Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеФудбал

Португалски судија Мартинс спасао безопасне Данце. Са 1:1 у Копенхаген.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – КОПЕНХАГЕН 1:1 (1:0)

У првој половини можда и најважнијег двомеча ове сезоне, Црвена звезда је ремизирала са Копенхагеном пред око 41.000 гледалаца на нашем највећем стадиону. У фантастичној атмосфери, каву могу направити само присталице најтрофејнијег српског клуба, фантастичном резултату за госте, од 1:1, кумовао је португалски арбитар Тиаго Бруно Лопес Мартинс.

Као што је Владан Милојевић и најавио, у саставу нашег тима видели смо неколико изненађења. Кренувши од нашег гола, прво на које наилазимо свакако је потпуно изостављање Филипа Стојковића из протокола, па је тако, након одслужене казне због црвеног картона, место уз десну аут линију припало Гобељићу. У дефанзивном делу средине терена, искусни Шпанац, Кањас, заменио је повређеног Јовичића, док су своје улоге на крилним позицијама имали Иванић (десно) и Вукановић (лево). Или, прецизније речено, њих двојица су више играли заједно са Марином на централном делу, па су неретко мењали своја места. У нападу је шансу добио Павков, специјалиста за велике мечеве.

Солбакен је и данас, разумљиво, остао веран својој 4-4-2 формацији, али на његову жалост није могао да рачуна на „мотор“ своје екипе, Расмуса Фалка. Његово место, као парњак Зеки, нашао је Стаге. У нападу Копенхагена играли су Н’Доје и Винд.

Већ у другом минуту имали смо одличну прилику да из слободног ударца из идеалне позиције начнемо Данце. Марин је шутирао под пречку, али се истакао Гритебуст и послао лопту у корнер. Након корнера покушао је и Дегенек главом, али слабо. Оштро су кренули гости, направили су неколико фаулова у уводним минутима.

Стихијски су се смењивали напади оба тима, али без посебних претњи по голмане. Пет минута напада Данаца, па Звездиних пет минута, и то углавном форсирајући нападе преко крилних позиција. Најопасније што смо забележили јесте траљав покушај Павкова главом у 16. минуту, након центаршута Гобељића. Предалеко је Милан био од гола, ипак.

Иако је испрва деловало да ће се играти доста офанзивно са обе стране, период од десетог па негде до 25-ог минута је био период игре какву смо и очекивали: резервисано, тактично, стрпљиво се чекала грешка противника. Тада је Звезда кренула нешто офанзвније, а после шута Јованчића управо у 25. минуту били смо и близу постизања поготка. Натрчао је Душан на одбијену лопту, са неких 20 метара распалио по њој и послао је тик уз леву стативу. Руку на срце, подигнута је и заставица па је питање да ли би гол био признат.

Одличну дијагоналу Марина ка Гобељићу видели смо у 29. минуту. Гобељић је прихватио лопту у шеснаестерцу, са десне стране, „ухватио“ полуволеј, али је лопта после блока отишла који метар поред гола. А само минут касније, Марин шаље пројектил ка голу Данаца, са велике удаљеност.. Нажалост, лопта је прохујала изнад пречке већ савладаног Гритебуста. Веома је расположен данас био Звездин капитен.
Вршила је Звезда притисак, имала лопту у поседу, али се стекао утисак да и даље фали тај квалитетан центаршут. На трибинама је подршка нашим играчима била фанатична, али своју порцију „подршке“ добили су и португалски арбитри, који су мало губили конце, уз веома чудан критеријум суђења. Један од највећих пропуста био је непоказивање другог жутог картона Зеки, након старта са две ноге над Иванићем. Видно су нервозни због истих били и Звездини играчи, као и клупа.

Држало је наш тим лопту у ногама, притискао, а ко вредно ради обично и буде награђен. Након центаршута са леве стране у 44. минуту, лопта се одбила (чини се о Иванића) до Милана Павкова. Некако је чудно захватио, лопта је окрзнула и противничког дефанзивца, преварила, лобовала Гритебуста и коначно завршила у мрежи за 1:0.

