Moja Crvena Zvezda
БлоговиДербиДомаћи шампионатФудбал

Подсети ме шта то беше дерби

Дерби - утакмица као и свака друга?

Ако погледамо статистику са вечитог дербија од последњих 5 година, а можда и више, ствар је потпуно јасна. Оно што ми данас гледамо није ни бледа сенка дербија који је заслужено прозван вечитим. Готово свака утакмица, са изузетком неколико блиставих момената или добрих погодака, своди се на мучење, непрекидне прекршаје, неповезане акције, играње на реми, константну дефанзиву, што од стране нашег, што од стране комшијског клуба. Ни један ни други не може се похвалити приказаним фудбалским умећем, а ни комплетном атмосфером на стадиону. Од позитивног такмичарског духа и ривалитета, успемо да видимо само тензију, често и сукобе.

Да се подсетимо: Црвена звезда и Партизан синоћ су играли 161. првенствени дерби. За сада су црвено-бели и даље у вођству што се тиче укупног броја победа – њих 64, док је Партизан рачунајући и синоћни меч остварио њих 47. Вечити ривали су ремизирали 50 пута. Међутим, оно што је алармантно јесте чињеница да у последњих десет утакмица нама статистика никако не иде у корист. Успели смо да победимо у само две утакмице, и то са минималном предношћу. Партизан је добио четири утакмице, а четири су завршене нерешеним резултатом. Чак и приликом победе, ниједан тим није славио зато што је фудбалски био недостижан ривалу, зато што га је у потпуности надиграо. Углавном је све било ствар среће или успешног коришћења једне или две добре прилике. Остатак утакмице би био млак, без атрактивних акција, без показивања посебног фудбалског знања.

Шта се то нама дешава годинама уназад када се игра дерби? Играла је Звезда у међувремену и са великим именима европског фудбала, попут Ливерпула. Више је срца и борбености показивала него против црно-белих. Како је могуће да такав меч играмо без жара? Шта се нама деси да против вечитих ривала заборавимо ко смо? Сви знамо да малих утакмица у фудбалу нема и да првенство не може бити неважно у односу на европска такмичења. Управо је првенство и титула оно што нам даје прилику да окушамо срећу у Лиги шампиона. Не губи се титула у дербију, али упорно заборављамо да је дерби посебна утакмица и институција коју треба поштовати, ако ни због чега другог, онда због традиције. А ми тој традицији прилазимо неозбиљно, немотивисано, незаинтересовано, безвољно, задовољни ако извучемо бод. Јесмо ли толико слабог памћења да нам то данас буде довољно?

Није проблем у терену, у термину, у копачкама, у влажности ваздуха. Не можемо се вадити чињеницом да играмо и Европу, па смо се истрошили. Играју је и други европски великани, па успевају да се изборе и за врх табеле у свом првенству. Немамо изговоре, не када је реч о показивању жеље да се победи. То је оно што је изостало и што звездашка јавност тешко опрашта. Кривац се не може тражити у споредним стварима које некако у другим утакмицама успевамо да савладамо, а овде нам представља непремостиву препреку. Одговорност је на стручном штабу и на играчима. Потребна је, очигледно, промена филозофије и става. Ако већ мора и то да се каже – потребна је већа мотивација, иако је нама несхватљиво каква им је још мотивација потребна осим Звездиног грба на грудима.

Да није дерби и да није већ ко зна који пут заредом, овај пораз би нас пецнуо, па бисмо кренули даље, чека нас још много изазова до краја овог дела шампионата. Ипак, срамотна партија Звездиних првотимаца на стадиону ЈНА можда је кап која је прелила чашу и која наводи на питање – шта сада? Шта ћемо мењати? Време је да се озбиљно размотре даљи планови, док не изгубимо много више од једног дербија.

Повезане вести

8 comments

Otpisani101 сеп 23, 2019 at 16:48

Treba posteno reci da je najveci krivac milojevic…ovako kukavickog trenera zvezda nikada nije imala…terzic nema petlju da ga smeni i bojim se da nam teski dani dolaze…nisu igraci toliko losi ,koliko ih milojevic ubija taktikom 10-0…pa i ronaldu bi se pogubio sa ovim sistemom…ej derbi igra sa 3 stopera,2 beka,krila pomazu bekovima,vezni igraci stoperima i ne sme niko nas da predje centar…zvezda igra kukavicki,dosadno,sporo,jadno i bedno…da je zvezda veliki klub,milojevic bi jos sinoc bio smenjen…ali zbog evropskih zasluga izgubicemo sve…ovo sto zvezda igra niko ziv ù svetu ne igra…totalni bunker se igrao pre 100 godina…miloje odlazi ako si covek…

Reply
ReD сеп 23, 2019 at 15:21

ROBERT PROSINECKI
ROBERT PROSINECKI
ROBERT PROSINECKI

Reply
Delija do Bola сеп 23, 2019 at 14:12

Ponedeljak popodne, a Miloje je još trener Zvezde… Kakav užasan dan!

