Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДомаћи шампионатЖенски фудбалНајновијеФудбал

Два гола на „Чика Дачи“ за један јубилеј, један рекорд и три бода

Завеса на јесењи део сезоне Супер лиге Србије у фудбалу за жене је спуштена. На последњем овогодишњем искушењу играчице ЖФК Црвена звезда гостовале су у Крагујевцу екипи Радничког 1923 у утакмици која ће поред резултата остати упамћена по рекордима двеју наших играчица.

ЖФК Раднички 1923 : ЖФК Црвена звезда 0:2 (0:1)

Стотинак гледалаца на легендарном стадиону „Чика Дача“ по ветровитом времену није могло да ужива у мноштву фудбалских мајсторија, али је свакако пут куће кренуло задовољно приказаном борбеношћу, жељом и хтењем обеју екипа. И пре самог сусрета знало се да су црвено-беле (у крагујевцу наступиле у плавим дресевима) апсолутне фавориткиње, мађутим услед повреда и болести тренер Славиша Чула није имао ни мало лак задатак да осмисли победничку формацију. Од старта шампионата ван строја су капитенка Катарина Ђорђевић, једна од најстандарднијих у екипи Тијана Ђорђевић, играчица од које се много очекује Јелена Манчић, као и вихорни десни бек Јелена Раичевић која је ван строја још од 23. минута сусрета 1. кола у Новом Саду. Када се њима придодају и Сара Савановић која је тек у почетној фази опоравка након операције метатарзалне кости стопала, као и Санда Малешевић која је до утакмице у Крагујевцу провела сваки минут на терену током јесење полусезоне, а овога пута због стомачних тегоба није могла да помогне својим саиграчицама, јасно је у колико деликатној ситуацији се налазио наш стручни штаб. Такође треба напоменути и да Камерунка Нели Мбапе и даље услед административни разлога нема право наступа за нашу екипу. Једино позитивна вест у мору потешкоћа била је чињеница да се Александра Савановић опоравила након повреде задње ложе па је у Крагујевцу заузела своје место у екипи.

Од самог старта „Вучице“ су кренуле ка голу Милене Обрадовић са циљем да што пре стигну до предности. Већ у 4. минуту Јована Стојановић је из слободног ударца проверила будност крагујевачке голманке, а у 18. минуту иста играчица је правовремено упослила Мирелу Тенков, али је Милена Обрадовић истрчавањем спречила погодак. Само минут касније након акције у којој су учествовале Теодора Буркерт и Јована Аранђеловић, лопта стиже до Звездине „9“, али се она уместо шута одлучила на дриблинге па је потенцијална шанса отишла у неповрат.

Оно што није успела да учини у уводном делу сусрета Мирела Тенков је урадила у 23. минуту. И јуче одлична Андријана Тришић је упутила теледириговани пас ка нашем центарфору, а она је луцидно заобишла домаћег чувара мреже и егзекуција је била неминовна. Гол за вођство, гол за историју – 0:1.


Мирела Тенков 0:1

Пет минута након поготка Јована Стојановић је још једном опробала свој добро познати ударац, али овога пута лопта која је упућена са више од 20 метара одлази преко гола. У 31. минуту поново се у шанси нашла Мирела Тенков, али је овога пута Милена Обрадовић била успешнија.

Играо се 41. минут сусрета када је домаћа играчица Стефана Битевић у најмању руку преоштро стартовала над нашим центархалфом Јованом Миладиновић. Био је то свакако старт за јавну опомену, а с`обзиром да је „деветка“ крагујевачке екипе већ имала зарађени жути картон због неспортског понашања у 21. минуту сусрета, судија Ивана Чолаковић као да се премишљала да ли поново да се „лати џепа“. Ипак, након пар десетина секунди одлучила се за нову, другу јавну опомену, а самим тим и црвени картон, па је Стефана Битевић раније морала на туширање. На срећу Јована Миладиновић је након указане помоћи наставила са игром.

У самом финишу првог полувремена бележимо још једну прилику за наше „Вучице“. Поново је Јована Стојановић пробила по левом крилу и упутила центаршут. Мирела Тенков није успела да стигне до лопте, али до ње долази Андријана Тришић чији волеј ударац домаћа одбрана успева да изблокира.

Први озбиљнији атак ка нашем голу Крагујевчанке су извршиле у 53. минуту сусрета, али ударац са двадесетак метара без већих проблема укротила је Сара Цетиња. Три минута касније виђена је лепа акција наше екипе. Све је потекло од Ређине Могололе која је упослила Анђелу Крстић на позицји левог крила, уследио је пас ка Јовани Аранђеловић која се у ситуацији када је могла ударцем да угрози домаћи гол, одлучила на комбинацију са Мирелом Тенков и још једна прилика је отишла у неповрат.

На истеку пуног сата игре ударац са дистанце опробала је Александра Савановић, али није било опасности по крагујевачку мрежу, а два минута касније иста играчица је правовремено асистирала ка Јовани Стојановић која је издржала дуел са Анђелом Миленковић, а затим у паду са ивице шеснаестерца упутила пројектил који Милена Обрадовић није успела да заустави. Гол којим је обележила нови клупски рекорд – 0:2.


Јована Стојановић 0:2

Након другог постигнутог гола наше играчице су по мало несвесно препустиле домаћину теренску иницијативу, па су играчице Радничког одлучније кренуле ка Сари Цетињи и поред чињенице да су имале играчицу мање на терену. Домаћин је у 70. минуту сусрета имао скраћени корнер након којег је настала велика гужва у нашем казненом простору. Крагујевчанке су упутиле ударац ка голу, али је Ређина Моголола одлично реаговала и спречила евидентан погодак.

