Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноЖенски фудбалНајновијеФудбал

ЖФК Црвена звезда – анализа јесење полусезоне #1

Јесења полусезона у српском женском фудбалу окончана је мечевима 11. кола суперлигашког каравана. Наше „Вучице“ славиле су у Крагујевцу против домаће екипе Радничког 1923 резултатом 2:0 и први део актуелне сезоне завршиле на другој позицији са осам бодова заостатка иза лидера шампионата и званичног шампиона Србије екипе Спартака из Суботице. Самим тим прави је тренутак да се подсетимо свега што смо видели претходних месеци, али и да изанализирамо учињено…

Још од летошње прозивке наш портал је био директни сведок свих обећања, целокупног рада, али и дешавања која су уследила. О свему наведеном опширно смо јавност извештавали па ћемо се сада само укратко осврнути на догађаје који су имали карактер кључних.

Након евидентно и по свим параметрима најнеуспешније сезоне у историји нашег женског фудбалског колектива уследила су неутемељена обећања о преузимању примата. Клуб су током лета напустиле Ивана Трбојевић, Дарија Ђукић, Николина Милић и Павлинка Николовска, па се морало кренути у проналажење играчица које ће знати и умети да одговоре на захтеве клуба какав је Црвена звезда. Из Радника из Бијељине стигла је Николина Миловић, затим је дрес задужила Јужноафриканка Ређина Моголола, из новосадске Војводине Ана Шћепановић, да би се из Пожаревца на наш највећи стадион вратила и Андријана Тришић. У међувремену стигла је са Тринидада и Тобага Кели Тејлор, али је она „брже отишла него што је дошла“, да би након доста чекања у Београд дошла и Камерунка Нели Мбапе. Мора се нагласити да је још пар девојака стремило одласку из клуба, али је ипак љубав превагнула и поверовале су у приче које су за тему имале „боље сутра“.

Да много тога не штима у екипи видело се још на генералној проби у Осијеку када је подмлађени тим ЖНК Осијека без већих проблема славио резултатом 3:1. На сезонској премијери очекивано је забележен тријумф у Новом Саду, а затим су уследила два кључна меча од којих се не зна који је био лошији. Спартак нас је понизио у Београду захваљујући сопственим техничко-тактичким грешкама, да не кажемо глупостима, а затим је и реми на „Делијском вису“ само потврдио неопходност коренитих промена. Пратиоци нашег портала упознати су са свим наредним догађајима који су имали за последицу постављање Славиша Чуле на место шефа стручног штаба…

… али осврнимо се сада и на статистичке параметре.

ЖФК Црвена звезда, као што је већ речено, у 11 првенствених сусрета забележила је осам победа уз један реми и два пораза. Порази су остварени у дуелима са шампионом из Суботице и то резултатима 0:3 у Београду и 0:1 на стадиону у Дудовој шуми, мада је тај сусрет могао да има и потпуно другачији ток да закулисним радњама људи које овога пута нећемо помињати, а не налазе се у нашем клубу, а можда се неки и налазе, није забрањено Нели Мбапе да наступи на том сусрету и то након два меча у којима је показала сву своју раскош талента и фудбалског знања. Уз наведене поразе, реми 1:1 је у забележен у једној мучној утакмици у Нишу.

Током свих сусрета црвено-беле су укупно постигле 37 погодака (3,36 голова по утакмици), а занимљив је податак да су више од половине Звездиних голова биле дело Миреле Тенков и Јоване Стојановић. Мирела је противничке мреже тресла 13 пута, док се Јована шест пута уписивала у листу стрелаца. Поред њих две, кобне по противничке голманке биле су Александра Савановић са пет, Јована Аранђеловић са четири и Нели Мбапе са три постигнута гола. Сара Савановић је била двоструки стрелац, а по једном у листу стрелаца уписале су се Ана Шћепановић, Николина Миловић, Теодора Буркерт и Санда Малешевић. Готово 92% голова наше екипе постигнуто је из активне игре, односно 34 поготка, два су постигнута из прекида, а свега један из казненог ударца. Уколико би смо гледали начине постизања голова 26 је постигнуто десном, десет левом ногом, а само један главом.

Са друге стране наше голманке Сара Цетиња и Јована Петровић укупно су 11 пута вадиле лопту из мреже што представља тачно један примљени гол по мечу, а екипа је у два наврата матирана по три пута током 90 минута, а то су учиниле играчице суботичког Спартака у Београду у оквиру 2. кола и фудбалерке Земуна у 7. колу у сусрету који је такође одигран на терену са вештачком травом стадиона „Рајко Митић“.

Црвено-бели дрес ове јесени носило је укупно 19 играчица. Свих 11 наступа забележиле су Јована Аранђеловић, Анђела Крстић, Јована Миладиновић, Ређина Моголола, Јована Стојановић и Мирела Тенков, али мора се нагласити да је Јужноафриканка Ређина Моголола једина које је на терену провела свих 990 минута, док су Мирела Тенков и Јована Стојановић одиграле 988, односно 983 минута. Меч мање, односно десет наступа забележиле су Санда Малешевић, Александра Савановић, Андријана Тришић и голманка Сара Цетиња. По девет мечева одиграле су новајлије у екипи Николина Миловић и Ана Шћепановић. Теодора Буркерт и Сара Савановић забележиле су по шест, Теодора Стојаковић четири, Нели Мбапе три, а резервна голманка Јована Петровић два наступа. По један наступ забележиле су Јелена Раичевић и Кајла Тејлор.

Током претходних месеци на 11 првенствених дуела „Вучице“ су забележиле 32 асистенције што износи 2,91 асистенција по мечу. Највише асистенција забележено је у 7. колу и дуелу против екипе из Горње Вароши, док у оба дерби дуела са Спартаком црвено-беле нису уписале нити једно додавање за погодак. Најбољи асистент екипе је Андријана Тришић која је уписала осам асистенција, Мирела Тенков је забележила пет, а Јована Стојановић и Јована Аранђеловић уписале су по четири.

Наша екипа је током јесењег дела сезоне имала укупно 5.027 додавања што чини тачно 457 додавања по сусрету. Највише додавања 577 забележено је у 10. колу против нишког Машинца, а очекивано најмање 377 против званичног шампиона у београдском дуелу. Црвено-беле се могу похвалити прилично високим процентом успешних додавања пошто је 83,73% лопти завршило тамо где је и било послато, док је неуспешно било укупно 818 што чини 16,27%.

Већ смо анализирали постигнуте поготке наше екипе, а до гола не може да дође уколико се лопта не упути ка мрежи противника. „Вучице“ су забележиле 197 удараца ка голу, а 118 или 59,9% ишло је у оквир гола, док 79 удараца није било прецизно. Интересантан је податак да су црвено-беле током дуела у Пожаревцу упутиле чак 37 лопти ка мрежи противника, док су у Суботици у 9. колу свега четири пута покушале да угрозе гол домаћина.

И однос освојених и изгубљених лопти је позитиван по наше фудбалерке (466 освојених лопти наспрам 372 изгубљене). Највише освојених лопти имале су Анђела Крстић 74, Јована Стојановић 65, Санда Малешевић 62,… Највише изгубљених лопти имале су Јована Аранђеловић и Санда Малешевић по 43, следи Јована Стојановић 39,…

У 11 мечева наше девојке су извеле 45 корнера, што чини 4,09 корнера по утакмици. Највише корнера имале су током дуела са Машинцем у Београду – 8, док против суботичке екипе у Београду нису извеле нити један ударац са угла. Истовремено наше играчице су се 29 пута нашле у офсајд позицијама (2,64 офсајда по утакмици), а највише пута у недозвољеној позицији налазила се Мирела Тенков – 7, док су Јована Стојановић и Сара Савановић по пет пута биле у офсајду.

Током 990 јесењих минута фудбалске игра наше играчице су направиле 125 прекршаја, а округло 150 пута црвено-беле су биле фаулиране. Највише прекршаја, 23 направила је Санда Малешевић, Ана Шћепановић је фаулирала противнице 18 пута, док су Андријана Тришић и Јована Стојановић забележиле по 16 прекршаја. Са друге стране најчешће фаулирана црвено-бела фудбалерка је Јована Стојановић над којом су противнице направиле 26 прекршаја, следи је Анђела Крстић са 25, Ана Шћепановић 15, Санда Малешевић 14, Јована Миладиновић 12,…

Када су у питању јавне опомене, наше девојке су 15 пута уписиване у судијске бележнице. Интересантно је да су разлози за додељивање жутих картона по пет пута били и прекршаји и приговори и неспортско понашање. „Најнедисциплинованије“ играчице биле су Јована Аранђеловић и Санда Малешевић са три жута картона, док су се по два пута у судијској бележници нашле Александра Савановић и Јована Стојановић.
Црвених картона није било.

Све наведено представља само први део анализе ЖФК Црвена звезда током јесењег дела сезоне 2019/20. У наредној анализи пажљу ћемо посветити појединачној статистици која ће сигурно дати многе одговоре на питања које смо добијали токомо сезоне.
наставиће се…

Повезане вести

Leave a Comment