Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДомаћи шампионатЖенски фудбалНајновијеФудбал

Пораз велике наде

Црвено-беле „Вучице“ у дерби сусрету 9. кола Супер лиге Србије у фудбалу за жене гостовале су у Суботици званичном шампиону и тренутном лидеру суперлигашког каравана, екипи Спартака. Након велике борбе на одлично припремљеном терену Градског стадиона у Суботици, домаће играчице су оствариле минималну победу, али не би било незаслужено и да је сусрет имао другачији исход.

ЖФК Спартак : ЖФК Црвена звезда 1:0 (1:0)

Када у највећи дерби српског женског фудбала уђете буквално десетковани, тешко је било шта посебно очекивати. Много нам је времена било потребно и на самом стадиону да побројимо све играчице на које у јучерашњем сусрету тренер Славиша Чула није могао да рачуна. Од старта сезоне ван такмичарског погона налезе се капитенка Катарина Ђорђевић и њена презимењакиња Тијана, Јелена Манчић још увек није забележила ни један минут на терену у актуелној сезони и тек је започела са тренинзима, Јелена Раичевић се налази на листи повређених још од 23. минута сусрета 1. кола у Новом Саду, Сара Савановић је претходне недеље током тренинга доживела тешку повреду због које ће сигурно више месеци бити ван такмичарске екипе, брзоноги десни бек Ана Шћепановић је такође због повреде прескочила овај сусрет, док је велико питање било колико екипи може да помогне и једна од најискунијих у црвено-белим редовима Александра Савановић која већ пар недеља вуче повреду задње ложе. Ако се свему наведеном придода да и велико појачање Нели Мбапе услед административних разлога (о којима ће тек бити речи) није имала право наступа у овом сусрету, јасно је са каквим проблемима се суочио наш стручни штаб. Готово се постављало и питање да ли ћемо успети да нађемо 11 девојака које ће изнети овај сусрет до краја.

Александра Савановић (архивски снимак)

Очекивано, домаће играчице су од првог звиждука судије Јасмине Мицкоске кренуле офанзивно ка голу Саре Цетиње, па су већ у 1. минуту имале и прву прилику, али након доброг центаршута навалне играчице Суботичанки нису успеле да стигну до лопте. Шест минута касније прву праву акцију извеле су и „Вучице“. Јована Стојановић је лепо прошла по левом крилу, ослободила се чувара и уследио је повратни пас ка Мирели Тенков која је упутила ударац по земљи са 17, 18 метара, али је први голман наше најбоље репрезентативне селекције Милица Костић била на месту.
Јована Стојановић (архивски снимак)

До половине првог дела игре фудбалерке Спартака су имале више од игре. Самим тим Сара Цетиња је имала много више прилике да се истакне. У 9. минуту морала је два пута да интервенише како би спречила погодак. Покушале су Суботичанке и у 18. минуту након корнера, али је лопта након ударца главом отиша поред гола, а два минута касније Сара Цетиња је добро интервенисала након новог ударца главом, уследио је контранапад наше екипе, али је Милица Костић за делић секунде била бржа од Миреле Тенков.
Мирела Тенков (архивски снимак)

У 25. минуту Андријана Тришић је опробала свој ударац са дистанце, а свега минут касније иста играчица пожртвованом интервенцијом спречила је опасан напад домаћина.

Санда Малешевић је у 34. минуту погрешила у додавању, а грешку је покушала да искористи најагилнија домаћа фудбалерке Тијана Матић чији је ударац са двадесетак метара Сара Цетиња успела да заустави. Ипак, пет минута касније домаћин је успео да крунише теренску иницијативу. Пробиле су Суботичанке по левој страни наше одбране, уследио је оштар центаршут по земљи. Једна од домаћих играчица није успела да захвати лопту на првој стативи, али је она дошла до Тијане Матић којој није било тешко да је спроведе у мрежу – 1:0.

