Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКлупска дешавањаКошаркаНајновије

Саопштење КК Црвена звезда

Ово саопштење КК Црвена звезда, последње је упозорење свима којима је стало до српске кошарке – дан пред одржавање скупштине КСС, на којој ће руководство савеза коме је истекао мандат још пре 8 месеци, покушати поново да манипулише делегатима, својим мандатима и на првом месту српском јавношћу.

КК Црвена звезда мтс је као интегрални део Савеза и српске кошарке дуго ћутао, не желећи да ремети атмосферу пред важно репрезентативно лето и бројне наступе наших селекција, и поред чињенице да смо имали разлога и могли да информишемо јавност о бројним незаконитим радњама много раније, јер се ради о институцији која је јавно добро свих – а не “њих”!

Са том организацијом немамо никакве односе, а наш клуб као један од темеља српске кошарке и са милионском армијом навијача, игнорисан је до те мере, да готово нема свог представника у Савезу.

Зато ћемо јавност упознати како се и шта ради у КСС, шта смо све истрпели претходних годину дана, а кроз питања на која не добијамо одговоре већ дужи период:

– Како је могуће да људи којима су истекли мандати 19.фебруара 2019.године воде национални савез?

Наиме, садашњи председник КСС-а изабран је са мандатом до 21.02.2019.године, када је требало да истекне мандат Драгану Ђиласу, претходном председнику КСС , који је изабран 21.02.2015.године. Опште је познато да је Драган Ђилас поднео оставку и да је 15.12.2016. године изабран садашњи председник КСС-а али не на изборној Скупштини, и то до краја мандата Драгана Диласа, а то је 21.02.2019.године!

-Ко је себи дао за право да мења Статут КСС и без икакве процедуре продужава мандат за још 22 месеца што је случај незабележен у било којој пракси и раду не само једне спортске организације.

Не постоји случај да је председник било које Скупштине својевољно без избора продужио мандат посланицима Скупштине без избора, а гласањем истих тих посланика. По овом принципу , никада И нигде више не би било избора. Колико је нама познато, једини пример да се највиши акт “уподобљава” једном човеку је Устав некадашње СФРЈ где смо имали доживотног председника.

И поред упозорења појединих делегата и више разговора у Министарству омладине и спорта, Кошаркашки Савез Србије, 20.06.2018. године доноси одлуку о изменама и допунама Статута КСС, а 24.02.2019. године (а већ им је истекао мандат) доноси пречишћени текст Статута КСС, чијим изменама продужава мандат председнику КСС, Скупштини КСС, УО КСС и Наџорном Одбору КСС до 15.12.2020. године, дакле, за 22 ( двадесет два ) месеца?

– Ко је фалсификовао завршни финансијски извештај за 2018.годину (што је подсећамо тешко кривично дело по Законима РС) иако је исти објављен на сајту агенције за привредне регистре уз факсимил потписа председника КСС а и електронски потпис генералног секретара КСС?

Како се ради у КСС говори и податак да је као датум одржавања седнице Скупштине наведен 14.06.2019.године иако тог дана никаква седница Скупштине КСС-а није била заказана, а ни одржана? Скупштина КСС је одржана 04.07.2019. године, дакле, 4 ( четири ) дана по истеку законског рока за усвајање и предају наведених одлука у АПР. Још веће кршење закона, представља податак што на тој Скупштини нису усвојене горе наведене одлуке, иако су биле на дневном реду, јер за њих није гласало неопходних 17 делегата од укупно 32 делегата?

– По ком принципу (и што је још важније по којим критеријумима) је неважеће руководство КСС изабрало и једног страног држављанина у УО КСС што по Статуту није могуће?

– Како и којим критеријумима се Савез водио када је практично поделио кошаркашку Србију доношењем новог Регистрационог правилника за играче, ограничавајучи слободно кретање и запошљавање играча чиме се нарушава конвенција о људским правима ЕУ коју је ратификовала и Република Србија, а што је најважније, није ни у складу са Уставом Републике Србије? КК Црвена звезда мтс затражио је мишљење надлежног Министартсва спорта (који се прогласио ненадлежним) а касније и Уставног суда на чије мишљење чекамо већ 6 МЕСЕЦИ? Подсећамо да је овим правилником практично немогуће ангажовати играча јер су финансијски издаци за било који клуб сада постали вишеструко већи, а да при томе не заборавимо уговоре о раду/ангажовању.

– Како је могуће да нема одговора на делегатска питања Горана Лазића, у којима он тражи између осталог да се виде плате и остали трошкови у КСС?

– Како је могуће да је 80 посто седница УО одржано електронским путем?

– Зашто се игноришу захтеви за подношење извештаја о раду генералног секретара КСС, а нарочито у светлу непромишљене и неуспешне авантуре у виду кандидатуре за председника ФИБА Европа?

– Зашто се не анализирају лоши резултати свих мушких репрезентативних селекција у 2019.години? Зашто, иако је по Статуту није формиран Стручни савет?

КК Црвена звезда могао би да постави још много других питања, али ни на ове најочигледније примере кршења Статута и Закона нисмо добили одговор!

КК Црвена звезда је у више наврата о свим овим неправилностима обавестила надлежно министарство омладине и спорта, које је преко својих инспекцијских органа неколико пута реаговало, али се као ресорно Министраство прогласило ненадлежним у вези несвакидашњег продужења мандата, и упутило нас на Уставни Суд. Мишљење Уставног Суда чекамо већ 6 месеци и поред сталних инсистирања КК Црвена звезда да се ради о хитном поступку.

Због више незаконитих радњи, као што су прелазак једног играча, издавања правно неважећих потврда, фалсификовања одлука о финансијском извештају за 2018.годину, КК Црвена звезда мтс је поднела више кривичних пријава против одговорних лица и учесника у овим незаконитим радњама!

Да је све ово што смо навели истина, говори и паника људи у Савезу који убрзано лобирају делегате по Србији пред седницу Скупштине 30.10.2019.године плашећи се да ће све ово изаћи на видело.

Опште је познато да држава улаже огромна средства у спорт, а нарочито у кошарку, имајући у виду да смо земља кошарке. Зато КК Црвена звезда тражи од ресорног Министарства ,Уставног суда и осталих државних органа, да хитно предузму мере, како би се зауставио овакав неодговоран и незаконити рад у КСС, чиме би се зауставило даље урушавање српске кошарке!

КК Црвена звезда мтс

The post Саопштење КК Црвена звезда appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

ĐOLE BARI 91 окт 29, 2019 at 18:32

ZAŠTO OVO FRANJEVAČKO GOVNO PRENOAI NAŠE MEČEVE NA SPORT KLUBU ? ZAŠTO KLUB NE TRAŽI DA SE TO PROMENI ?

Reply

Leave a Comment