Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКонференције за медијеКошаркаНајновије

Човић: „Нисмо могли да донесемо другачију одлуку, а АБА није донела никакву“

Председник кошаркашког клуба Црвена звезда Небојша Човић рекао је на ванредној конференцији за медије да ‘црвено-бели’ нису могли да верују проценама црногорских безбедносних снага и да због тога нису отпутовали на дерби АБА лиге са екипом Будућности.

Та утакмица је била заказана за 18 часова у дворани „Морача“, а било је планирано да шампион Србије прво у недељу увече отпутује у престоницу Црне Горе. Потом је донета одлука да се путује у понедељак ујутро, али иако је било информација да су играчи и стручни штаб ушли у авион, а потом је било одлучено да га напусте, Човић је демантовао.

Из Црвене звезде је предложено да утакмица буде померена за 24. фебруар, али тада су у току квалификације за Европско првенство, а Црна Гора се састаје са Француском на гостовању.

Разлог за одлуку да се не путује у Подгорицу је изузетно нестабилна политичка ситуација у Црној Гори, посебно у Подгорици, због усвајања закона о вероисповести. Последњих дана је због тога довођено у питање одигравање утакмице у предвиђеном термину, посебно када се узму у обзир дешавања током прошлосезонске финалне серије регионалног такмичења између два клуба.

– „Кошаркашки клуб Црвена звезда није имао намеру да било шта политизује у смислу најновијих догађаја у Црној Гори у вези са законом који је усвојен. Медијским идентитетом смо везани за Србију, као и други клубови, у смислу њене репрезентативности. Није велики проблем закључити колико Звезда и њено учешће може да буде стављено у манипулације. Чим смо приметили шта се дешава и поучени оним што се десило у априлу, као и прошле године, ступили смо у контакт са нашим безбедносним органима, то није само случај овога пута, не да бисмо се покривали државом, такве инсинуације постоје и опасне су. Ступили смо и у контакт са председником АБА лиге господином Домагојем, још у суботу смо му послали допис и описали одређене ризике који постоје. Тада смо имали прву процену безбедносне ситуације – не могу целу да презентирам, али ћу издвојити једну реченицу; ‚Не може се искључити инциденти на националној основи играча или стручног штаба, а да су потенцијалне мете присталице Црвене звезде‘. Очекивали смо поршку из АБА лиге јер ако се вратимо месец дана уназад, требало је да се игра утакмица Барселона – Реал, у том тренутку су у Барселони били немири, у року од пола сата-сат су се клубови договорили да се утакмица помери“, рекао је Човић на почетку излагања.

Човић је истакао да је су у редовима шампиона Србије упркос згуснутом распореду пронашли потенцијални термин када би утакмица могла да буде одиграна.

– „Предложили смо да се утакмица помери иако нам је више одговарало да се утакмица игра сада јер имамо згуснуст распоред, немамо термин за одигравање, али смо пронашли могућност да то буде 24. фебруар. Нисмо анализирали да ако то не одговара Будућност буде и неки други термин, па по цену да играмо две утакмице у два дана. Размишљали смо и томе да ли се угрожава регуларност лиге, а не угрожава се. Ово је виша сила, на то што се дешава у Црној Гори није могла да утиче Будућност, а посебно не Звезда, а нисмо желели да учествујемо у нечему што доноси велики ризик. Апеловали смо очекивајући да ћемо наићи на разумевање“, рекао је Човић и наставио, „Пут смо одложили јер су се у Подгорици дешавали такви догађаји, не желећи да учествујемо у томе. До нас је дошао допис Будућности да ће хала моћи да прими 7.500 гледалаца и да ће сви бити идентификовани и да ће свако сносити одговорност. Ниједна једина карта за Звездине присталице није обезбеђена, што је пракса неколико година уназад. На допис од суботе нисмо добили одговор, јутрос у 00.34 Филип Сунтурлић је затражио одговор председништва АБА лиге на то, наравно, ни на то нисмо добили никакав одговор“.

Први човек шампиона Србије је појаснио да до тренутка када је почела конференција за медије у клуб није стигла никаква званична одлука регионалног такмичења.

– „Ни до сада нисмо добили ништа, а ја ћу објаснити шта се дешавало. Пошто нисмо отпутовали, тражили смо нову процену, у 9.51 је послата и директору АБА лиге. Она у закључку каже да су мишљења да гостовање представља реални безбедносни ризик. Нама није наша агенција, нити држава, наредила да не идемо, већ је остављено нама у клубу да одлучимо. Нико није улазио у авион, када смо контактирали људе из Управног одбора клуба са оваквим констатацијама ми треба да преузмемо ризик, ми нисмо желели, једна разбијена глава вреди више од утакмица. Већ тада се постављало питање зашто неће да се помери термин ако постоји добра намера, шта је проблем?“, каже Човић и додаје, „Када смо то проследили добили смо у 12.45 не одговор председништва, већ секретарице Вање у којем каже да нам прослеђује службени допис полиције којом се гарантује безбедност и потвђује играње утакмице. Питали смо ко је донео ту одлуку и зашто та госпођа то ради и у контакту са господином Домагојем је речено да она не сме. У 10.55 смо, иначе, добили неформални допис полиције, не преко АБА лиге, а потом и на меморандуму да се гарантује да ће се кошаркаши Црвене звезде осећати безбедно. Ако се ставите у наш положај, ово су гаранције једне државе у којој ми гостујемо, а ту су и наши органи, засигурно ћемо одлуку доносити на основу наших процена. Ове године нам је гарантовано и пред трећу утакмицу финалне серије, тада је а виновници су били припадници полиције. Како било ко да преузме ризик за све оно што може да се деси. То су кључни разлози зашто нисмо отпутовали на утакмицу, иако је било много спиновања, ми смо послали процену коју смо добили од наших органа, која у себи носи могућност високог ризика. Зашто бисмо се сви заједно упуштали, зашто бисмо и Будућност и ми били учесници нечега што се нажалост дешава у Црној Гори. Не желим да Звезда буде укључена у све то, иако се надам брзом разрешењу. Ако је циљ перформанс у 18 часова, нека га одрже, биће то без нас, није проблем. Ми нисмо могли да донесемо другачију одлуку, а АБА лига није још донела никакву одлуку, иако је секретарици скренута пажња да не ради такве ствари“.

Човић је потом нагласио и да у пропозицијама такмичења не постоји случај какав се десио, а истакао је и улогу какву је његов клуб имао у раду саме АБА лиге.

– „То не би био посао председништва да су изабрани председник и спортски директор. Звезда је много уложила у реконструкцију АБА лиге, дала је логистику, знање, укључени су били и други клубови, нама није у интересу да рушимо лигу, нити сматрамо да је то перспектива, али не можемо да трпимо пресинг, силу, пребацивања да ми нешто радимо, ми само не желимо да учествујемо у ономе што се дешава у Црној Гори. Постоје питања шта ако се ништа не промени до 24. фебруара, а шта ако се промени? Не знам шта је проблем да се утакмица помери ако постоје нормалне намере. Нисмо се водили нечим што се десило у прошлим временима, али немамо поверења у неке људе који су имали удела у ономе што нам се дешавало. Нигде у пропозицијама не пише овакав случај, могу да подведу да се гостујућа екипа није појавила, што не би био први пут, а даље ће говорити о томе какве се непринципијелне коалиције праве. Ми можемо да будемо жрве, џаба нам и Евролига и АБА лига ако треба да будемо испрљани нечиме као што су немири, Звезда је урадила ово, урадила оно, ово је најздравији приступ, да сачувамо и Звезду и Будућност од тога“, нагласио је Човић.

Директор Црвене звезде Филип Сунтурлић био је у контакту са челницима Будућности, првенствено првим човеком Драганом Боканом, на којег је апеловао и на самој конференцији.

– „Ми смо кошаркашки клуб, кошарка је спорт. Највећи губитници, они који највише жале су играчи и стручни штаб, па онда и ми у клубу. Немогућношћу да идемо у Подгорици, да ривалу покажемо ко је бољи, то је оно што нас боли. Боље је да играмо, него да тренирамо, али подаци које смо имали су такви да није могло да нам се гарантује да одиграмо утакмицу безбедно. Не можемо сви заједно да пројектујемо шта може да се деси, а када имате све податке морате да донесете одлуке које различито могу да се тумаче. Постоје важније ствари од кошарке, а сведоци смо онога што се десило у Подгорици како може да се развија сценарио“, рекао је Сунтурлић, „Били смо у контакту са АБА лигом, желели смо да им дамо информације шта се дешава, ступили смо у контакт са колегама из Будућности да људски објаснимо да сви размишљамо ван неке форме јер ако то могу да дозволе Реал и Барселона, то можемо и ми и Будућност. АБА лига је имала два финала у којима смо играли, није нам одговарала ситуација да не одемо и покажемо да смо бољи. Ако изађемо на терен и у Евролиги играмо са снажнијим ривалима, онда нам не представља проблем ни терен у Подгорици, да играчи између себе одреде ко је бољи. Наш предлог да се утакмица одложи за 24. фебруар, као идеалан датум, само је важно да ослушкујемо ситуацију која се из сата у сат погоршава. Ми као Звезда не можемо да будемо задовољни, као ни АБА лига, Будућност је наш ривал и оно што можемо да поручимо је да нађемо начин да одиграмо ту утакмицу и да се држимо спорта јер оно што нас буде притискало са стране може да утиче на развој регионалне кошарке, а то не би смело због свих нас. Наредни дани ће показати колико је ко имао здраве намере, наша је да се бавимо кошарку, да изборимо Евролигу наредне сезоне“.

Више пута током излагања Човић је поменуо реч перформанс, а нагласио је и да би да је ситуација одбрнута договор био постигнут за сат времена.

– „У усменом разговору људи из АБА лиге нису желели да преузму никакав ризик, али ми нисмо добили никакав одговор. Имамо две различите процене са две стране. Гарантовање безбедносни смо добили око 12-12.30, а отворено кажем да ми у то не можемо да верујемо, иако знамо да би Будућност учинила све да утакмица протекне у регуларном току, али то не зависи од њих. Шта би се догодило да се одложи, ако сад знамо шта се дешава ако се не одложи? Зашто толика тврдоглавост, да је другачија ситуација то бисмо завршили за сат времена, да имамо проблема у Београду, одмах бисмо договорили термин. То је нормално ако не желите да од те утакмице правите перформанс. Није нама нико забранио, већ је то урадио клуб на основу безбедносних процена и саопштења Будућности, зна се шта значе специјалне мере обезбеђења, а посебно у амбијенту какав је у Подгорици“, истакао је Човић.

На питање шта говори чињеница да одговор АБА лиге на захтев Звезде није стигао о томе какав статус ‚црвено-бели‘ имају, Човић је одговорио:

– „Ми немамо конкретну одлуку. Звезда представља једну од перјаница регионалне лиге, такав приступ говори да не постоји уважавање и да постоји притисак да ли ћемо да урадимо на овај или онај начин када већ не могу на терену, а било је ситуација, опекли смо се већ 2018. Неће Звезда да уважава нешто ако то нешто не уважава Звезду, ми смо европски и светски бренд, тако ћемо се и понашати и нећемо дозволити да нас газе. Ми желимо да будемо нормалан партнер, нормални као сваки други клуб, али су неке ствари дошле до краја. Не знам како би изгледала АБА лига без Црвене звезде, не бих желео то да замислим, не могу да искључим то, не бих желео ништа да најавим“.

Човић је истакао да сви беже одговорности осим његовог клуба, а дотакао се и Скупштине АБА лиге која је заказана за петак.

– „Председништво неће донети више ниједну одлуку, ако мене питате. Све може, то је питање шта је правно, спортски, коректно и колегијално. Скупштина јесте заказана за 3. јануар, видећемо тачке дневног реда, требало је да се изабере менаџмент, биће расправе и око овог догађаја, али видећемо ко је прави, а ко није“, истакао је Човић и потом се дотакао могућности да утакмица буде регистрована 20:0 за Будућност, „Не желим да најављујем ако буде ово или оно. Пустимо да видимо шта ће бити, очекујем да преовлада разум и да људи који су на одређеним позицијама носе одговорност коју она доноси. Некад морају да се пресеку неке ствари, које се неће свидети свима, ја покушавам да их разумем. Када смо ми председавали, унапредили смо лигу, обезбедили смо и средства за другу АБА лиге и то је био наш допринос. Када радите тај посао, морате да схватате да ћете доносити одлуке које се не свиђају свима“.

Шунтурлић је потом поново нагласио да су ‚црвено-бели‘ на терену желели да покажу да су бољи, као и да је у интересу свих страна да се договори нови термин одигравања утакмице, а открио је и како је текао разговор са челником Будућности.

