Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОбавештењаФудбал

Младеновић: Звездина школа се приближава европским

Директор Омладинске школе Црвене звезде Драган Младеновић, сумирајући јесен и годину на измаку може да буде задовољан јер је поред евидентног напретка играча у свим категоријама остварен и завидан резултатски успех. Омладинци и кадети су јесењи прваци, а најстарија селекција је у групној фази Лиге шампиона освајањем другог места изборила и пласман у бараж омладинске Лиге шампиона иако је била далеко најмлађа у конкуренцији.

Наставком доброг рада, започетог претходних година дошли смо до најуспешније полусезоне од кад сам ја овде. Црвена звезда се окренула новим трендовима у школи где постоје приоритети који су постављени као циљеви, а први је развој игача за први тим. То може да се гледа из више углова. Ми смо створили играче који су тржишно вредни, а да ли ће играти у првом тиму или ће срећу потражити у иностранству не зависи само од омладинске школе већ од даљег развоја самих фудбалера као и стратегије клуба. Први тим има своје приоритете, школа своје, радимо добро и једини и други и надам се да ћемо наставити у том правцу – истиче Младеновић.

Први тим је уласком у групну фазу Лиге шампиона омогућио омладинцима да играју елитно такмичење.

– Свесно смо играли са генерацијом која је две године млађа од осталих јер генерално пратимо трендове и све наше селекције сем кадета, а и ту има млађих фудбалера, су млађе од конкуренције. Када фудбалери играју са својим вршњацима онда су у некој зони комфора и нису склони да дају максимум. Из тог разлога смо поставили систем да играју са старијима како би напредовали и показали ко је играч за Звезду а ко није. Као резултат имако огроман напредак у свим категоријама, а од пролећа ћемо још драстичније подмлатити екипе јер ћемо тако створити још јачу базу.

Омладинци су имали фантастичну јесен без обзира на несвакидашњи проблем који се појавио због дисбаланса у годишту, напомиње директор.

– Звезда је „у проблему“ са бројем играча у омладинској селекцији, јер неки не могу да играју Европу. Од поставе омладинаца која игра домаћу лигу и није претрпела пораз игра нам у Лиги шампиона 13 играча. Генерално, то нама није проблем јер је наш циљ развојни, а добра је ствар била што смо могли да повлачимо играче из кадета, па и млађих кадета. Дебитовала су деца која нису играла у омалдинцима, што је показатељ доброг рада школе.

Мало ко је после пораза у Лондону од Тотенхема видео омладинце у баражу.

– Тај меч је био чудан, али мене је живот научио да је у фудбалу све могуће па и да у онаквом мечу примимо девет голова а при резултату 4:2 имали смо две стопостотне шансе. Али, верујте да смо и ја, али и моји први сарадници Никола Јелић и Влада Цвјетићанин после тог меча, причали да ћемо победити тај исти Тотенхем за две недеље у Београду што се и догодило, јер верујемо у оно што се ради у школи. Знамо да се ради добро, с тим да се водимо оном флоскулом „да увек може и мора боље“. Побољшавамо ствари и на добром смо путу. Ми се не осврћемо, гледамо само у наше двориште, анализирамо мане и радимо на томе да их увек поправљамо.

Бити са 11 бодова 11. клуб по учинку у омладинској Лиги шампиона је само параметар који говори о квалитету рада.

– Омладинска екипа је грађена две-три године, проблем је што из 2002. годишта ниједан играч није остао у тиму. Добра ствар је што су они млађи, а играли су на приближном нивоу као један Бајерн који је легија странаца са буџетом који је еквивалент нашем првом тиму и где су играчи плаћани по четири-пет милиона евра. Нама је циљ да играмо само са нашим играчима, а они су од меча са Тотенхемом у Лондону чак пет од шест мечева гостовали и победили у оба дербија Бродарац и Партизан, а обезбедили пласман у бараж. И надам се да ће и против Шерифа у баражу показати снагу. Из тог квалитета игара и сами играчи су се позиционирали на тржишту па тако имамо за њих интересовање многих европских клубова.

Планови 2020. су направљени али они су увек подложни променама јер се у Омладинској школи прате трендови.

