Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЗвездине легендеКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Милан Борјан на прагу великог јубилеја

Лета 2017. године, тачније 14 дана јула месеца Црвена звезда је добила велико појачање у лику Книњанина и стандардног репрезентативца Канаде, Милана Борјана. Само две године касније Борјан је са Звездом ређао искључиво успехе, убедљиво су освојене две шампионске титуле у националном шампионату, после дугог низа година обезбеђен је наступ у групној фази Лиге Европе, екипа је дочекала и пролећне борбе на Евро сцени, а у претходној сезони досањан је и дво и по деценијски сан наступ у групној фази елитног европског клупског такмичења – Лиги шампиона. И током такмичења са кремом европског фудбала Борјан је показао свој квалитет пошто је проглашем за најбољег голмана групне фазе Лиге шампиона.

У уторак 6. августа црвено-бели су на стадиону „Рајко Митић“ дочекали екипу данског Копенхагена у првом сусрету 3. кола квалификација за Лигу шампиона, а управо на том сусрету Милан Борјан је по 99. пут стао на гол нашег клуба. Свој први наступ у црвено-белом дресу Борјан је забележио 27. јула 2017. године и то у дуелу 3. кола квалификација за Лигу Европе против прашке Спарте (2:0) у Београду. Од тог сусета, закључно са дуелом против екипе из престонице Данске Милан Борјан је забележио 61 наступ у шампионату Србије, седам пута је стајао на голу у мечевима националног купа, док је у европским такмичењима одиграо 31 меч (19 у Лиги шампиона и 12 у Лиги Европе). Треба напоменути да уколико буде стајао на голу црвено-белих у Копенхагену Борјан ће се на вечној листи играча ФК Црвена звезда по броју Евро наступа изједначити са легендарним двојцем, Јованом Кулетом Аћимовићем и Владимиром Пижоном Петровићем на врху те листе.

Милан Борјан је рођен 23. октобра 1987. године у Книну, граду у којем се постаје Звездаш одмах по рођењу. Прве фудбалске кораке направио је у Динари из родног места, а затим је наступао у млађим категоријама новобеоградског Радничког, као и Хамилтона и Национала из Монтевидеа. Професионалну каријеру започео је у најстаријем аргентинском клубу који се званично и даље такмичи, екипи Килмес Атлетико Клуб из предграђа Буенос Аиреса, а затим је редом наступао за београдски Рад, турски Сиваспор, Васлуи из Румуније, бугарског шампиона Лудогорец из Разграда из којег је одлазио на позајмице у Раднички из Ниша, као и пољску Корону, да би као што је већ наведено лета 2017. обукао дрес омиљених боја.

Фудбалере Црвене звезде већ у петак 9. јула очекује првенствени дуел против Младости из Лучана, али за очекивати је да ће стандардни чувар мреже у том сусрету добити заслужени одмор, па би самим тим сусрет у Копенхагену био за њега тај 100. јубиларни меч у дресу Црвене звезде. Надамо се да ће му саиграчи на јубилеј поклонити и пласман у последњу рунду квалификација за овосезонску Лигу шампиона.

Повезане вести

Leave a Comment