Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЗвездине легендеНајновијеФудбал

Дика: „Маракана има посебну моћ“

Стеван Дика Стојановић имао је ту привилегију да славну генерацију нашег клуба из 1991. предводи као капитен, а да затим остане овенчан славом као човек који је подигао пехар на стадиону “Свети Никола” у Барију.

Мечеве са Бајерном из тог времена памти по многим детаљима, као и голу који је кроз ноге примио у реваншу.

Тек сад трезвено размишљам о тим утакмицама, а сећам се више оног реванша јер су нас сви већ видели у финалу. А, нас је чакало 90 минута паклене борбе јер смо знали шта су Немци. Крилатица каже „сви играју фудбал а Немци побеђују“. То се умало и овде догодило иако смо прво полувреме одиграли феноменално, имали смо много шанси. Михајловић је постигао гол на време, наши играчи су били помало себични. Сећам се да нам је тренер Љупко Петровић на полувремену рекао – Само се ви играјте фудбала, ово су Немци“ – присећа се Стојановић.

Аугенталеров ударац у 61. минуту био је јак али нико није очекивао да ће лопта завршити у мрежи.

Битно је да смо ми прошли, тај гол се памти и препричава и данас. Кад сам примио тај погодак било ми је у глави само да и са тим резултатом пролазимо. Мотивисао сам себе само том чињеницом да смо и са 1:1 ишли даље. Међутим, уследио је други и почела је драма. Било је као у рингу, они напад, ми напад, статива. Невероватне слике, а онда наш гол, па четири минута пакла. Ми смо на терену мање страховали од свих осталих јер је другачије кад си актер. Концентрисан си на дешавања на терену. Крај и феноменално славље. Али, заслужили смо да прођемо јер смо тај циклус одиграли маестрално. Од четири полувремена са Бајерном у три смо били далеко бољи.

Меч са Бајерном у уторак је поново од великог значаја за наш клуб.

Другачије су околности и односи снага у светском фудбалу. Меч има велику тежину јер може да нам донесе пролеће у Европи. Кад бисмо одиграли нерешено направили бисмо значајан искорак ка пласману у Лигу Европе, док би победа била феноменално достигнуће. Надам се да играчи Звезде неће подлећи утиску јавности да ће Бајерн доћи без императива у Београд, са другим тимом, јер је већ обавио посао у Лиги шампиона. Шта значи други тим Бајерна? Ништа јер су то све врхунски фудбалери. С друге стране не треба се сметнути са ума и финансијски ефекат јер се за победу зарађује 2,7 милиона евра само од УЕФА, плус разни бонуси од спонзорских уговора. Сви данас играју за новац.

Дика ипак зрачи оптимизмом и напомиње.

Верујем да ће наш тим играти своју играти и пробати да победи. Они су фаворити али Звезда као клуб, кроз последње три сезоне, има већ ту рутину играња оваквих утакмица. Не сумњам да ће припрема меча бити одрађена од стране стручног штаба на прави начин, тренер Владан Милојевић неће морати много ни да мотивише тим. Лично сам презадовољан уласком у Лигу шампиона, све остало је премија. Створен је контиуитет играња у групној фази и то је један од великих плусева за овакве утакмице. Много је фаворита долазило на Маракану и одлазило погнутих глава. Има ова Маракана неку чудну моћ, никад се не зна. Можда се историја понови – верује у наш тим некадашњи прослављени голман.

The post Дика: Маракана има посебну моћ appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment