Moja Crvena Zvezda
FeaturedКошаркаНајновије

Најава нове сезоне Евролиге – први део

Нова сезона Евролиге доноси две битне промене: Звезда се вратила тамо где припада. док се у међувремену број учесника повећао на 18. Због тога, екипа овог сајта је одлучила да вам пружи кратак преглед свих учесника најелитнијег европског клупског такмичења.

АЛБА

Тим из Берлина са клупе предводи Аито Гарсија Ренесес који је пре свега познат по пружању шансе младим играчима, али и по изгубљеним финалима. Немачки вицешампион је успео да задржи окосницу екипе Сива-Хермансон-Гедраитис-Сикма и на то су додали Ериксена који је у прошлој сезони Евролиге наступао за Гран Канарију. Такође, ротација је проширена европским рукијима попут Мејсона (бивши студент Бејлора) и Кеваноа који је неко време провео у развојној лиги. Од Албе можемо очекивати утакмице на велики број поена, али ће се овај састав тешко укључити у борбу за ТОП 8.

АНАДОЛУ ЕФЕС

Ова екипа је прошле сезоне представљала једно он највећих изненађења. Атаман се током целе сезоне држао своје стандардне ротације од 9-10 играча што их је довело до финала Евролиге. Тим се није пуно мењао, тако да је Питерс заменио Мотума који није имао велику улогу прошле сезоне, а ротација на крилним позицијама је појачана Синглтоном. У мечу Суперкупа је Ефес поново савладао сада већ редовну муштерију (Фенербахче) тако да се очекује да ова екипа и ове сезоне игра битну улогу у Евролиги с обзиром да су задржали практично целу екипу из претходне сезоне.

АРМАНИ 

Иако је у једном делу сезоне деловало да ће се екипа из Милана коначно дочепати плејофа, они су поново подбацили у кључном делу сезоне. За разлику од претходних година, управа се концентрисала да прво пронађе тренера који одговара амбицијама овог тима. Стога, избор је пао на искусног италијнског стручњака Етореа Месину. Највећа промена у односу на претходни ростер је одлазак Мајка Џејмса који је често доносио победе, али је уз то био одговоран и за поједине поразе. Једноставно је деловало да овај сјајни нападач има превелика овлашћења у игри.

Месина се одлучио за дручагији приступ и због тога је ангажовао два нова играча на позицији организатора игре – Шелвина Мека и Серхија Родригеза. Од већих појачања вреди поменути Мајка Рола и Ерона Вајта, док се тиму прикључио и италијански репрезентативац Билига. Такође, екипу су напустили Кузминскас, Џерелс и Нанели.

ЦСКА МОСКВА

Упркос освајању Евролиге, ова екипа је претрпела велике промене. Де Коло, Серхио Родригез, Питерс, Хантер и Хигинс више нису чланови ЦСКА. Итудис је имао тежак задатак, с обзиром да је на тренутном тржишту тешко пронаћи одговарајуће замене. Биће интересатно видети како ће се уклопити Мајк Џејмс и колико ће добити слободе у игри. Испод коша су се појачали искусним НБА играчем Костасом Куфусом. Остала појачања чине проверени евролигашки играчи попут Фојтмана, Стрелниекса и Хилиарда. Поред њих, московски тим се појачао Роном Бејкером коме ће ово бити први ангажман у Европи.

БАРСЕЛОНА

Можда је још увек рано износити такве прогнозе, али делује да ће тим Светислава Пешића бити главни фаворит за освајање Евролиге ове сезоне. Једноставно њихова појачања делују импресивно. Мало ко је овог лета очекивао да ће се Миротић вратити у европску кошарку, али је он одлучио да поново заигра у екипи где ће бити један од главних играча. Поред њега, екипа из покрајине Каталоније је ангажовала Брендона Дејвиса, Хигинса и никада остварени сан навијача Звезде – Малкома Дилејнија. Такође, освајач купа Краља је под своје окриље вратио Абринеса који се није снашао у НБА лиги.

БАЈЕРН МИНХЕН

Тим Дејана Радоњића је највећу промену доживео на месту организатора игре, с обзиром да су остали без Стефана Јовића. Његов учинак ће покушати да надомести Ти Џеј Бреј који је у прошлој сезони наступао за највеће изненађење немачког првенства – Вехту. Међутим, услед повреде овог играча, шампион Немачке се окренуо љубимцу Звездиних навијача – Демаркусу Нелсону. Екипу су напустили још Дангубић, Вилијамс и Девин Букер, тако да су остала појачања била доведена на крилним и центарским позицијама. Највеће појачање представља Грег Монро, искусни НБА играч који ће омогућити Радоњићу да се окрене пре свега унутрашњој игри као што је то чинио и током свог боравка у Звезди. Поред њега су екипу појачали повратник Зипсер, бивши играч Звезде Лесор чији се промашај у мечу против Будућности још увек памти и руки Џош Хуестис.

Повезане вести

Leave a Comment