Reply
Suhoj37 сеп 23, 2019 at 14:28

Slažem se. Grozan!

Reply
Bane Popovic сеп 23, 2019 at 13:52

* Kakav je to profesionalizam kad smesu samo 4 stranca da staviš da igraju !? Zašto se to ograničava kada klubovi, žive od uspeha tima !!? Dovoljno je da imaš *B* eqipu za razvoj mladih domaćih igrača !! Mi smo mala zemlja i nemamo toliko dobrih igrača da bi bila liga zanimljiva !! Juče na derbiju CZ je bila bez Kanjasa, Garsije koji je ekstra igrač …… Promene u pravilu treba ukinuti ili bar povećati na 6 ……..!?

Reply
Suhoj37 сеп 23, 2019 at 13:01

Pročitah neki komentar da treba da se dovede Prosinečki umesto Milojevića. Mislim da to ne bi bilo dobro rešenje. Ali moramo svakako da tražimo kandidata za klupu i kondicionih trenera(!!!). Jer naši igrači uopšte ne trče. Videlo se sve u Evropi u Ligi Šampiona. Koliko se samo tamo trči i kolika je to razlika u kondiciji.

Reply
Suhoj37 сеп 23, 2019 at 12:54

FANTASTIČAN TEKST! Sve je rečeno i ja sam se to isto pitao već 2 godine za redom. A to je ŠTA NAM SE DEŠAVA U DERBIJIMA?! Jednostavan odgovor je – Milojević nema muda. Nema muda da ih napadne i da ih pritisne. Mene jako boli što igramo kukavički. Pa Prosinečki nije imao tim. Nije imao u Zvezdi nikakve uslove pa je ipak Zvezda jako dobro igrala. I derbije je Zvezda dobro igrala i napadali su MAKAR ih to koštalo poraza. Pa šta ako je izgubio? To mu se vratilo sa 3 uzastopne pobede.
Mislim da se Milojević istrošio i da ga moramo menjati. Dok Milojević ima ono što NIJEDAN Zvezdin trener nije imao zadnjih 20 godina. A to je slobodan izbor pojačanja i pojačanja koja su preskupa za naše uslove. Garsija i Van la Para su fantastični igrači koji svakako znaju da igraju fudbal, ALI nisu igrači koji mogu da prime loptu na našoj polovini, da prođu 7 igrača i da asistiraju nekom gol. Marko Marin, igrač kakvog nismo imali 20 godina u našem timu a on svaki derbi NEVIDLJIV!? Krivca definitivno treba tražiti kod Milojevića. I njegovu jadnu taktiku:“Ko pređe pola, keva mu je ku*va!“

Reply
Darko сеп 23, 2019 at 19:51

Druze moj… Marin naš najbolji igrač u poslednjih 20 godina.? Jel to pričaš za igrača koji je u pet utakmica koje je odigrao protiv Grobara bio redovno jedan od najgorih igrača! Nijednom nije postojao na terenu… Marin je bolji od ove ostale konfekcije od igrača u našem timu, bolji za dve klase(to govori kakvi Šabani igraju sada u Zvezdi), ali za neupućene: Marin je bio u reprezentaciji Nemačke pre 10 godina, a po odlasku iz Verdera 2012,promenio je OSAM klubova i SVUDA je bio rezerva, a u Fiorentini i Anderlehtu nije se ni skidao! Marin je u turskomTrabzonsporu nakon dobrog starta zavrsio kao rezerva! Ej, u turskom Trabzonsporu! Onda je fino krenuo u OLIMPIJAKOSU, da bi u januaru 2018. trener rekao da ne računa više na njega(sve proverljivo na internetu, vikipediji, Transfer marketu) !!! On je posle 2012. Ispao „iz priče“ i daleko je od evropskog ranga igrača svetlosnu godinu. A problem je što on takav kakav, je od Miluna, Jocanče i ostalih šlosera bolji dve svetlosne godine!!!

Reply

Leave a Comment