Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДомаћи шампионатЖенски фудбалНајновијеФудбал

Звезда сија на небу изнад Аде

Игралиште ФСБ-а на Ади Циганлији било је поприште дерби сусрета 6. кола Супер лиге Србије у фудбалу за жене. Љути ривали земунска Слога и наша Црвена звезда одиграле су сусрет који је поред бодова доносио и какву такву наду да се остане и опстане у трци за шампионски ловор са званичним српским шампионом из Суботице.

ЖФК Слога Земун : ЖФК Црвена звезда 0:1 (0:0)

По веома пријатном времену, али на жалост и пред не много бројном публиком две екипе су одиграле сусрет који је показао сву драж и лепоту женског фудбала. Меч је обиловао лепим потезима, борбеном игром, акцијама, приликама за гол,…, а пресудан моменат догодио се у самом финишу сусрета.

Играо се последњи минут када је након комбинације нашег везног реда лопта стигла до Нели Мбапе на десном крилу. Камерунска репрезентативка којој је ово био и дебитантски наступ у црвено-белом дресу, ушла је у шеснаестерац домаћина мало искоса са десне стране и разантним ударцем матирала одличну голманку земунске екипе Љиљану Гардијан. Гол за велику и више него заслужену радост девојака у дресевима светих боја, али и погодак за ерупцију одушевљења на трибинама свих којима су црвено-беле боје на срцу.

Али, кренимо редом…

Већ на самом старту меча било је јасно да су „Вучице“ на игралиште у непосредној близини београдског мора дошле са намером да остваре повољан резултат. Земунке, по мало и изненађене високим пресингом наше екипе, збуњено су деловале у уводним минутима меча, па наша капитенка Мирела Тенков већ у 2. минуту имала прву прилику, али је њен ударац искоса са леве стране голманка Земунки укротила.

Пуних 15 минута игре домаћим играчицама је било потребно да успоставе какву такву равнотежу на терену, а први покушај да угрозе гол Саре Цетиње имале су из слободног ударца, али је лопта завршила у живом зиду наше екипе. Сличну прилику играчице Слоге имале су и на истеку пола часа игре, а овога пута лопта је након слободног ударца са неких 18 метара завршила изнад пречке нашег гола.

Од тог момента на терену је постојала само једна екипа. Напади „Вучица“ смењивали су се у таласима и имао се утисак да гол „виси у ваздуху“. У 33. минуту упућен је правовремени пас ка Мирели Тенков, али је Љиљана Гардијан успела да „уђе“ у шут. Домаће играчице су само кратко одбиле лопту на коју је натрчала Александра Савановић, али је и њен ударац изблокиран. Свега два минута касније прилику да се упише у стрелце имала је Јована Стојановић, али је њен ударац поново зауставила голманка Слоге. Бележимо и 37. минут када је још једном Мирела Тенков надмудрила домаћу одбрану, упутила пласирани ударац, Љиљана Гардијан је била немоћна, али је „пирамиду радости“ спречио оквир гола. У самом финишу полувремена, тачније у 43. минуту идеалан центаршут упутила је Александра Савановић, али је Звездина деветка само за корак закаснила па се на одмор отишло најнепопуларнијим резултатом.

Почетак другог дела игре донео је нешто одлучнију игру домаћина. Као плод таквог приступа играчице Слоге су могле да стигну до предности у 55. минуту. Створила се велика гужва у петерцу наше екипе. Лопта се као на флиперу одбијала од ногу играцица, али на срећу једна од девојака у црвено-белом дресу била је сконцентрисана и лопту избацила у поље.

Могла је и Јована Аранђеловић да се прослави у 65. минуту, али је и њен ударац наишао на непремостиву препреку у виду Љиљане Гардијан. Осам минута касније и стрелце је могла да се упише и Јована Стојановић. Популарна „Жига“ је правовремено уклизала на оштар центаршут по земљи у петерцу домаћина, али је једна од одбрамбених играчица Слоге успела лопту да скрене у корнер.

Два минута касније, општи је утисак, дошло је до великог превида главног судије. Мора се истаћи да је судијска тројка на челу са Јованом Полић коректно обавила задатке, али је у том моменту на додавање Нели Мбапе, Мирела Тенков кренула сама ка голу домаће екипе. Голманка Љиљана Гардијан је истрчала на 18 метара од свог гола и покосила Звездиног нападача у моменту када је она са лоптом већ заобишла. Поред евидентног и досуђеног прекршаја, судија Јована Полић је голманки земунске екипе показала само жути картон, мада је било јасно да се наведени старт морао санкционисати директним искључењем. Након указане лекарске помоћи нашем центарфору, Анђела Крстић је извела слободни ударац, али је лопта отишла изнад пречке.



