на Бановом брду. Што се тиче самог тока меча, у почетку меча гледали смо неку нову Звезду: максимално агресивну и конкретну. Док је било свежине, притисак наших играча на задњу линију одбране био је невероватан, акције су се ређале као на траци… али, недостак свежине у наставку, понајвише због тек завршених физички тешких припрема, условио је постепени пад у игри, па можда и сурово одрађивање посла и очување рано стечене предности. Тек спорадични покушаји и понека конкретна акција нису били довољни за можда и убедљивију победу, али веома радује чињеница да нападачки потентан Чукарички није могао да створи нити једну велику прилику пред нашим голом. Тај благи физички пад се ни по коју цену није одразио на дефанзивне задатке наших играча, па је Дејан Станковић сасвим сигурно био задовољан приказаним. А простора за напредак увек има.

Београдстадион ЧукаричкогСудија: Данило Грујић. Помоћници: Милован Ристић, Далибор Ђурђевић. Жути картони: Шапић, Мићин, Величковић, Бирманчевић (Чукарички), Петровић (Црвена звезда) Црвени картони: – Стрелци: 0:1 Николић (5. минут), 0:2 Петровић (14. минут)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан, Гобељић, Милуновић, Дегенек, Родић, Петровић, Јованчић, Бен (од 71. Симић), Гаврић (од 77. Гарсија), Николић, Боаћи (од 87. Павков). Тренер: Дејан Станковић

Чукарички: Петровић, Ћирковић, Шапић, Пушкарић, Величковић, Ковач, Доцић, Видосављевић (од 46. Ндиај), Кајевић, Бирманчевић (од 78. Зорић), Тедић (од 62. Мићин). Тренер: Александар Веселиновић.

 

Повезане вести

7 comments

delija sever феб 16, 2020 at 11:04

Evoga veteran opet mraci pa dali ima nešto što odgovara veteranu. Očekujem da kada prvu kiksnemo krene da blati i Dekija . STRAŠNO.

Reply
OKNARB феб 15, 2020 at 21:37

Одлична премијерна утакмица и побиједа.Честитам Декију на првој званичној утакмици за наш омиљени клуб и да остане што дуже на клупи јер ће требати доста стрпљења .Штета што још који нисмо дали гол јер рано смо повели.То је рецепт за убудуће,рано повести и онда покушати дотући противника ,а не затворити се то даје самопоуздање играчма и цијелој екипи.Мислим да би се Раде Крунић одлично уклопио у Декијеву екипу

Reply
Србин са Космета феб 15, 2020 at 17:12

Врло добро за почетак!
Најмлађи су били најбољи!
Николић одличан са лоптом,добар преглед игре,добар дуг пас при промени стране.Гаврић одличан дриблер,атрактиван.Његош све бољи.

Reply
krvavi zvezdas-DE феб 15, 2020 at 16:52

dosta bolje nego sa Milojem..energicnije i zivlje,presing..samo mene najvise raduje selekcija Dekija..odstranio tarabe kenjas,zander,van prevara,tomane,ovanic,vukanovic i dao sansu nasoj deci..posle duzeg vremena da gledam sa uzivanjem..mislim da treba umesto jovance da igra Vulic i umesto Bena Simic ili Garsija..svanulo mi da ne gledam one silne promasaje od igraca

Reply
krvavi zvezdas-DE феб 15, 2020 at 17:56

pohvala za navijace

Reply
Suhoj37 феб 15, 2020 at 18:25

Druže za sve se slažem sa tobom, samo nemoj Simića da spominješ, digne mi se pritisak 🙂 Za sve ostalo se slažem. Garsiji još treba dati šansu. Čovek zna fudbal i to je par puta pokazao. Ostale strance neću ni da komentarišem.

Reply
Veteran Sever феб 15, 2020 at 21:59

Jel i Garsiju da cekamo? Kao Mouca, Ruiza, Rikardinja, Ivanica, Gista, Derik Brauna, Kuzmica..? Garsija nije za ozbiljan fudbal…posle svakog duela ostane na zemlji, nema daha za dva sprinta…decko je za male golice…laganice na poljani… sad da ga prebacimo u Graficar i tamo bi bio rezerva….

Reply

Leave a Comment