Црвено-бели су након првих 45 минута сасвим заслужено дошли до предности. Копенхаген је, попут осредњег суперлигаша био прикован за своју половину терена, тек су спорадично долазили до врха нашег шеснаестерца, али без икакве идеје или плана да нешто више од тога ураде (о чему говори и податак да су били без шута у правцу нашег гола). Са друге стране, наш тим је држао све конце игре у својим рукама. Предвођени пре свих расположеним Марином, па и Јованчићем, Иванићем и Вукановићем у офанзивном делу средине терена, било је само питање времена када ћемо почети да стварамо капиталне прилике и дођемо до предности.

Друго полувреме почело је помало неочекивано: изменом Павков – Боаћи. Колико смо успели да сазнамо, у питању је била повреда нашег високог центарфора.

Кренули су Данци доста офанзивније и конкретније у другом делу. Запретили су већ у 48. минуту, када је након паса Винда, Фишер са неких 11 метара био непрецизан. Чини се да би Борјан свеједно укротио тај шут. Који секунд касније, дотад беспрекорни Дегенек добија жути картон због оштрог старта.

Наш тим први пут у другом делу сусрета прети у 54. минуту. Поигравао се фантастични Марин на десном крилу са Овиедом, упутио висок центаршута на Боаћија, који је надскочио чувара и шутирао главом мало поред леве стативе. Минут касније и Иванић покушава по земљи, са велике удаљености, али право у голмана Копенхагена. Потом је пробао и Гобељић ударцем са десне стране, који је завршио високо преко гола. Сви ови детаљи јасно су указивали да су се црвено-бели ослободили притиска играча у црним дресовима с почетка другог полувремена.

Прву промену у редовима Копенхагена видели смо у 64. минуту. Фишера је заменио Биел. У истом минуту, након одличне комбинације са Боаћијем, преко гола је шутирао Марин из нимало лаке позиције. Управо тада, исцрпљеног Родића заменио је Жандер, вероватно као одговор на улазак Биела.

Данци су у том делу игре успели да успоставе какву-такву игру и врате лопту у свој посед. Још један опасан напад имали су у 70. минуту, када је Холсе добио одличну лопту у срцу нашег казненог простора, искоса са леве стране. Међутим, покушај повратног паса маестрално му је осујетио Дегенек.

Евидентно је било да су се црвено-бели повукли на своју половину, то је нешто на шта су гледаоци мање-више и навикли у протеклом периоду. Игра нам се више базира на очувању резултата, него на покушајима да се он повећа. Могуће је да је Звезди требало освежење у централном делу везног реда. Уместо тога, дошло је до ротације у офанзиви – уместо Вукановића, у игру је ушао Бен. Убрзао је Милојевић тиме транзицију и контранападе учинио опаснијим.

Велику прилику да дотуче госте наш тим је имао у 80. минуту. Након сјајног избацивања Марина по левој страни, Иванићевим пасом, Марко је вратио лопту на петерац где је захватио Боаћи. Преко пречке је отишла лопта.

У следећем нападу, Копенхаген је имао солидан покушај преко Н’Доја – са десне стране је послао лопту који метар лево од наше десне стативе.

Свој докторат на тему „веома лошег суђења“ положио је португалски арбитар Мартинс у 83. минуту, када је досудио веома дискутабилан пенал након театралног пада Шпанца Биела. Контакта можда и јесте било, али је пре њега свакако Шпанац прво кренуо да пада.
Винд је наместио лопту на белу тачку и смирено, „паненком“ преварио Борјана за 1:1.

У 87. минуту стопостотна шанса за наш тим да поново дође до предности. Са леве стране је повратну лопту упутио Жандер, Бен је покушао, изодбијала се лопта, али напослетку и завршила код гостујућег голмана. Наши играчи тражили су једанаестерац, сматрајући да је старт једног од противничких дефанзиваца био преоштар, али је вечерас очајни Мартинс одмахнуо руком.

Други играч нашег тима, поред Марина, који је због протеста добио жути картон био је Бен.

На стадиону „Рајко Митић“, Црвена звезда је одлично одиграла, посебно у првом полувремену и није заслужила да се меч заврши било којим другим исходом осим победе. Ипак, једини ударац гостију у оквир гола, са беле тачке завршио је иза Борјанових леђа за коначних 1:1. Казненом ударцу претходио је театралан пад Биела, који је преварио деконцентрисаног судију.

Не може се ништа замерити нашим момцима, играли су офанзивно у првом делу, стрпљиво и на крају тог периода заслужено дошли до предности. Играли су наши играчи дисциплиновано и у другом делу, свесно препустивши иницијативу безопасним гостима. Чак и у таквој поставци имали смо две колосалне прилике да дођемо до повољнијег резултата, али срећа није била наш савезник. Милан Борјан готово да уопште данас није имао посла, све до тог кобног 84. минута када је капитулирао.

Међутим, судећи по вечерашњој игри нашег тима, стиче се утисак да итекако имамо чему да се надамо у Данској.

 

Београд – Стадион Рајко Митић. Судија: Тијаго Мартинс. Помоћници: Педро Алмеида, Руи Мартинс (сви Португал). Жути картони: Дегенек, Боаћи, Марин, Бен (Црвена звезда); Зека (Копенхаген) Црвени картони: -.  Стрелци: 1:0 Павков (44. минут); 1:1 Винд (84. минут)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан, Гобељић, Дегенек, Mилуновић, Родић (од 65. Жандер), Јованчић, Кањас, Иванић, Марин, Вукановић (од 76. Бен), Павков (од 46. Боаћи). Тренер: Владан Милојевић.

Копенхаген: Гритебуст – Варела, Папајанопулос, Нелсон, Овиедо (од 72. Бенгсон), Холсе (од 88. Бартолец), Зека, Стаге, Фишер (од 64. Биел), Винд, Н’Доје. Тренер: Стале Солбакен

Повезане вести

22 comments

Gajić Dejan авг 7, 2019 at 02:48

Sad sam potpuno siguran, nas je UEFA upropastila… Time što nam je dozvolila da sami pravimo trenere, izdajemo licence. Od velikih talenata naši treneri prave prosečne igrače, nikad sa pobedničkim mentalitetom, to ispravljaju, ali retko, stranci. Imamo „šahiste“ na klupama, razni „Fišeri“, „Karpovi“, „Kasparovi“… ubede sopstvene igrače, „figure“, da nemaju kvalitet da se nadigravaju, ako umuvamo gol, brže bolje povlači se i brani bedu koju si teškom mukom stekao. Ako prodje, prodje… onda šahista postaje velemajstor, a „figure“ sredstvo za promociju istog. Hoćemo li ikad imati trenera, filozofiju, da napadnemo i napadamo bilo koga i ubedimo svoje igrače da nisu gubitnici, ili retko kad pobednici!? Gospodo, hrvati 25 godina igraju napadački fudbal, bez prevelikog respekta prema bilo kome, mi igramo „taktički oprezno“ sa bilo kim iz donjeg doma fudbalskog sveta. Imaju li oni taj fudbalski gen, pobednički, a mi nemamo, ili je nama suština da „glavom kroz zid“ stvaramo „šahiste“ (trenere), stručnjake, koji nigde to nisu sem u Srbiji. Bili smo bolji, dali gol, povukli se… Zašto nismo nastavili isto i dali drugi? Ovako, bićemo zahvalni na prethodne dve sezone, pa ćemo čekati da se opet nešto slično desi, da bi opet nekome bili na tome zahvalni… I nikad dalje od toga. Ovako, sa ovom „taktikom odbrane“ nema boljitka, niti će se Miloje, ili bilo ko drugi, opariti evrima, funtama, dirhamima, jenima… Samo šakom dinara i malo više sujete.

Reply
Veteran Sever авг 7, 2019 at 11:21

Bravo Dejane! Bravo! Potpisujem sve sto si rekao! Sve! Jesi video komentare i velicanja kako je Miloje fantasticno postavio defanzivni blok!!! Pa, ovo nije normalno! Pa mi smo bili domacini!!! Mi smo ti koji smo jurili pobedu i prednost domaceg terena!!!! Kakav defanzivni blok gostima koji su igrali oprezno i napadali sa dva i po igraca!!! Bez obzira na izmisljeni penal, nas je stigla zasluzena kazna, jer smo pred napadacki neambicoznom ekipom u drugom poluvremenu izasli da igramo zatvoreno!!??? I kaznjeni smo! I sad opet blesava prica: kako smo mi mnogo bolja ekipa i kako pobedjujemo tamo! Pa ako smo mnogo bolja ekipa sto im nismo na Marakani dali tri, cetiri gola…sto smo na Marakani kao „mnogo bolja ekipa“ igrali u drugom poluvremenu polu-bunker protiv te „mnogo slabije ekipe od nas“… Ovo stvano nije normalno!!!