У 80. минуту Јована Аранђеловић је шутирала непрецизно из велике даљине, а три минута касније Ана Шћепановић је прошла по десном крилу, ушла у шеснаестерац Радничког, али није успела да упосли Мирелу Тенков.

Четири минута пре краја меча Анђела Крстић је изгубила лопту на ивици нашег казненог простора, али је након ударца Сара Цетиња још једном била на месту и спречила домаће играчице да стигну макар до почасног поготка.

Током надокнаде времена црвено-беле су у три наврата могле да стигну до трећег поготка. Прво се Мирела Тенков изборила за прекршај на 17 метара по средини гола. Слободан ударац је извела Јована Миладиновић, али њен шут завршава поред десне стативе. Пар тренутка касније непрецизна је била и Јована Аранђеловић након продора по крилу Јоване Стојановић, да би само пар секунди пре последњег судијског звиждука популарна „Жига“ покушала искоса са десне стране да угрози мрежу Крагујевчанки, али је Милена Обрадовић била на месту.

По окончању сусрета свакако су наше фудбалерке биле задовољније. Освојена су нова три бода којима су се учврстиле на другој позицији суперлигашког каравана, али разлога за незадовољство немају ни играчице крагујевачког Радничког 1923. Оне су у два претходна сусрета ремизирале са фаворизованом Слогом и славиле у дуелу са Пожаревцем, а по приказаном у дуелу са Црвеном звездом, а ту превасходно мислимо на велику борбеност, заслужено држе пету позицију на табели. Мора се истаћи да је гледајући само екипе које се налазе на позицијама од 5. до 8. места, Раднички 1923 највише пружио током дуела са нашом екипом и то им свакако може и мора бити прави показатељ за оно што их очекује током пролећних борби.

Морамо се осврнути и да судијску тројку овог сусрета. Главни судија Ивана Чолаковић са својим помоћницима Андреом Маринковић и Јеленом Цојкић свакако за приказано током сусрета не може да добије прелазну оцену. Меч јесте био борбен са доста дуела, али је судијска тројка показала потпуну несигурност, неодлучност у доношењу одлука, па неретко и кардиналне грешке приликом (не)досуђивања прекршаја и недозвољених позиција. Због свега тога неретко су изазивали незадовољство присутне публике, али је општи утисак да својим суђењем нису оштетиле нити једну екипу, већ су показале недостатак фудбалског знања.

За крај морамо се осврнути и на чињеницу да ће овај сусрет из два разлога затним словима бити уписан у историју ЖФК Црвена звезда. Мирела Тенков је поготком у 23. минуту постала прва играчица у историји црвено-белог женског фудбалског колектива која је стигла до бројке од 100 погодака. Уколико се зна да је троцифрен број погодака постигла на само 95 одиграних мечева овај податак само још више добија на значају. Истовремено, Јована Стојановић је дуелом на „Чика Дачи“ постала рекордерка ЖФК Црвена звезда по броју одиграних мечева. „Жига“ је у Крагујевцу 134. пут обукла црвено-бели дрес и тиме престигла досадашњу рекордерку Катарину Ђорђевић која остаје на коти „133“. Јована Стојановић је током досадашње каријере у црвено-белој опреми одиграла 113 првенствених и 21 куп сусрет.

У српском женском фудбалу сада следи тромесечна зимска пауза, а пролећни део сезоне започиње 22. фебруара када ће Црвена звезда на терену са вештачком травом стадиона „Рајко Митић“ дочекати екипу Пожаревца. До тада остаје нам да видимо у којој мери и да ли ће током зимске паузе доћи до промена како у играчком, тако и у руководећем кадру, а сви желимо да на пролеће видимо окосницу екипе која ће у перспективи коначно моћи да преузме толико пута раније помињани примат у српском женском фудбалу. За тако нешто свакако су потребна истинска појачања у свим сегментима клуба.

– Супер лига Србије у фудбалу за жене, 11. коло:
ЖФК Раднички 1923 : ЖФК Црвена звезда 0:2 (0:1)
Стрелци: 0:1-М. Тенков 23`; 0:2-Ј. Стојановић 62`
Жути картони: С. Битевић 2 (ЖФК Раднички 1923); Ј. Аранђеловић, Т. Буркерт, А. Крстић (ЖФК Црвена звезда)
Црвени картон: С. Битевић (ЖФК Раднички 1923)
Стадион: „Чика Дача“, Крагујевац
Гледалаца: 100
Главни судија: Ивана Чолаковић
Помоћне судије: Андреа Маринковић; Јелена Цојкић
Делегат: Дејан Ивановић
ЖФК Раднички 1923: М. Обрадовић, Ј. Самчовић (од 82` Анд. Миленковић), А. Васић, М. Гачић, Анђ. Миленковић, М. Живковић, Б. Илић, Т. Јуришевић, С. Битевић, К. Лазић, С. Милосављевић.
ЖФК Црвена звезда: С. Цетиња, А. Шћепановић, А. Тришић, Р. Моголола, Ј. Миладиновић, А. Крстић, А. Савановић, М. Тенков, Ј. Стојановић, Ј. Аранђеловић, Т. Буркерт (од 68` Н. Миловић).

Повезане вести

Leave a Comment