– Имамо дугорочну стратегију развоја и њу пратимо доследно, али стално уводимо нове трендове, тренери се едукују па се и планови мењају у ходу с тим да онај основни – развој играча – увек остаје као примарни. Примера ради, кондициони тренери су нам недавно били на едукацији у Реалу и Атлетико Мадриду, а имамо добре односе и тесну сарадњу са многим школама у Европи. Међутим, Црвена звезда је највећи клуб на овим просторима, Омладинска школа је такође најбоља и не желим да се поредим са било којом другом на овим просторима. Драго је свима да победе Звезде јер је најбоља, као што је нама циљ да победимо Тотенхем и Олимпијакос. Свако има свој циљ, а наш је да се меримо са најбољим европским клубовима. Жал је што наша деца не могу да играју против својих вршњака из свог годишта. Мислим да бисмо већи резултатски успех направили, али ми смо се свесно одрекли резултатског императива. Гледамо даље, у будућност. Све ће то бити боље и успешније у годинама које долазе.

Стреми се само европском нивоу.

– На добром смо путу сви заједно. Поправили смо много инфраструктуру али мислим да то још није довољно. Трудимо се да не живимо у прошлости, нисмо остали залеђени у времену. Глупо је поредити фудбал од пре 20 година и данас јер су то два различита спорта. Ова игра напредује и сви морамо да се прилагођавамо новим трендовима. Трудимо се да све новотарије убацимо у рад школе а за то су потребни време и инфраструктура. У Србији једино немате време. Инфраструктура мора да се ради а за то је потребан новац. Много ствари утиче на тај развој, али Звезда је подигла тај ниво у односу на пре три године. Неке ствари око инфраструктуре могу да побољшају, неке ствари не могу. Не можемо да направимо пет нових терена кад немамо места, али ово што имамо максимално користимо. Потребно нам је да још један травнати терен пребацимо у вештачки како бисмо подигли ниво рада. Интернат нам је циљ, за то ћемо се борити како бисмо ушли у круг озбиљних европских екипа.

Црвена звезда се као клуб сјајно развија последњих година а то повлачи аутоматски развој школе.

Звезда се вратила на европску мапу, огроман је успех играти три групне фазе, две године заредом Лигу шампиона. Много моћнији клубови нису успели у томе. Наравно, апетити зведашке јавности су такве да сви желе да победите Бајерн и Тотенхем, али се на многе ствари гледа навијачки и нереално. Треба бити реалан, Звезда као клуб расте из годину у годину, прави фантастичне резултате, а има озбиљан потенцијал и у младима из омладинске школе. Ми још нисмо заокружили циклус прављења система у раду. Недосатаје још 30-40 одсто да дођемо на ново рада најјачих школа. Али, учимо децу и фудбалу и понашању. Учимо родитеље, агенте, постулат је „да не постоји нико ко је већи од Звезде“. Имамо подршку клуба, навијача, сматрамо да смо на добром путу да вратимо Звезду тамо где припада – уверава Младеновић.

 

Повезане вести

5 comments

krvavi zvezdas-DE дец 28, 2019 at 15:49

sta lupas bre kakva evropska skola..koji je omladinac zaigrao za prvi tim u zadnje 3g..koji je to extra talenat..ovo sto postigli u LS je borbenost a ne znanje pojedinaca..i tvrdim da nece skoro neko u naredne 3-4g biti extra talenat za prvi tim

Reply
Didi дец 28, 2019 at 18:46

„Krvavi“ navijaj… vjerovatno to dobro radiš…pusti struku nije tvoj fah…ili si neki prorok pa sve znaš šta ce da bude za 3-4 godine.

Reply
krvavi zvezdas-DE дец 28, 2019 at 19:35

jeste mi struka..a ti kao strucnjak demantuj me koji je omladinac zaigrao u zadnje 3g i koga smo to prodali..koji je to extra talenat da svi poludeli za njim..nego se guraju na silu po 2-3 omladinca koji nikada nece biti igraci..tvrdim..mozda samo Erakovic

Reply
Sladajac дец 29, 2019 at 13:35

Radulović, Blagojević,Pantović,Milekića….

Reply
krvavi zvezdas-DE дец 29, 2019 at 14:42

Sladajac slazem se za njih da su polutalenti ali daleko da ce biti igraci za domacu ligu a kamoli evro..prodajemo za bedne pare sa 17g jer nisu igraci za buducnost a vidi glodari prodaju stopera mladog za 10mil a kad smo mi negog omladinca prodali..nikada i ko zna da li cemo ikada a glodari od toga zive..i o kakvoj omladinskoj skoli pricamo..sa cime se ljudi vi zanosite

Leave a Comment