Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Црвена звезда у Медиоланум Форуму

У оквиру дванаестог кола Евролиге Црвена звезда гостује у Милану.

Након неколико сезона у којима су упркос великим улагањима бележили лоше резултате у Милану су се овог лета одлучили да ствари поставе како треба. Прво су решили питање тренера па се тако у европску кошарку након пет година рада у стручном штабу Грега Поповића враћа Еторе Месина. Наредни кораци су такође били логични – решено је питање плејмејкера. У клуб је стигао Серхио Родригез, актуелни европски првак са екипом ЦСКА. Може се слободно рећи капитално појачање за екипу Арманија. Поред њега нови играчи клуба из Милана постали су Шелвин Мек (Шарлот), Мајкл Рол( Макаби), Рикардо Мораскини (Бриндиси), Ером Вајт (Жалгирис) и Пол Билига (Венеција). 

Серхио Родригез је очекивано алфа и омега своје екипе. Његово огромно искуство, организаторске способностима и „навика“ да погађа битне шутеве много значе екипи из Милана. Армани је екипа са најбољим процентом шута за три у читавој Евролиги (42,86%) чиме надокнађују скромније проценте шута за два (46,8%) по чему су претпоследњи у такмичењу. Проценти шута за три су уско везани са резултатима  јер је Армани у утакмицама које је добијао за три шутирао 48,1%  док је у утакмицама које је губио тај проценат падао на 34,3%. Закључак се намеће сам по себи – ако Црвена звезда успе да одигра квалитетну одбрану на периметру биће ближе победи. Оно што храбри је то да је одбрана Звезде у досадашњем току такмичења противнике држала на 32,3% шута за три што је, након ЦСКА, други најбољи резултат у ЕЛ.

У овом формату такмичења Звезда још увек није изгубила од Милана. Сва досадашња 4 дуела је добила. Да би се тај низ наставио одбрана мора да буде на нивоу. Поготово ако се узме у обзир напад црвено – белих који није у стању да произведе велики број поена. Звезда је претпоследњи тим ЕЛ када је у питању проценат шута за три (32,8%) и последњи кад је у питању проценат шута за два (46,67%). Кад се томе дода и чињеница да је са 13,9 изгубљених лопти по мечу трећи најлошији тим такмичења чињенице су јасне. Иако статистика понекад не показује све овај пут показује довољно. Одбрана на нивоу неких пређашњих утакмица уз бољу контролу лопте и веће проценте шута је услов неопходан да би Звезда тражила шансу да победи у Милану. Да ли су играчи Драгана Шакоте у  овом тренутку способни за такав квалитативни скок у игри остаје да се види. Уколико јесу можда и пета победа у низу над овим противником не буде далеко.

– Евролига, 12. коло:
Армани Милан – Црвена звезда мтс
Дворана: „ Медиоланум Форум“
Датум: Четвртак, 5. децембар
Почетак: 20:45 часова

Повезане вести

1 comment

Dragan дец 5, 2019 at 22:38

Ovo večeras je bilo sjajno… Valjda nam kreće da igramo dobro u kontinuitetu.

Reply

Leave a Comment