Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЖенски фудбалНајновијеФудбал

Од српске Атине почињемо да живимо снове

Два и по месеца је протекло од како су црвено-беле „Вучице“ одиграле свој последњи званични сусрет. Био је то меч финала националног купа у којем је славио суботички Спартак, а сада након одмора и петонедељних припрема наше „даме у копачкама“ улазе у нову сезону, сезону великих надања и очекивања.

Тренер Александар Петровић не располагању има делимично измењени састав. Клуб је напустило неколико играчица које претходне сезоне нису чиниле окосницу тима, а уз то су доведене фудбалерке које истовремено представљају и појачања, али и залог за будућност. Све оне су се добро уклопиле у захтеве које са собом носи дрес Црвене звезде и већ сада је јасно да екипи доносе додатни квалитет који ће, надамо се, за разлику од претходне сезоне донети превагу на црвено-белом тасу.

Сагледавајући приказано, како током припремног периода, тако и на пријатељским сусретима, уочљиво је да је целокупна екипа напредовала и да је и технички и тактички сазрела за највише домете. И овога пута све очи звездашке јавности биће усмерене на најискусније играчице, па ће сигурно у фокусу бити новопечена репрезентативка, голманка Сара Цетиња, непрелазна Јована Миладиновић, девојка која увек у црвено-белом дресу даје све од себе Санда Малешевић, капитен са магијом у ногама Катарина Ђорђевић, вихорно крило и константно физички најспремнија Јована Стојановић, увек максимално фокусиране и пожртвоване сестре Савановић Александра и Сара, голгетерска „кобра“ Мирела Тенков,… Остаје нада да ће у новој сезони повреде мимоићи Јовану Аранђеловић, Тијану Ђорђевић, Анђелу Крстић, Јелену Манчић,…, и да ће све оне у предстојећем периоду поново својим квалитетом допринети успесима нашег клуба. Када се староседеоцима придодају новајлије, пре свега, Јужноафриканка Ређина Моголола коју већ сада због начина игре и хладнокрвности многи пореде са легендарним Миодрагом Белодедићем, брзонога репрезентативка Босне и Херцеговине Николина Миловић, повратник у црвено-бело јато и девојка која са лоптом све зна Андријана Тришић, играчица која подједнако користи обе ноге Кајла Тејлор са Тринидада и Тобага, као и девојка која ће по личном убеђењу бити откровење предстојеће сезоне Ана Шћепановић,…, долазимо до закључка зашто помоћним тереном стадиона „Рајко Митић“ подно јужне трибине провејава дух оптимизма пред старт такмичења. Свакако звезда водиља и играчицама и нашем стручном штабу морају бити мечеви које су „Вучице“ одиграле на Међународном турниру пријатељства против СФК 2000 Сарајево (3:3) и ЖНК Олимпија Љубљана (5:0).

На почетку првенственог пута на коме за остварење циљева имамо укупно 20 трокорака (20 мечева по три бода) очекује нас гостовање у српској Атини где ће наше девојке на игралишту Фудбалског центра „Вујадин Бошков“ одиграти сусрет са домаћом Војводином. Од сезоне 2014/15 када су постале чланице елитног ранга српског женског фудбала Новосађанке представљају стабилног суперлигаша. За пет година битисања у елити два пута су успевале да се домогну и доигравања за шампионску титулу, а три пута су прву фазу такмичења завршавале на коти „пет“. Сигурно су амбиције Војводине и у новој сезони усмерене ка пласману у плеј-оф, али сходно квалитету нашег клуба, као и суботичког Спартака, Слоге из Земуна и нишког Машинца тешко се може тако нешто и очекивати.

Претходне сезоне београдске и новосадске црвено-беле су одиграле два сусрета, а оба меча су завршена убедљивим победама наших „Вучица“. У првом сусрету 22. августа 2018. године у Новом Саду Црвена звезда је са три гола Тамаре Марковић, два гола Тијане Ђорђевић и једним поготком Миреле Тенков славила са 6:0, а још убедљивије су црвено-беле биле у Београду славивши резултатом 9:2. Голове на том сусрету постигле су Мирела Тенков (4), Анђела Крстић (2), а по једном су се у листу стрелаца уписале Јована Стојановић, Катарина Ђорђевић и Тијана Ђорђевић. На последњем сусрету два будућа ривала екипа тренера Александра Петровића је наступила у следећем саставу: Сара Цетиња (од 46` Јована Петровић), Тијана Ђорђевић, Павлинка Николовска, Јована Миладиновић, Анђела Крстић, Мирела Тенков, Катарина Ђорђевић /кап./ (од 46` Маргита Васовић), Јована Стојановић (од 46` Јелена Манчић), Анастасија Трифуновић, Јелена Раичевић, Санда Малешевић.

У досадашњој историји дуела ЖФК Црвена звезда и ЖФК Војводина су одиграле укупно 16 мечева. Наше девојке су биле знатно успешније остваривши 13 тријумфа, док су три меча окончана ремијем уз гол коефицијент 59:19. У седам првенствених мечева одиграних у Новом Саду црвено-беле су славиле у свих седам и при том постигавши 30 и примивши свега 11 погодака. Најубедљивије победе „Вучице“ су оствариле управо у претходној сезони славивши резултатима 9:2 и 6:0, а трећа најубедљивија победа остварена је у сезони 2014/15 када је у Београду 9. августа `14. остварен тријумф 5:1.

Из свега наведеног јасно је да су наше девојке апсолутне фавориткиње у предстојећем дуелу и поред чињенице да све екипе тек излазе из припрема и да је старт шампионата увек непознаница. Чврсто верујемо да ће се у недељу увече у Новом Саду чути звездашка песма.

ЖФК Црвена звезда 2019/20:
АРАНЂЕЛОВИЋ Јована, БУРКЕРТ Теодора, ЂОРЂЕВИЋ Тијана, ЂОРЂЕВИЋ Катарина (капитен), КРСТИЋ Анђела, МАЛЕШЕВИЋ Санда, МАНЧИЋ Јелена, МИЛАДИНОВИЋ Јована, МИЛОВИЋ Николина, МОГОЛОЛА Ређина, ОБРАДОВИЋ Инес (голман), ПЕТРОВИЋ Јована (голман), РАИЧЕВИЋ Јелена, САВАНОВИЋ Александра, САВАНОВИЋ Сара, СТОЈАКОВИЋ Теодора, СТОЈАНОВИЋ Јована, ТЕЈЛОР Кајла, ТЕНКОВ Мирела, ТРИШИЋ Андријана, ЦЕТИЊА Сара (голман), ШЋЕПАНОВИЋ Ана

Стручни штаб:
ПЕТРОВИЋ Александар – тренер
ЧУЛА Славиша – помоћни тренер
СИМИЋ Владимир – помоћни тренер
БАБИЋ Драган – тренер голмана
ТОДОРОВИЋ Ранко – лекар

– Супер лига Србије у фудбалу за жене, 1. коло:
ЖФК Војводина : ЖФК Црвена звезда
Стадион: Игралиште Фудбалског центра „Вујадин Бошков“, Нови Сад
Датум: Недеља 18. август
Почетак: 17 часова

Повезане вести

Leave a Comment