Санда Малешевић (архивски снимак)

И на старту другог полувремена домаће играчице су запретиле. Покушале су ударцем са 13, 14 метара, али је лопта отишла поред гола Саре Цетиње.

Од тог момента па у наредних 20-25 минута на терену је постојала само једна екипа. „Вучице“ су загосподариле треном, преузеле потпуну иницијативу, напади су се ређали у таласима, а о односу снага у овом делу сусрета довољно говори податак да је наша голманка Сара Цетиња често излазила и ван нашег шеснаестерца пратећи нападе саиграчица и на 20 метара од нашег гола.

Анђела Крстић (архивски снимак)

Велику прилику црвено-беле су пропустиле у 64. минуту сусрета. Анђела Крстић је кренула у напад, дриблингом се ослободила две играчице противничке екипе, ушла је у шеснаестерац искоса са леве стране и упутила оштар ударац по земљи у доњи леви угао Спартаковог гола. Милица Костић је рефлексно успела да руком заустави лопту, настала је велика гужва у петерцу домаће екипе, али нити једна наша играчица није била у датом моменту довољно спретна па да лопту пошаље у мрежу домаћина.
Анђела Крстић (архивски снимак)

Три минута касније виђена је велика прилика за домаћина. У једном од ретких напада, Спартакове фудбалерке су извеле брзу размену пасова, лопта је стигла до Тијане Матић у срцу нашег казненог простора, али је ова одлична играчица уместо да одмах упути ударац ка голу Саре Цетиње, кренула у дриблинге и тиме је ова велика прилика домаћина отишла у неповрат.
Теодора Буркерт (архивски снимак)

Током овог дела игре који је обележила одлична игра наших девојака треба издвојити две чињенице које се посебно морају нагласити. Прва је начин игре Спартака који је био принуђен да током већег дела другог полувремена своју игру искључиво усмери на контранападе, а већина њих се окончавала тако што је Сара Цетиња правовремено истрчавала из шеснаестарца и прекидала нападе „голубица“ на 20-25 метара од нашег гола. Таква игра Суботичанки често је доводила до великог незадовољства домаће публике која се отворено питала зашто њихове љубимице играју тако, а одговор је био врло једноставан. Црвена звезда их је својом супериорношћу приморала на неповезану и растрзану игру. Дешавања на терену проузроковале су и другу чињеницу која је била лако уочљива. Немогућност да пруже очекивано, довела је до нервозе у домаћим редовима, па су често прибегавале грубим и погибељним стартовима. Посебно на мети била им је Јована Стојановић која је у више наврата била жртва прекршаја, а поред ње погибељне стартове доживеле су и Анђела Крстић и Мирела Тенков.
Јована Стојановић (архивски снимак)

Након једног од прекршаја Јована Стојановић је из слободног ударца покушала да угрози гол Милице Костић. Играо се 82. минут, популарна „Жига“ је наместила лопту на двадесетак метара од гола искоса са леве стране. Уследио је ударац по замљи у ближи голманов угао, али је репрезентативна голманка интервенисала спретно и сретно и лопту избацила у корнер. Била је то уједно и последња прилика „Вучица“ да стигну до изједначења.

У самом финишу сусрета играчице Спартака су успеле да успоставе теренску равнотежу и дешавања помере даље од свог казненог простора. У 88. минуту Ређина Моголола је погрешила у додавању, али је своју грешку исправила тако што је успела да покушај из даљине скрене у корнер, а у последњим секундама сусрета Спартак је могао да стигне до другог поготка. Пробиле су Суботичанке по левом крилу, Сара Цетиња је била ван гол линије. Уследио је ударац ка голу, наша голманка у покушају да се врати ка голу, оклизнула се, али је лопта на срећу завршила поред леве стативе нашег гола.

Мирела Тенков (архивски снимак)

Свега пар секунди касније уследио је и последњи звиждук судије Јасмине Мицкоске.

