Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеЕвропска такмичењаКошаркаМоја Црвена звездаНајновијеОбавештења

Евролига: Осврт на Звездино учешће после првог круга

Убедљивом победом над минхенским Бајерном у 17.колу, кошаркаши Црвене звезде завршили су први круг такмичења у Евролиги. Након свега што се дешавало током јесени можемо рећи сасвим успешно, имајући у виду да се Звезда после седаманест одиграних утакмица налази на деоби  жељеног осмог места са Химкијем, Валенсијом и Асвелом. Тај скор је, свакако, могао да буде бољи ако се подсетимо утакмице у Тел Авиву где је Берон промашио шут за победу или Асвела који посебно пече навијаче, али да није било Макабија и Асвела можда не би било ни Жалгириса и Валенсије.  А баш те утакмице су биле „вештачко дисање“ нашој екипи која је у тим тренуцима, стиче се утисак, била на потпуно погрешном курсу.

После 17 одиграних утакмица, Црвена звезда има скор од осам победа и девет пораза. На домаћем терену, наши кошаркаши су остварили 5 победа и 4 пораза. Падали су у Београду, што у Пиониру, што у Арени – Фенербахче, Химки, Валенсија, Олимпијакос и Бајерн. Бодове су односили Барселона, Реал, Асвел и Басконија. Остаје жал за бодовима у утакмицама против Асвела и Басконије. Против Асвела је наша екипа водила током већег дела меча а још увек ће се наши навијачи питати шта се то десило у последњем нападу регуларног тока. Наиме, Гавриловић је помало несхватиљиво одлучио да одабере извођење лопте са противничке половине и да уместо свих 15 и кусур секунди до краја меча, узме 14 секунди колико се добија за напад са противниче половине. Давидовац је промашио последњи шут, Гист из одбојке поентирао али је кош поништен због истека напада. У продужетку, у последњем нападу, Лорензо Браун се оклизнуо и Французи су отишли кући певајући. Реалу и Барселони, пружен је јак отпор али квалитет и тренутна форма екипа говори да се није могло више.

На гостовањима, Звезда је забележила 3 победе и 5 пораза. Сасвим добар скор. Против Панатинаикоса и Макабија наши кошаркаши били су близу победама, посебно против Израелаца, али јако лоша игра у већем делу меча, у оба сусрета говори да се ни ту није могло боље. Ефес и ЦСКА су славили убедљиво али је Звезда успевала да се у обе утакмице враћа и да после значајне предности противника дође до вођства током треће четвртине. Ипак, квалитет противника је долазио до изражаја и у тим мечевима, те исказан карактер остаје као мала утеха. На гостовањима Жалгирису, Арманију и Зениту, слободно се може рећи, Звезда је држала дефанзивну клинику, ограничавајући противнике сва три пута на испод 70 поена.

Шта каже статистика на све то?

Статистика нам после одиграних 17.кола говори да је Црвена звезда тим који је примио најмање поена у досадашњем делу сезоне -1252 укупно или 73,64 поена по мечу док другу најбољу одбрану има Жалгирис који противнике своди на 74,52 поена по мечу. Међутим, иако наш тим, за сад, допушта најмање поена по мечу и сам има проблема са реализацијом, па је само Зенит неефикаснија екипа. Звезда постиже просечно 73,23 поена. Што се тиче скокова, Звезда заузима 8. место са 35 скокова по утакмици, од чега наши кошаркаши скупљају 11 лопти под противничким кошем. Када су асистениције у питању, наши играчи бележе 15,35 успешних додавања. Мање додавања од наше екипе бележе само Армани (15,29) и Басконија (13,12). У прилог квалитетној одбрани коју наш тим пружа током читаве сезоне говори и број просечно „украдених“ лопти (6,88) што нашу екипу сврстава на високу 5.позицију док по броју блокада (2,88) деле 6.место са ЦСКА. О прблемима у нападу, који је наша екипа имала током већег дела сезоне, у прилог иде и број изгубљених лопти (13,24), што нас сврстава на деобу 5.места са екипама Макабија и Зенита док  проценат реализације шута за 2 поена (47,63%) ставља нашу екипу на последње 18.место по успешности, док за три поена шутирају солидних 35,49%.

Што се индивидуалног учинка тиче,видљиво је и голим оком да је Лорензо Браун наш најбољи и најзначајнији играч током досадашњег дела сезоне. У прилог томе говори и укупни индекс корисности који износи 16,8. Браун је најефикаснији играч Звезде са 14,2 поена просечно – шутира одличних 50,7% за два поена, за 3 поена савим солидних 35,3% док му је и проценат са линије слободних бацања, такође, изузетно добар (89,1%). На све то, има 4,4 асистенција по мечу, 3,9 скокова, 1,1 крађу али и 2,2 изгубљене лопте. Били Берон је прошле сезоне био МВП финалне серије против Будућности, а његов значај за игру Звезде је и ове сезоне велики. По индексу корисности (12,1) налази се иза Брауна. За три поена шутира одличних 43,8%, за два поена 47,5% док је са пенала врло добар (83,8%). Просечно бележи 12,9 поена по утакмици те је сасвим  јасно да су Браун и Берон најбољи играчи ове сезоне у нашој екипи и играчи на којима се базира игра целог тима. Иза њих по индексу корисности следи Давидивац (7,8), који је и ове сезоне играч који одрађује све што затреба тиму, док је Џејмс Гист са 7,6 поена по мечу ,трећи по ефикасности и најбољи скакач екипе са 4,9 скокова просечно.

Звезду су у досадашњем делу Евролиге проводили као тренери Томић, Гавриловић и Шакота. Томић је забележио скор од једне победе и два пораза, Гавриловић је славио на две утакмице док је пет пута терен напуштао као поражен, док Шакота има скор од пет победа и два пораза.

У наставку сезоне очекујемо да Звезда задржи висок ниво игре у одбрани а простора за напредак има, пре свега код реализације шута за два поена односно реализације напада уопште, а много тога ће зависти у даљем току кампање и од броја изгубљених лопти који се мора кориговати.

Други део сезоне за наш клуб почиње већ у петак, гостовањем Асвелу.

Повезане вести

1 comment

SrbIN јан 6, 2020 at 09:31

Bravo Zvezdo! Uz malo jaču podršku i pored svih problema sa povredama od početka sezone- pobedili bi i Asvel i Baskoniju, ali revanširaćemo im se! TOP 8 je blizu- svi k’o jedan u hali i „Samo Sloga Srbina Spasava“

Reply

Leave a Comment