Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Иза југа Маракане – Направљен је систем који даје резултат

Координатор наше Омладинске школе фудбала Владимир Цвјетићанин, стручњак који се бави најмлађим узрасним категоријама које стасавају на теренима иза југа Маракане, поносно је говорио о свим успесима које је наша академија постигла у 2019. години.

Ово је можда и најбоља година у историји наше Омладинске школе, пре свега захваљујући Звездиним јуниорима који су успели да изборе европско пролеће у Лиги шампиона за младе. Ипак, све селекције бележе врхунске резултате, иако нам то није основни приоритет, одлични смо и у том сегменту.

Цвјетићанин се превасходно бави генерација дечака рођених од 2009. до 2012. године.

– То је велики потенцијал Звезде. Озбиљан систем и преко 70 школа фудбала са којима имамо уговор о сарадњи. Правимо филтер уз помоћ њих и то је један у низу извора из којих се снабдевамо играчима. Направили смо систем из ког имамо користи и не одступамо од њега. Прави показатељ за нас су и међународни турнири где видимо како се наша деца надмећу против вршњака из иностранства. Поносан сам јер нас све више зову организатори турнира и све више стручњака желе да чују мишљење како успевамо да идентификујемо највеће фудбалске таленте, шта радимо са њима и како их опсервирамо.

Координатор наше базе истиче таленат као кључну претпоставку за успех код деце.

– Таленат је широк појам, али он је кључан. За Звезду је потенцијал само вансеријски таленат, а у то убрајамо пре свега смисао за игру, потом моторичке и техничке способности. Најновија истраживања показују да и врхунски карактер спада у то, али ми то можда немамо као неку предиспозицију. Ипак, узимамо у обзир и децу са мањим талентом, али сјајним карактером.

Говорио је Цвјетићанин и о параметрима који су непромењиви код деце.

Када смо анализирали играче поникле у нашој Омладинској школи, утисак је да су успела само деца која су од најранијег узраста показивала велики таленат. Наравно, постоје и изузеци, али дечаци попут Грујића и Јовића су још у претпетлићком узрасту наговештавали велики потенцијал. Управо зато, посебну пажњу обраћамо на најмлађи узраст. У нашој Омладинској школи раде искусни људи који се преко 15 година баве овим послом. Када се само томе посветите, после неког времена то постане аутоматизам у препознавању талената. Ми примењујемо метод који се зове неискључивост, што значи да се никога не одричемо лако, јер имамо већу могућност да кроз школице фудбала и регионалне центре пратимо децу и да тек на крају одлучимо да ли ћемо их довести или не.

Црвена звезда је током ове године организовала велики број „Отворених дана“, што у Београду, што у регионалним центрима у Шапцу, Зрењанину и Краљеву.

Презадовољни смо тим сарадњом са Фениксом из Шапца, Пролетером из Зрењанина и Аполоном из Краљева. Укупно 16 дечака смо јесенас идентификовали као талентоване уз помоћ организованих „Отворених дана“. Наравно, било их је пар стотина дечака, многи су на ширем списку, али у сваком случају 16 је велики број, а ми се нећемо зауставити на том броју – подвукао је Цвјетићанин.

The post Иза југа Маракане – Направљен је систем који даје резултат appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment