Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Цибона гостује Звезди – највећи дерби кошарке бивше Југославије по 38. пут у оквиру АБА лиге

У оквиру 16. кола регионалне АБА лиге Црвена звезда дочекује екипу Цибоне.

У сусрет ривала који су кроз историју одиграли неке незаборавне мечеве обе екипе улазе са императивом победе. Црвена звезда би евентуалним тријумфом напокон ушла у зону плеј офа док се некадашњи загребачки гигант, у своје време двоструки првак Европе, већ дуго налази у кризи па и ове сезоне води грчевиту борби за опстанак. Велики корак напред у тој борби Цибона је направила када је, у прошлом колу на свом терену, са 29 поена разлике добила дирекног ривала за опстанак екипу Задра.

Најефикаснији играчи Цибоне ове сезоне са по нешто више од 11 поена у просеку су Шејн Гибсон, Иван Новачић и Филип Бундовић. Са позиције плејмејкера игром диктирају бивши играчи ФМП-а и Олимпије Матиц Ребец и Цедевите Тони Катић. Капитен Марин Розић је традиционално ту (у клубу је од 2004), ту је и Јосип Билиновац већ трећу сезону а од искусних абалигашких играча придружио им се Марко Рамљак. Своје место у ротацији ове сезоне нашао је и талентовани седамнаестогодишњак Роко Пркачин.

Кад је АБА лига у питању традиција је на страни Звезде која води 26:11 у победама док је скор још убедљивији када су сусрети у Београду у питању – 17:2. Цибона је последњи пут у Београду Звезду победила у полуфиналу Ф4 турнира АБА лиге 2014 а своју једину гостујућу победу у лигашком делу такмичења забележили су давне 2009. Црвено бели су тренутно у серији од 11 узастопних победа над Цибоном.

За Звезду ће ово бити 4 меч у 8 дана. Маратон који је започео прошлог понедељка против Меге настављен је горким поразима од Жалгириса и Албе на свом терену који су сигурно оставили трага на психу играча. Умор је чињеница али не сме бити изговор. Календар такмичења се знао уочи сезоне и састав тима је скројен у складу са тим.  Драган Шакота има проблема са повредама и болешћу појединих играча али Црвена звезда има широк ростер па би све сем победе, у ситуацији кад је она императив, било велико изненађење.

– АБА лига, 16. коло:
Црвена звезда мтс – Цибона
Дворана: „ Александар Николић“
Датум: Понедељак, 20. јануар
Почетак: 18:00 часова

Повезане вести

Leave a Comment