Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЖенски фудбалНајновијеФудбал

Да се погледамо у очи…

Још у најави дерби сусрета 2. кола Супер лиге Србије у фудбалу за жене истакао сам да меч против суботичког Спартака нашим девојкама не доноси много. Евентуалном победом „Вучице“ би поред три бода превасходно стекле психолошку предност која би им дала „ветар у леђа“ и могле би можда, али само можда, да размишљају да ће наредног пролећа моћи као прве да прођу кроз првенствени циљ. Са друге стране, пораз против великог ривала на домаћем терену у уводу шампионата много тога би одузео црвено-белим фудбалеркама, а сам губитак се не мери искључиво губитком три бода.

ЖФК Црвена звезда : ЖФК Спартак Суботица 0:3 (0:1)

Готово деценијски шампион Србије на помоћни терен нашег највећег стадиона дошао је са јасним циљем – однети на север Србије три бода и у својој намери су више него заслужено успеле. Суботичанке, учеснице шеснаестине финала УЕФА Лиге шампиона, показале су зрелију игру, показале су квалитет и мора се истаћи да екипа тренера Бориса Арсића током свих 90 минута игре није дозволила девојкама у црвено-белим дресовима ни да помисле да могу нешто више учинити. Спартак је показао потпуну физичку доминацију. Спартак је показао апсолутну техничко-тактичку доминацију. Спартак је једноставно показао да је боља екипа и крајњи резултат је само одлика приказаног на терену.

Али, кренимо редом…

Већ у уводу меча Суботичанке су створиле прилику. Лако је на десном беку Андријана Тришић испала из игре, играчица Спартака је након продора упутила ударац који је изблокиран и лопта је отишла у корнер. Након ударца из угла Мирела Тенков је добро интервенисала и отклонила опасност пред нашим голом. Само три минута касније девојке у бело-плавим дресовима покушале су поново да угрозе наш гол. Сара Павловић је упутила ударац са ивице казненог простора, али је лопта отишла преко гола Саре Цетиње.

Сара Савановић

Играо се 6. минут када су наше девојке показале каква је нападачка идеја планирана за овај меч. Увек максимално борбена Санда Малешевић упослила је на позицији десног крила Сару Савановић, али су њену намеру прозреле гостујуће играчице па је пас ка Мирели Тенков без већих проблема пресечен. Два минута касније Андријана Тришић је још једном показала да позиција десног бека није њена природна позиција и да на том месту не може да одговори задацима. Суботичанке су поново лако пробиле одбрану наших девојака, али је мрежа остала мирна само захваљујући фантастичној Сари Цетињи.

Сара Цетиња

Десети минут игре коначно је донео мало узбуђења пред голом Милице Костић. Борила се Мирела Тенков са комплетном одбраном гостију, али у „букету“ девојака у бело-плавим дресовима ни два покушаја нису била довољна да се учини нешто више.

Мирела Тенков

У периоду од 14. до 16. минута гошће су имале чак три изгледне прилике. Прво је након грешке нашег везног реда на 25 метара од гола Сара Цетиња успела да спречи погодак. Минут касније на дубинску лопту наша голманка још једном правовремно истрчава и спречава известан гол, да би у 16. минуту након кардиналне грешке Ређине Могололе Санда Малешевић успела да отклони опасност.

Санда Малешевић

Половином прве деонице игре виђена су два узбуђења, по један на обе стране. Прво је Мирела Тенков покушала из мртвог угла да угрози гол Суботичанки, да би гошће у контранападу ударцем са дистанце пребације гол наше екипе. У 23. минуту покушала је са дистанце и Тијана Матић, али је Сара Цетиња још једном била на висини задатка.

Ипак, у 26. минуту сусрета Сара Цетиња није могла ништа да учини. Убациле су гошће лопту у наш казнени простор, она је пала на пет, шест метара од гола и у великој гужви најбоље се снашла Халеј Лукас и мрежа се затресла – 0:1.

Водећи погодак као да је дао гошћама додатни мотив да још агресивније крену ка нашем голу. У свега неколико минута упутиле су два опасна „пројектила“ са дистанце. У првој ситуацији нашу екипу је спасао оквир гола, а у другој фантастична Сара Цетиња бравурозном интервенцијом.

У самом финишу првог дела игре још једном је покушала нешто више да учини Мирела Тенков која се најчешће сама борила са комплетном одбраном Суботичанки, али сав њен труд био је узалудан.

И подршка је била присутна

Током полувремена тренер Александар Петровић из игре је извео Андријану Тришић, а увођењем Јоване Миладиновић покушао је да нападе гошћи спречи са три централна бека у линији. Међутим, та промена није дала резултате јер су Суботичанке већ у уводним тренуцима другог полувремена дуплирале предност. Грешком Ређине Могололе, у повољну прилику је ушла Александра Делгадило и прецизним ударцем са 16 метара погодила сам доњи десни угао нашег гола. Покушала је Сара Цетиња да направи још једну бравурозну интервенцију, али је ударац био више него прецизан – 0:2.