Десетак минута пре краја сусрета домаће играчице су и последњи пут припретиле на овом сусрету. Након корнера и кратке комбинације упућен је ударац искоса са леве стране, али о прецизности овог покушаја довољно говори податак да је лопта отишла паралелно са гол линијом у аут на супротној страни терена.

У самом финишу сусрета догодио се и пресудни тренутак који је описан на почетку текста у којем је на свом дебитантском наступу Кемарунка Нели Мбапе не само постигла свој првенац у црвено-белом дресу, већ је тим поготком директно донела и бодове нашој екипи.

Одмах након последњег звиждука судије Јоване Полић уследило је велико славље како играчица на терену, тако и навијача на трибинама, а и ваш извештач се нашао у победничком загрљају са председником ЖФК Црвена звезда, проф. др. Светом Мирковићем јер је свима пао камен са срца и остварена је толико прижељкивана победа над љутим ривалом.

Општи је утисак да су девојке у црвено-белим дресевима после дужег времена одиграле одличан сусрет и више него заслужено стигле до победе, победе која ће играчицама много значити превасходно на психолошком плану. Велика борбеност, пожртвовање, дисциплина, фудбалска дрскост, али и надмоћност у сваком погледу, красили су игру наших „Вучица“ и само се може поставити питање зашто наше девојке овакве представе не показују чешће, да на кажем и увек. Одговор на ово питање можда је и тешко дати, али ми га ипак добро знамо. Ове девојке су показала да знају, да умеју, да могу, да желе,…, али им је потребан неко ко ће са њима знати и хтети да ради. Неко ко ће озбиљно радити у сваком сегменту фудбалске игре и ко ће бити довољан ауторитет да све њихове врлине и мане каналише у машину која ће да меље противнице на терену. Тако је мало потребно да Звезда не засија само повремено, већ да константно, најдивнијим сјајем обасјава небо Србије.

Нема особе којој срце куца за Звезду, а која након сусрета на домаку београдског мора није била поносна на све вас у црвено-белом. И зато браво Саро, браво Шћепо, Хајди, Ђина, Крле. Браво Њања, Аранђел, Санда. Браво Сашка и Жиго. Браво Рамо. Честитке и Нини која је на терену провела свега пар десетина секунди, а посебне честитке иду на рачун Раисе Нели Мбапе Етоунди, девојке која је након свега два тренинга у црвено-белој опреми екипи донела толико важну, а толико жељену победу.

– Супер лига Србије, 6. коло:
ЖФК Слога Земун – ЖФК Црвена звезда 0:1 (0:0)
Стрелац: Н. Мбапе 89`
Жути картони: М. Булатовић, Љ. Гардијан, М. Шишковић (ЖФК Слога Земун); Ј. Миладиновић, Ј. Аранђеловић (ЖФК Црвена звезда)
Стадион: Спортски центар ФСБ-а „Ада Циганлија“
Гледалаца: 80
Главни судија: Јована Полић
Помоћне судије: Ивана Јовановић; Александра Стојанац
ЖФК Слога Земун: Љ. Гардијан, Н. Николић, И. Ерац, Т. Јанковић, М. Шишковић, Е. Живковић, Ј. Брусин (од 52` К. Павловић), Н. Милић (од 68` М. Васовић), М. Булатовић (од 79` М. Дабић), М. Јоновић, А. Барјактаровић
ЖФК Црвена звезда: С. Цетиња, А. Шћепановић, Ј. Миладиновић, Р. Моголола, А. Крстић, А. Тришић, С. Малешевић, Ј. Аранђеловић, А. Савановић (од 62` Н. Мбапе), Ј. Стојановић, М. Тенков (од 90` Н. Миловић).

У наредном 7. колу Супер лиге Србије у фудбалу за жене црвено-беле „Вучице“ дочекују екипу Замуна на терену са вештачком травом стадиона „Рајко Митић“. Наведени сусрет на програму је 12. октобра пошто следи двонедељна пауза због мечева репрезентације Србије у квалификацијама за ЕУРО 2021. године. Наше репрезентативке одиграће два сусрета. Први меч на програму је 5. октобра у Скопљу против селекције Северне Македоније, а три дана касније дочекаће у Нишу репрезентацију Аустрије.

Повезане вести

2 comments

petak trinaesti сеп 26, 2019 at 22:03

Bravo devojke svaka čast.Tako se bori za grb!!!!

Reply
Ivan сеп 26, 2019 at 20:01

Bravo devojke ovo je samo vasa pobeda i nicija vise

Reply

Leave a Comment