Reply
krvavi zvezdas-DE авг 7, 2019 at 11:22

imenjace..to sto mislis da nas pokrali zahvali koreografijama..godinama transparenti pojedinih bolesnika pa se onda pitamo sto nam ovo sudije rade..radice nam vecito..i treba

Reply
Suhoj37 авг 6, 2019 at 23:39

Nemam momcima šta da zamerim! Odigrali su perfektno prvo poluvreme! Maltene za udžbenike! A onda drugo poluvreme potop i maksimalna defanziva? Čemu to? Pa jednu šansu nisu stvorili. Ma gde šansu? Polušansu nisu imali 80 minuta. Ne znam čemu taolika defanziva kada nemamo vrzo krilo? Radonjića prodali, a Jirka na pozajmici. A onda onaj sramotan penal. Ja samo molim Boga da tog sudiju neki Srbin odalami od batina! Ovo je sramota od suđenja! Prvo crveni karton već u 40om minutu za njihovog igrača! A onda i onaj sramotan penal koji se ne sudi ni u seoskim ligama? Ima jedna kletva što su me naučili na jugu Srbije i to je kao stvoreno za ovog sudiju – „Je*o li te otac, dok te majka držala!“

Reply
Hadži Dragan NBG авг 6, 2019 at 23:35

Pogledao sam na YouTube, nije penal bio ni za njih ni za nas objektivno.

Reply
Kalderon авг 6, 2019 at 23:32

Bravo Miloje profesorski nema sta

Reply
Estrella Roja авг 6, 2019 at 23:35

Bravo za tebe, postaješ glavna trolčina sajta.

Reply
Loki авг 7, 2019 at 11:44

Ne zna on sta je trol i trolovanje! A ne zna izgleda ni administrator jer ga objavljuje…a trol je po Vikipediji tendeciozni lik koji koji se ubacuje sa besmislenim i iIrtatntnim komentarima koji imaju za cilj da OBEZVREDE, DEZAVUIŠU I UPROPASTE ODREDJENI SAJT.

Reply
Mississauga авг 6, 2019 at 23:26

50% Sudija , 50% Miloje

Reply
Estrella Roja авг 6, 2019 at 23:36

Matematički precizno, slažem se u potpunosti.

Reply
Kalderon авг 6, 2019 at 23:22

Ovde je iluzorno komentarisati jer devedeset posto ne zna sta su odgledali jer nije bilo igraca iz prve postave koji je podbacio a Kanjas izuzetno pismen igrac dobro cita igru i trudi se da igra unapred,sto se tice Milunovica on i Degenek delovali impresivno da ne nabrajam dalje

Reply
Mississauga авг 6, 2019 at 23:27

…I nemoj više , majke ti.

Reply
Dragan авг 7, 2019 at 11:45

Daj ne lupaj… skini se sa sajta ili sa igle.

Reply
milos rankovic авг 6, 2019 at 23:08

IGRACI ZVEZDE DOBRO JE BORILI SE,BICE BOLJE I SIGURAN SAM DA CEMO PROCI OVE NAZOVI EKIPU,KOJI BLAGE VEZE NEMAJU,NEBI DALI GOL DO UJUTRU DA NIJE BILO OVOG LOPOVA,SAMO NAPRED MOMCI SVI SMO UZ VAS,JER KAD SRBIN SE ZAINATI NEMA NISTA GORE IDEMO DALJE

Reply
Dragan авг 7, 2019 at 11:30

Brate…sto toj ekipi koja blage veze nema nismo dali 5 komada…ili barem 3..!??? Sto toj nazovi ekipi u drugom poluvremenu nismo sutnuli ni jedan udarac u okvir gola! Sto smo igrali nasred Marakane protiv nazovi ekipe zatvoreno u drugom poluvremenu??? Oni mozda i jesu nazovi ekipa, ali mi sno ekstra nazovi ekipa,sa ekstra nazovi trenerom!! Eto…

Reply
krvavi zvezdas-DE авг 6, 2019 at 23:08

jeste nas sudija ojadio ali i to je nas domet..rodic.ivanic,milunovic,vukanovic katastrofa a Kenjas je kataklizma..covek je obican turista on se nikada nije ni bavio fudbalom..Marin kapa dole i zali boze sto igra sa neznalicama..publika svaka cast