На истеку сат времена игре гошће су могле и до трећег поготка. Контранапад Суботичанки, лопта је упућена у празан простор између наша два централна бека, али је Сара Цетиња пратила акцију, правовремено истрчала са гол линије и у последњем тренутку спречила егзекуцију.

Анђела Крстић

Покушале су „Вучице“ у том периоду игре да изврше притисак на последњу линију Спартака. Одлучнија игра донела је одређене помаке, па је у 65. минуту након комбинације Јоване Аранђеловић и Анђеле Крстић на левом крилу уследио центаршут. У шеснаестерцу гошћи највиша је била Кајла Тејлор, али је њен ударац главом завршио преко гола. Пар минута касније покушала је поново Кајла Тејлор, али њен ударац искоса са леве стране не може да се окарактерише ни као центаршут, ни као шут ка голу, тако да је и ова прилика отишла у неповрат.

Кајла Тејлор

Коначно у 69. минуту наш стручни штаб из игре изводи потпуно индиспонирану Кајлу Тејлор, а на њено место долази Николина Миловић која је барем у уводним тренуцима на терену донекле размрдала екипу, убрзала игру и за свега пар минута показала више од „појачања“ са Тринидада и Тобага за готово 70 минута игре.

У међувремену покушала је Александра Савановић са два ударца са дистанце која су била непрецизна, да би бело-плаве у 72. минуту извеле контранапад. Пробиле су нашу одбрану по десном крилу, уследио је прецизан центаршут по земљи паралелно са нашим голом, а на другој стативи Тијани Матић је остало само да подметне ногу и лопту проследи у мрежу – 0:3.

Александра Савановић

Трећа лопта у нашој мрежи у потпуности је „убила“ вољни моменат нашим фудбалеркама, па су гошће у финишу меча могле још који пут да матирају црвено-белог голмана. Ново понижење спречиле су пречка, као и неспретност Спартакових нападача.

У самом финишу сусрета са дистанце је покушала и Јована Стојановић, али је и њен покушај Милица Костић без већих проблема „укротила“.

Јована Стојановић

Последњи звиждук лесковачког судије Јелене Цветковић означио је и почетак славља играчица Спартака које су заслужено стигле до бодова у нашој кући, а црвено-белој екипи је остало да нађе одговор зашто су Суботичанке поред несумњивог квалитета у дерби сусрету показале и далеко већи вољни моменат. Приче о победи и преузимању примата у женском српском фудбалу „не пију воду“, јер само жесток рад доноси резултат, а резултат је одлика свега. Зато пружимо руку квалитетнијој екипи, честитајмо јој на победи, а затим се погледајмо у очи, искрено према себи утврдимо шта смо радили, шта радимо и шта ћемо радити, јер име клуба који представљамо обавезује на много више, много боље, много квалитетније…

И на самом крају презентовања свега доживљеног у овој ни мало лакој августовској ноћи, морамо бити коначно искрени према себи и поставити питање шта је чинило, шта чини и шта ће учинити руководство ЖФК Црвена звезда? Спартак нас је, не први пут, понизио код куће, након сусрета исмевање је настављено и путем друштвених мрежа, а ми морамо да се запитамо како и зашто и у чијем интересу је већина чланови УО ЖФК Црвена звезда (част и дубоки наклон малобројним члановима који то нису урадили) на меч дошла у друштву представника других клубова и то оних за које се јасно зна да Звезду мрзе више него што воле свој клуб. Зашто су ти исти чланови УО ЖФК Црвена звезда целокупан сусрет испратили у њиховом друштву. У друштву оних који су на меч довели играчице свог клуба, међу којима је и велики број некадашњих чланица ЖФК Црвена звезда и сви они заједно су здушно током меча бодрили играчице ЖФК Спартак навијајући директно и отворено против ЖФК Црвена звезда.
Када ће коначно целокупно руководство ЖФК Црвена звезда да поднесе извештај о свом (не)раду? Када ће се одговарати за остварене резултате и престати узрочнике наших неуспеха тражити у неком другом? Прво нашу кућу морамо да очистимо, па тек онда да кренемо у чишћење околине, јер све празне приче више ничему не служе. Звезда тражи трофеје и само њих признаје, а њих нема, а евидентно је да их неће ни бити ове сезоне.

И да све ипак и не буде тако црно, потрудиле су се вође „Делија“. Они су дошли на трибине помоћног терена стадиона „Рајко Митић“, поздравили девојке које на својим грудима носе свети грб и позвали их да заједно са њима присуствују реванш мечу плеј-оф фазе УЕФА Лиге шампиона против швајцарског Јанг Бојса на северној трибини. Сви ми смо једна фамилија и тако морамо функционисати, а сада када је ситуација ни мало једноставна морамо збити редове, подржати девојке, али исто тако свако мора да изнесе своје бреме кривице за оно што се не ради.