„Било је то покушавање да се Бокан убеди у комплексност ситуације и да схвати да одлагање утакмице је неминовност онога што треба. Очекује нас на утакмици, позивао се на писмо директора полиције, иако је у супротности подацима које смо ми добили. Нисмо имали некога са киме бисмо могли да договоримо. Мора да се нађе начин, свима одговара да играмо утакмицу, важно је да се то деси некад у наредном периоду. Разговор није имао епилог какав смо желели, надам се да ће Бокан послушати мој апел и договорити се за термин преко АБА лиге да бисмо на терену показали ко је бољи“, нагласио је Шунтурлић.

За крај, Човић је истакао да није било реално да неко гарантује да се нешто неће десити и поручио да ће Звезда наџивети многе лиге.

– „Навијачи су још један од разлога зашто нисмо желели да идемо доле јер се и због тога праве манипулације, нисмо били спремни да преузмемо ризик за било кога. Ако је неко могао да гарантује да 100 одсто ничега неће бити, ни вербално, ни физички, онда тај не зна, а ми нисмо толико наивни да упаднемо у перформанс“, рекао је Човић и додао, „Можемо да испаднемо и жртва, а моје име је такво да се ја не бојим и гледам оптимистично, апелујем да се призовемо разуму. Ни као инжењер нисам рушио, школован сам да градим, па тако и овај пут. Што чврсто бранимо своје ставове, имамо јаке аргументације, шта да радим, такав је период наишао, да такви приступи сметају. Звезда је постојала много пре АБА лиге и наџивеће многе лиге, без озбира шта се буде догађало. Нама није било до надмудривања и свађе, већ нормалан приступ у нечему да два клуба треба да буду искључена из манипулације и свега што може да се деси, ми то не подржавамо“.

Повезане вести

7 comments

Otpisani101 дец 31, 2019 at 01:14

Ako mogu partizan,fmp i mega,mogla je i zvezda…covic nas glupim saopstenjima posvadjao sa svima,pa se na kraju posvadjao i sa svojim navijacima-delijama…istina je da je covic izgubio kompas,glumi gazdu zvezde i pokusava da komanduje aba ligi…srbi se ne plase nikog,pogotovu crne gore gde su srbi skoro polovina…ovo je samovolja jednog coveka koji misli da je vlasnik zvezde i da aba liga zavisi samo od njega…samo crvena zvezda ,ljudi dolaze i prolaze…

Reply
MILOS RANKOVIC дец 30, 2019 at 22:57

PRVO OVAJ STO SE PRESTAVLJA KAO JA MILOS RANKOVIC DA ZNA DA CU UJUTRU OTICI U POLICIJU I PRIJAVITI,JA SAM NA OVOM SAJTU DUGI NIZ GODINA,I NISAM VREDJAO NIKAD NIKOG PRVI,SVAKO IMA PRAVO NA MISLJENJE SVOJE,OVAJ SAJT ZNA MOJU IMEJL ADRESU,A OVAJ STOSE PRESTAVLJA KAO JA KAD SI TOLIKI MANGUP KAZI KO SI MADA ZNAM KO SI,GLUP SI KO NOC RANKOVIC PREZIME JE CUVENO SRPSKO PREZIME,I JA SE PONOSIM NJIME RODJEN SAM U VALJEVU,SRCU SRBIJE,ALI CU SAZNATI KO SI

Reply
ReD дец 30, 2019 at 21:51

najvise ga zabrinula bezbednost svoga sina od svojih djetica

Reply
Marko дец 30, 2019 at 22:18

A tebe ne bi zabrinula tvog? Sram te bilo.

Reply
MILOS RANKOVIC дец 30, 2019 at 23:24

MOLIM TE MARKO ZNAM DA IMAMO SUPROTNO MISLJENJE O NEIGRANJU UTAKMICE SAMO MI RECI DASE TI NISI PREDSTAVIO KAO MILOS RANKOVIC,KOJI SE DOLEO PRESTAVIO DA VOLI CRNU GORU

Reply
MILOS RANKOVIC дец 30, 2019 at 21:48

JA SAM CRNOGORAC POREKLOM IZ PLEMENA PIPERA. VOLIM CRNU GORU I ŠVERC. TREBALA JE DA PUTUJE DOLJE

Reply
nele дец 31, 2019 at 05:44

……….i da prodju kao prosle sezone?! Taj film neces gledati, Milogorac!

Reply

Leave a Comment