– Пар речи о делиоцима правде:

Судијска тројка коју су чиниле главни судија Јасмина Мицкоска и њене помоћнице Марија Ђоковић и Зорица Жујовић и поред чињенице да су водиле дерби сусрет нису имале претерано тежак задатак. Међутим, мора се истаћи и поставити питање у вези додељивања, тј. не додељивања јавних опомена судије Јасмине Мицкоске. У више наврата Јована Стојановић је била мета погибељних стартова домаћих играчица, а сличне ситуације биле су и приликом стартова над Анђелом Крстић и Мирелом Тенков. Нити у једном од тих случајева Јасмина Мицкоска се није латила џепа, а један једини пут када је вадила жути картон било је то у 66. минуту сусрета када је јавну опомену доделила Јовани Стојановић и то због неспортског потеза када је спречила домаће играчице да брзо изведу слободан ударац.

– Реч, две о тренеру Славиши Чули:

Славиша Чула је недавно преузео екипу. Ово је био његов трећи сусрет на клупи Црвене звезде у улози главног тренера. И док се у претходна два меча против Земуна и Војводине и могло очекивати да ће екипа са пола гаса остварити убедљиве победе, сусрет против Спартака је био и за њега најважнији тест. После дуго времена видели смо Црвену звезду која зна шта хоће. Видела се борбеност, жеља, хтење,… Страх који је владао екипом у неком претходном периоду јуче у Суботици није постојао. Екипа је током другог периода игре тежиште пренела на противничку половину, напади се се ређали у серијама и само је мало спортске среће било потребно да се у Београд девојке врате и са бодовима. Оно што је најважније, екипа је на Градском стадиону у Суботици деловала као тим. Девојке су бодриле једна другу, помагале једна другој, допуњавале једна другу,…, и то је најпозитивнији утисак овог сусрета. Такође треба напоменути и да је тренер Чула свих 90 минута „играо“ заједно са екипом. Све време је делио савете и бодрио девојке и сусрет у Суботици је дефинитивни показатељ да је промена на клупи, ако је можда код неких људи и било неких недоумица, била прави потез, потез који ће се тек показати као добар у наредном периоду.

– Супер лига Србије у фудбалу за жене, 9. коло:
ЖФК Спартак – ЖФК Црвена звезда 1:0 (1:0)
Стрелац: Т. Матић 39`
Стадион: Градски стадион у Суботици
Гледалаца: 100
Жути картон: Ј. Стојановић (ЖФК Црвена звезда)
Главни судија: Јасмина Мицкоска
Помоћне судије: Марија Ђоковић; Зорица Жујовић
Делегат: Зоран Митровић
ЖФК Спартак: М. Костић, А. Бака, О. Вајда, В. Словић /кап./, Х. М. Лукас, К. Адамек (од 77` К. Танасковић), М. Р. Фидлер, Т. Филиповић, Т. Л. Портер, С. Павловић, Т. Матић. Тренер: Борис Арсић
ЖФК Црвена звезда: С. Цетиња, А. Тришић, Р. Моголола, Ј. Миладиновић, А. Крстић, М. Тенков /кап./, Ј. Стојановић, Ј. Аранђеловић (од 87` А. Савановић), Т. Буркерт, С. Малешевић, Н. Миловић. Тренер: Славиша Чула

За крај, али свакако и не најмање битно…
… „Вучице“ свака вам част. Осветлале сте образ свима којима су црвено-беле боје у срцу. У овако тешкој ситуацији, са чак осам играчица које нису могле да наступе у великом дербију, одиграле сте храбро, борбено, пожртвовано,…, одиграле сте тимски и остварени резултат, ем што није одлика приказаног на терену, већ је у овом моменту апсолутно небитан. Сви ми смо поносни на вас и надамо се да ће у наредном периоду све ово бити још боље.

Повезане вести

Leave a Comment