– „И црвено-беле „Вучице“ боре се за славу Црвене звезде!!!“

– Супер лига Србије у фудбалу за жене, 2. коло:
ЖФК Црвена звезда : ЖФК Спартак Суботица 0:3 (0:1)
Стрелци: Х. Лукас 26`, А. Делгадило 48`, Т. Матић 72`
Жути картони: А. Савановић (ЖФК Црвена звезда); С. Павловић (ЖФК Спартак Суботица)
Стадион: Помоћни терен стадиона „Рајко Митић“ иза јужне трибине; Гледалаца: 500
Главни судија: Јелена Цветковић (Лесковац)
Помоћне судије: Јасмина Зафировић; Ивана Јовановић
Делегат: Велимир Миљковић
ЖФК Црвена звезда: С. Цетиња, А. Крстић, А. Тришић (од 46` Ј. Миладиновић), Р. Моголола, А. Савановић, М. Тенков, К. Тејлор (од 69` Н. Миловић), Ј. Стојановић, С. Малешевић, С. Савановић (од 83` Т. Буркерт). Тренер: Александар Петровић
ЖФК Спартак Суботица: М. Костић, А. Бака (од 79` К. Танасковић), О. Вајда, В. Словић, Х. Лукас, Р. Фидлер, А. Делгадило, Т. Филиповић, Т. Портер (од 70` М. Денда), С. Павловић, Т. Матић. Тренер: Борис Арсић

– Фото галерија:

Санда Малешевић
Јована Аранђеловић
Мирела Тенков
Анђела Крстић
Кајла Тејлор
Јована Стојановић
Андријана Тришић
Јована Миладиновић и Теодора Стојаковић
Ана Шћепановић
Теодора Буркерт, Јована Петровић и Ана Шћепановић
Јована Стојановић
Кајла Тејлор
Александар Петровић
Мирела Тенков
Јована Аранђеловић
Санда Малешевић
Николина Миловић
Анђела Крстић
Сара Савановић
Теодора Буркерт
Александра Савановић
Састанак по окончању сусрета
Александар Петровић и Владимир Симић

Повезане вести

3 comments

KCZBG сеп 1, 2019 at 00:11

da ne tupimo više tupu patku u ženskom klubu ima par ljudi koji zaslužuju podršku nas DELIJA i mi dobro znamo ko su ti ljudi..isto tako znamo ko napada na te ljude i zašto..znamo i tu ekipu muljatora iz lazarevca koji su u dilu sa istim tima zemuncima koji mrze i ZVEZDU i nas DELIJE..al neće ga moći sine!!!!!!!

Reply
Андроид ццб16 авг 28, 2019 at 13:12

Као неко ко воли спорт и као мајка девојчице која већ 7 година игра фудбал са већином написаног се слажем.Многи они чија деца су направила прве кораке у тој истој Звезди а који су своју децу одвели из Звезде у друге београдске клубове урадили су то исклјучиво због тога што на првом месту као острашћени партизановци мрзе ту исту Звезду и увек су је мрзели,она им је само послужила као одскочна даска јер њихов мали клуб са паркинга у хумској нема женску секцију.Те исте персоне су нанеле много зла тој истој Звезди која је на уштрб девојчица које Звезду воле и које за Звезду живе,а које никада нису добиле шансу да дебитују за први тим, фаворизовала и форсирала баш њихову децу,баш ту децу коју су довели на стадион Рајко Митић да навијају за екипу из Суботице,а против екипе из Београда,где се најбоље видела та мржља и комплекси њихових родитеља.Љута сам и огорчена што сам гледала поједине наше функционере који су се грлили и љубили са дотичним персонама,а нису се удостојили нити да гласно навијају за свој клуб,да повикну и чак запевају неку Звездину песму,јер би то нашим девојкама у тренутку и када губе значило пуно.Њихове ташне и машне и шарене лаже и пивске стомачине ни ове сезоне не слуте ни мало на добро,крајње је време да затворе врата за собом и врате се у кафану из које су и дошли,а након тога и у своја села.

Reply
Фер-плеј авг 27, 2019 at 15:02

ИЗВАНРЕДАН ТЕКСТ! ЧЕСТИТАМ!
Ово је суштина текста, цитирам: „Када ће се одговарати за остварене резултате и престати узрочнике наших неуспеха тражити у неком другом? Прво нашу кућу морамо да очистимо, па тек онда да кренемо у чишћење околине, јер све празне приче више ничему не служе.“
Не замерите ми на слободном изражавању, али интервју тренера А. Петровића који је објављен у Спортском журналу дан пре одигравања утакмице, најблаже речено је глуп, а уз то и нетачан. Петровић би изгледао мудрији да ћути.

Нажалост, појединци у ЖФК ЦЗ, као на пример г. Света Мирковић, постали су марионете у рукама појединаца који из сенке управљају клубом, а са фудбалом и фер-плејом немају благе везе. Згражавам се читајући бљувотине којима ти исти појединци тобоже величају Звезду, а у свом незнању и глупости заправо прљају и унижавају све оно што је ФК Црвена звезда постигла за протеклих 75 година.

Још једном честитам аутору на храбрости да истини погледа у очи и честитам му на одлучности да ту истину свима нама јавно саопшти.

Reply

Leave a Comment