Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАтлетикаВажноНајновијеОстало

Ин Мемориам: Владимир Величковић

У 84. години живота напустио нас је Владимир Величковић, велики звездаш, један од најеминентнијих српских сликара свих времена и бивши члан АК Црвена звезда.

Добитник највећих признања у области уметности, академик Владимир Величковић, који за живота није крио љубав према Црвеној звезди, преминуо је јутрос у сплитској болници.

Владимир Величковић рођен је у Београду, 11. августа 1935. године. Завршио је Архитектонски факултет. Већи део каријере провео је у Француској где је постао носилац највишег француског одликовања за културу, „Commandeur dans l’ordre des Arts et des Lettres“, професор на Еcole Nationale Supеrieure des Beaux-Arts у Паризу (1983-2000) и носилац витешког ордена Легије части. Члан Српске академије наука и уметности био је од 1985. године, а добитник престижне Ердер награде 1987. године. Његовом раду посвећен је двоцифрен број монографија и документарних филмова.

Током педесетих година прошлог века наступао је за АК Црвена звезда у дисциплини на 100 метара и био члан штафете 4х100м, јуниорског рекордера старе Југославије. Са Црвеном звездом је био троструки шампион Југославије.

Његова приврженост спорту била је видљива и кроз његов уметнички опус. Радио је спортске плакате за Фудбалско првенство света у Шпанији 1982, за Олимпијске игре у Барселони 1992. Био је анагажован и за представљање Грен Слема Ролан Гарос.

СД Црвена звезда изражава поруке најдубљег и најискренијег саучешћа породици и пријатељима Владимира Величковића.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment