Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноКошаркаНајновије

Представљање: Лоренцо Браун

После толико чекања, нестрпљива армија навијача Црвене Звезде је дочекала и најновије појачање клуба на позицији разигравача или жаргонски, како су у КК Црвена Звезда представљали и обавештавали јавност, метафорички, добили смо и последњу циглу у зиду на Малом Калемегдану 2!

Надајмо се да ће шира јавност, која воли и прати клуб, бити задовољна избором Брауна за вођу и главног креатора тима. Он ће бити мозак екипе и вођа на терену који ће диктирати ритам и темпо тиму, разигравати саиграче и играти добру одбрану. Јасно је да ће од његовог учинка на терену зависити и резултати које клуб оствари?

Биографија

Лоренцо је рођен 1990. године у Росвел-у у држави Џорџија на југу САД. После дипломирања у средњој школи у родном граду он је изабран у топ 50 средњошколаца у целој Америци. После тога, похађао је војну академију у Вирџинији, али се задржао само годину дана пре него што је прешао на НЦ државни универзитет.

Он је био у првој петорци НЦ Стејт и водио је свој универзитет на завршни турнир две узастопне године, 2012. и 2013. године без запаженијег резултата. Његова статистика у НЦ Стејт није била нешто импресивна. Имао је 11.6 поена, 4.2 скока и 4.8 асистенције по мечу за просечних 32.6 минута у игри! После треће године у НЦАА кошарци, одлучио је да не остане на универзитету и да се пријави на  НБА драфт 2013. године као јуниор, где је биран у касној фази друге рунде као 52. пик.

Вероватно је љубитељима кошарке познато да када се бирају играчи у другој рунди, поготово  при крају драфта, да ти играчи немају гарантоване уговоре и да ако којим случајем не заблистају, постају гранични профи играчи, то јест врте се између Г – лиге и НБА лиге без неког запаженијег учинка и без неког трага у НБА лиги, која је сан свих Америчких играча кад поцну да играју ову лигу.

Професионална   каријера

Он је изабран од Минеаполис Тимбервулвса и потписао је у септембру негарантован уговор, али Вулвси га вејвују (раскидају уговор), непосредно пре старта у октобру месецу! Ипак, успео је да потпише нови уговор са Фила 76-цама крајем новембра и дебитује у лиги са учинком од 5 поена, али издржао је до средине марта 2014. године кад је поново вејвован где је у међувремену играо за Филин развојни тим!

Он је на лето потписао уговор са Рејером из Венеције, али тај уговор је поништен због његових физичких проблема! После 20 дана потписује за Детроит Пистонсе, али и ту је непосредно пред старт сезоне поново вејвован и упућен је да игра у њиховој филијали Гренд Рапид Драјв! Следеће године му се дешавају сличне ствари, да би у новембру потписао за Уникс из Казана где је опет пао на физичким тестовима! Потом је наставио да игра у Кини, где је опет реактивиран од Драјва да игра развојну лигу!

Долазимо до сезоне 2017/2018 где се дешава преокрет у Лоренцовој каријери. Потписује тњо-њаy уговор са Торонто Репторсима и поново окушава срећу у Г лиги где постаје први играч са НБА искуством играња и потписа двосмерног уговора наступајући за њихову филијалу 905!

Он је ову сезону издоминирао у развојној лиги и постаје МВП сезоне са учинком од 18.8 поена, 5.2 скока и 8.9 асистенција. Овај учинак му купује карту за враћање на велику позорницу НБА лиге, али поново је вејвован због слабог учинка у јануару 2019. године и потом одлази у Кину где је провео остатак сезоне!

Трећег августа потписује за нашу Црвену Звезду и постаје први разигравач екипе Евролигаша од кога се очекује да води тим ове сезоне.

Карактеристике

У средњој школи је био натурални фрик са изузетном експлозивношћу и вертикалним скоком, али током година је постепено губио тај свој изузетни атлетицизам! Са 1.96м висине Браун има изузетну величину и дужину за играње плеја у било којој лиги! Сматрамо да је његов најбољи део игре са лоптом у његовим рукама, где може успешно да креира за своје саиграче да буду успешни, али поседује и креацију за себе која га чини претњом у нападу по било ког противника, нарочито са шутевима из периметра или у продорима, где упркос слабијој грађи тела може са успехом да финишира!

Ми сматрамо да је кључна ствар за његов напредак и допринос нашој Звезди његов далекометни шут, јер за разлику од Америке, у Европи нема дефанзивних 3 секунде и због тога ће се противнички играчи скупљати у рекету штитећи свој кош. Ова ствар ће свакако отежати продор игру Брауна, који је врло добар у овом сегменту. Биће му теже да поентира продором до коша у позиционим нападима, док ће у транзицији бити сигурно далеко лакше ићи до самог коша продорима на непостављену одбрану.

Друга ствар, која га може нападачки лимитирати и ометати је спуштање испод блокова због његовог неконстантног шута. Још се Берон теже демаркира због своје висине и ситнијих корака.  Сматрамо да  би било ефективно да игра за почетак окружен са пар шутера којима може да асистира за отворене шутеве, у случајевима кад не може да продире или да пробије прву линију за шутеве са периметра.

Трећа ствар је исто тако веома захтевна и биће тешко да се навикне на то, јер се са тим није суочио у каријери, а то је ПРИТИСАК побеђивања у нашем клубу коју стварају јавност, навијачи а и Управа у клубу. То ће му бити заиста тежак ментални тест, мораће да створи сам себи победнички дух, да буде жељан победа, јер ми смо таква средина која не трпи поразе ни у великим утакмицама а камоли малим, које се морају рутински добијати!

Проблематично је што нема Европско искуство. Због тога навијачи и медији морају имати стрпљење за њега да би се навикао на нешто потпуно ново, нешто са чим се никад није суочио у играчкој каријери! Иначе, изабран је у топ дефанзивни тим Г лиге што значи да је способан да игра сасвим солидну одбрану и у Европи. Све зависи од мотивације, адаптације и физичке издржљивости да је игра на високом нивоу.

Играчки профил

Предности :

1. Екстра ординарна висина за плеја са 1.96м

2. Ако се добро адаптира, може бити флор генерал

3. Добар у транзицији

4. Врло добар број асистенција

5. Добар слешер (продор играч)

6. Дефанзивно врло добар у пассинг лане (линија додавања), где уме да краде лопте. У мвп сезони имао 1.8 украдених

7. Заиста добар пик ен рол играч, преко 650 поседа и 44% тимског учинка у пик ен рол игри у мвп сезони

Недостаци:

1. Нема искуство играња у Европи

2. Лошији шутер, поготову иза линије за 3 поена

3. Просечни атлетицизам

4. Спорији први корак

5. Лошији на противничкој половини у позиционом нападу

6. Проблематичан у доношењу правих одлука

7. Слабији у тимској одбрани, одбрани преузимањем

Резиме

Све у свему, да би Браун био користан и ефективан у доприносу тиму, стручни штаб и нарочито навијачи треба да имају стрпљења!

Он се суочава са потпуно другим системом игре спрам оног на који је навикао. Браун мора да научи акције, нападачке и одбрамбене кретње, коришћење руку у нападу када заграђује лопту, коришћење руку у одбрани када чува противничке играче! За све то требаће му несумниво период адаптације, који ће зависити од подршке клубског окружења и јавности, као и самог Брауна, за кога ћемо видети од чега је саздан, да ли је мотивисан и спреман да учи сасвим нову филозофију кошарке и све оно што она носи играњем У Европи. Ми се искрено надамо да ће му наши навијачи дати времена и апсолутну подршку да се навикне на нешто потпуно другачије у смислу континента, начина игре, судијског критеријума и професионалних обавеза које ће му бити наметнуте. Може стварно да испадне топ појацање, ако ментално буде чврст и жељан тренинга и  играња јаких утакмица, то ће му помоћи да свој квалитет игре дигне на највиши могући ниво у каријери.

МЦЗ екипа му жели свако добро у нашем светом дресу, уз жељу да осваја трофеје на радост армије навијача…

Повезане вести

1 comment

Estrella Roja авг 6, 2019 at 17:35

Gledajući nedostatke, pomislih za trenutak da se radi o junioru, samo on ima isustvo igranja u Evropi….ili ga nema :kiseli osmeh. Voleo bih da nas skeptike demantuje, normalno da više volim Zvezdu nego da likujem kad sam bio u pravu, međutim, mora se priznati da nakon dovođenja pojačanja poput Brauna, Gista, Kuzmića u roku od par dana, svi smo priželjkivali i, zašto ne reći, očekivali najveće pojačanje na pleju, neko zvučno ime ili nekog igrača u poletu mladosti poput Pejtona juniora (ostaje žal pošto smo mogli sa njim možda ugovor na tri godine gde bi Zvezda na kraju dobro zaradila). Za sada deluje na osnovu informacija koje posedujemo da je reč o globtroteru, ne u smislu egzibicionizma nego čoveka koji učestalo menja destinacije.

Reply

Leave a Comment