Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Копенхаген за европску јесен

Фудбалери Црвене звезде у уторак 6. августа на стадиону „Рајко Митић“ играју први меч 3. кола квалификација за Лигу шампиона. Као и у претходне две квалификационе рунде, противник стиже са севера Европе.

Добро је познат досадашњи пут нашег шампиона кроз овосезонске квалификације. Можда и теже него што се очекивало пулени тренера Владана Милојевића елиминисали су шампионе Литваније и Финске, а сада им следи шампион Данске, екипа Копенхагена, а победа над реномираним ривалом сигурно обезбеђује европску јесен, трећу сезону узастопно.

Историјате два клуба тешко је поредити. Наш клуб је одиграо знатно више евро мечева, стизао до финала евро купова и што је и најбитније освајао европске и светске трофеје и све то док клуб из главног града Данске није ни основан. Почеци најдоминантније данске екипе везани су за лето 1992. године. У свега 27 година постојања, Копенхаген је освојио 13 шампионских титула, осам пута је био победник националног купа, а освајао је трофеје и у Данском Лига купу, Супер купу, као и Ерестад купу.

Када је реч о Евро такмичењима први значајнији резултат Копенхаген остварује у сезони 2006/07. Екипа из главног града Данске је преко финске МиПе и амстердамског Ајакса стигла до групне фазе Лиге шампиона, где је у конкуренцији Бенфике, Селтика и Манчестер јунајтеда освојила четврто, последње место. Међутим, треба напоменути да Данци од наведене 2006/07 сезоне стандардно учествују у групној фази једног од два такмичења.

Током претходне сезоне Копенхаген је наступао у Лиги Европе и до групне фазе је у квалификацијама елиминисао фински КуПС (1:1, 1:0), Стјарнан са Исланда (2:0, 5:0), ЦСКА Софију (2:1, 2:1) и италијански Аталанту (0:0, 0:0-4:3). Током групне фазе у конкуренцији руског Зенита, Бордоа и прашке Славије заузели су последњу позицију остваривши само један тријумф и два ремија.

Копенхаген се до сада само једном састао са неком српском екипом и то у сезони 2001/02. Тада су у 1. колу Купа УЕФА одмерили снаге са београдским Обилићем. У Копенхагену су славили резултатом 2:0, док је у Београду остварен реми 2:2 и Данци су наставили такмичење.

Наша екипа у својој историји није имала прилике да тако често одмери снаге са екипама из Данске. У сезони 1985/86 Црвена звезда је у оквиру Купа победника купова елиминисала екипу Лингбија (3:1, 2:2), док је у сезони 2003/04 у Купу УЕФА била боља од Одензеа (4:3, 2:2). Очигледно је да су мечеви нашег клуба са данским екипама изузетно ефикасни и остаје нам да видимо да ли ће то бити случај и у предстојећем двомечу са копенхагеном.

Када говориомо о потенцијалном саставу који ће тренер Владан Милојевић извести на терен стадиона „Рајко Митић“, може се рећи да је много тога познато, али и да ипак постоје и одређене недоумице. На голу је незаменљив Милан Борјан. Последња линија тима сигурно ће претрпети измене у односу на претходни дуел у Хелсинкију. За позицију десног бека конкуришу Марко Гобељић и Милош Дегенек, а уколико се тренер Милојевић одлучи за Гобељића, Дегенек ће у пару са Немањом Милуновићем чинити пар централних бекова. На левом беку место ће заузети Милан Родић. У везном реду чини се да дилеме нема. Душан Јованчић и Хозе Алберто Кањас заузеће своје позиције, а задужен за креацију биће капитен Марко Марин. На позицијама крила јављају се нове дилеме. Можда најближи стартној постави су Ел Фарду Бен и Милан Јевтовић, али не сме се заборавити и Мирко Иванић који се у београдском дуелу против Хелсинкија одлично показао на позицији десног крила, а са друге стране Иванић би могао и у средину терена, а у том случају би Шпанац Кањас на клупу. У шпицу напада овог пута ће предност добити Милан Павков у односу на Ричмонда Боаћија.

у сваком случају, какав год резултат буде сутра остварен, о коначном победнику српског и данског шампиона одлучиваће реванш меч у главном граду Данске на стадиону „Телиа Паркен“.

– Лига шампиона, 3. коло квалификација – прва утакмица:
Црвена звезда – Ф.Ц. Копенхаген
Стадион: „Рајко Митић“
Датум: Уторак, 6. август
Почетак: 20:45 часова
ТВ пренос: РТС 1; ТВ Аренаспорт 1

Повезане вести

Leave a Comment