Reply
Suhoj37 авг 6, 2019 at 23:44

Iako kritikujem dosta igrače kao i ti, danas se ne mogu složiti sa tobom. Uz malo grešaka, meni je danas svako odigrao baš onako kako bi ja želeo. To je što se tiče prvog poluvremena. I na kraju majstorija Pavkova kao šlag na tortu. E drugo poluvreme…tu krivim Milojevića. On je naredio igračima da se onako brane i svako je odigrao to što je ovaj isplanirao. I tu imam veliku zamerku. Umesto da im damo drugi gol i da ih satremo mi branimo 1:0. To nikada neću shvatiti kod Milojevića. Šta taj čovek radi…Možda mu se to isplaćivalo prošlih sezona jer je imao brzog Radonjića koji je brz kao vetar i on bi nekako istrčao kontre. A sada nemamo takvog igrača jer smo Jirku poslali na pozajmicu. A za sudiju šta reći nego sramota. I to velika. Ovakvu pljačku na Mari nepamtim. Barem koliko ja pratim Zvezdu a pratim je od 2003. godine.

Reply
krvavi zvezdas-DE авг 6, 2019 at 23:55

brate suhoj..slazem se ja za prvo pol. ali generalno drugo pol je ocajno..nemoj mi reci da Kenjas lici na igraca pa iz publike je bilo bar sto boljih koji se ne bave fudbalom ili jadni vukanovic koji je doveden jer tri puta pretrcao jadnog Zuleta..a sto se tice Jirke isto promasaj gledam ga u radnickom i decko osim bezveznog trcanja nije za fudbal a dovoljno ti je da Meleg je uvek rezerva ..moramo da priznamo da nemamo igrace a kad nemas igrace nemas ni igru

Reply
Suhoj37 авг 7, 2019 at 00:02

Pa mani je tata pričao da je i Binić osim takvog trčanja imao malo šta korisno. Ali je lopta uvek išla na njega, on da probije po desnoj strani i da pronađe Pančeva. I tako su zabili gol Bajernu na sred Nemačke. Prosinečki-Binić-Pančev-GOL. Tako smo mogli koristiti i Jirku i Radonjića sa leve i desne strane i to bi za protivničku odbranu bila noćna mora. A kada bi centrirali majku mu, nešto bi i pogodili 🙂 Ali džaba sve kada kao klub poslujemo katastrofalno. Prodajemo odmah sve što vredi. A i Prosinečki nije imao tim a igra je bila skroz okej. Čak šta više prvih 6 meseci je bilo Zvezdu prelepo gledati.
PS-Kenjas je stvarno mnogo grešio. I on mi je možda danas bio i najgori. A što se tiče ostalih…ne kažem da ih cenim. Daleko od toga. Nego da sam zadovoljan kako su odigrali danas.

Reply
krvavi zvezdas-DE авг 7, 2019 at 00:40

gledao sam ja Binica brate ali on je bar znao da centrira a Jirka veruj mi nezna nista.a Radonja je bio igracina..pa jadni Gobelja je za nesretnog Zuleta bekcina..e moj brate ja imam 53g i veruj mi da od startne postave danas 7-8 igraca ne bi igralo ni regionalnu ligu ovde u nemackoj..imamo vanzemaljca Marina .i 4 igraca Pavkov,Degenek,Borjan i Popovic..ostalo je zali boze sto nose nas grb..pa slag na torti dovedemo za pola miliona i procente nekog petra petrovica njegosa da nas odvede u evropu a Rad gde igrao poslednji na tabeli

Dragan авг 7, 2019 at 11:34

Binic osim trcanja nije imao nista vise korisno!!!???? Auuu, jel ovo takmicenju u lupetanju gluposti!!?? Bina je imao ODLICNU skok igru, imao je ostar centarsut koji je izvodio u trku, zatvarao je sve pozadi kada se vrati u odbranu!

milos rankovic авг 6, 2019 at 23:06

NE MOZE SE PROTIV LOPOVA I TO TI JE ,OVAKVE SUDIJE JA BI ZNAO STA BI,NISTA PRETNJA NEGO BI GA J…O,CEO STADION ZBOG LOPOVA IZ PORTUGALA IDE KUCI NERVOUNO I TUZNO,DABOGDA I TEBI I TVOJIMA ISTO BILO P……O OD SUDIJE

Reply

Leave a Comment