Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiБлоговиВажноИсторијаКошаркаНајновије

Они су стварали КК Црвена звезда – Александар Гец

Након премијерног текста о Небојши Поповићу у новој епизоди серијала о људима који су стварали КК Црвена звезда главни јунак је прва велика играчка звезда нашег клуба, један од његових оснивача, касније успешан тренер а затим и председник Црвене звезде – Александар Гец.

Рођен 3. марта 1928. године у Београду, за Звезду је играо од њеног оснивања 1945. па све до 1953. године. Освојио је осам узастопних шампионских титула (од 1946. до 1953. године). У младости се опробао и као стонотенисер, клизач, хокејаш, а такође је био талентован и за фудбал па су га из нашег фудбалског клуба убеђивали да замени Срђана Мркушића на голу. Гец се ипак определио за кошарку. Био је врстан техничар, сјајан асистент којег је красио изванредни преглед игре. Највише  захваљујући њему Звезда је била права атракција на на овим просторима па су реке навијача хрлиле на Мали Калемегдан да уживају у мајсторијама момака у црвено – белом.

Завршница првенства 1949. на теренима КК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА на Малом Калемегдану,када је Звезда освојила своју 4 титулу.

О томе какав је играч био Александар Гец најбоље говори изјава Небојше Поповића:  „Александар Гец је био прави феномен тог доба, потпуно сам сигуран да би и свих година касније па и сада, био кошаркаш европске класе. Феноменалан техничар, није постојало оно што није могао да уради са лоптом. Био је у игри невероватно духовит. Играо је ‘на виц’ и унео револуцију у кошарку.”

Детаљ са меча Црвена Звезда-Партизан 1952. године. Са бројем 10 Александар Гец , број 12 Срђан Калембер

Дао је велики допринос у првим корацима наше репрезентације за коју је одиграо 66 утакмица. Учествовао је на Балканским првенствима 1946. и 1948, био међу најистакнутијима на Првом светском шампионату 1950. у Аргентини, као и првом Европском првенство у Прагу 1947. Опростио се од плавог дреса на смотри најбољих европских репрезентација 1953. у Москви. Током тог турнира осећао се лоше и уморно, као да му је стално недостајало даха. Преглед и ренгден открили су страшну истину: тешко обољење левог плућног крила. Уместо стреловитог успона у кошаркашке висне, уследило је приземљење. Крај каријере играча невероватне харизме који је тек требао да пружи своје најбоље партије. Александар Гец је каријеру завршио у 25. години живота.

Након изненадног завршетка играчке каријере остаје у Звезди прво као тренер а затим и као председник клуба. У новој улози са Звездом осваја још две титуле првака, три купа као и до сада једини европски трофеј клуба – Куп Купова Европе. О томе какав је ауторитет за све на Малом Калемегдану био Александар Гец најбоље говори изјава Драгана Капичића, једног од играча чувене генерације која је донела Звезди престижан европски трофеј: “Александар Гец је стварао овај храм кошарке. За нас, млађе играче, он је представљао велики ауторитет. Његов карактер нас је све терао да будемо бољи. Увек је био ту за нас, био је прави председник, велика личност, карактер, снажна појава. Саша је био права легенда и истински великан Црвене звезде и српске кошарке.”

Пехар Купа победника Купова у рукама Драгана Капичића.

Мандат Александра Саше Геца на месту председника окончао се слично његовој играчкој каријери – изненада. После једног вечитог дербија који је припао Партизану, навијачи црно-белих претукли су малобројне Звездине присталице пред очима полиције која није интервенисала. Гец је захтевао да се упути протестно писмо директору Партизана који је уједно заузимао и функцију министра унутрашњих послова владе Србије. Сарадници су из страха одбили а Гец је у знак протеста поднео неопозиву оставку и више никада није отишао на кошаркашку утакмицу. Велики људи имају снажне принципе.

Александар Саша Гец је преминуо 12. априла 2008. године у Београду. Као играч, тренер и председник клуба Црвеној звезди је донео 10 шампионских титула и трофеј Купа Купова Европе. Да није било болести сигурно је могао више као играч, да је живео у праведнијем друштву сигурно је могао више и као председник клуба. И овако његов учинак у Црвеној звезди је немерљив . Титуле и трофеји на страну, Александар Гец је један од људи који је нашем клубу удахнуо живот, дао му идентитет у раним  годинама његовог постојања, уградио у њега део себе. Зато ће, док је свих нас у црвено – белом, па и нас који не памтимо његове играчке и функционерске дане, његово име бити изговарано исто онако како га изговарају његови савременици, они који су га познавали и са њим сарађивали.

Биће изговарано са поштовањем.

Повезане вести

Leave a Comment