Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноНајновијеФудбал

Копенхаген на нашем скенеру

Фудбалери Црвене звезде су успешно пребродили препреку у другом колу и пласирали се у наредну рунду. Копенхаген је противник у трећем колу и биће прави изазов за нашу екипу на путу ка коначном циљу а то је групна фаза Лиге шампиона. Имајући у виду могуће противнике у плеј-офу стиче се утисак да нам је Копенхаген можда и најважнија препрека и зицер ка Лиги шампиона. Зато ћемо покушати мало приближити наредног противника са свим његовим врлинама и манама.

Копенхаген је клуб релативно млад(основан 1992. године спајањем пар клубова из тог града), своје утакмице игра на стадиону Телла Паркен, који прима преко 38 хиљада гледаоца, претежно је на великим утакмицама пун, имају добру публику, верну, праве буку, и може се рећи да су тежак  домаћи терен.

Клуб познат по добром скаутингу јужноамериканаца и африканаца, последњих година воле највише да доводе скандинавце који су талентовани(Швеђане, Норвежане, Финце али и добре домаће играче и то претежно из једног клуба који се зове Нордселанд),  клуб који одлично ради са младим играчима.

Тренер је Стале Солбакен, један од најбољих тренера са тог поднебља, поред Копенхагена радио је још у Келну и Вулверхемптону.

Сличан је тренер као што је био и играч, пожртвован, тркач, немачка  дисциплина а италијанска тактика, у преводу тренер је са огромном дисциплином у игри, игра у формацији 4-4-2 а понекад(јако ретко) и у формацији 4-3-2-1. Он је тренер којем све креће од одбране, увек има играча који износи лопту и такозваног либера који чува леђа. један је јачи и крупнији а други технички јак и брз.  Бекови су увек спремни на игру у оба правца(тренер је којем је десни бек увек био јача страна) ,везни ред му је увек пленио брзином, добром техником, али и огромним тркачким и моторичким способностима. Крила увек играју у оба правца, док су нападачи различити, један је низак и брз а други  висок и јак, тако је и данас конципиран састав Копенхагена који ће укрстити копља са Црвеном звездом.

Тим је са много  добрих ствари у својој игри али и са одређеним манама које треба искористити. Почећемо прво са добрим стварима и јачом страном екипе Копенхагена.

Тактика 4-4-2 им доноси сигурност, јачину, игру у оба правца, добар напад али и још бољу одбрану.  Солбакен је усвршио тај систем, и  играју одбрану са десет играча, а нападају са девет.

Екипа су са највише процената поседа лопте у домаћој лиги(преко 65%), екипа су са највише претрчаних километара, као и највише направљених фаулова. Такође су екипа са највише пасова али при томе и са процентом са највише тачних пасова у току једне утакмице.

То нам јасно показује да сви играју, сви се бране, доста трче, играју прилично оштро и на граници фаула а при томе доста добро знају да играју и граде игру кроз правовремен и сигуран пас.

На голу је одлични Јохансон, искусан, висок, бранио у озбиљној лиги, репрезентативац Шведске, добар на истрчавањима, добро игра ногом, мане су му, лоше брани лопте које иду ниско, и кад се нађе у ситуацији један на један са противничким нападчом.

Штопер Бјеланд претежно игра класичног штопера или ти либера, неко ко чисти, не паметује пуно и не истрчава превише. Купи све у ваздуху, ретко кад греши у пасу и ретко кад уопште износи лопту. Он је дуел играч који држи простор, увек близу нападача, искусан и много опасан на прекиду јер је висок 188 а при томе добар је скакач.

Други штопер је новајлија из Нордселанда, Виктор Нелсон, један од највећих талената не само данског фудбала већ и шире. Пре него што је дошао у редове Копенхагена одбио је понуде Шалкеа, Марсеја и Леверкузена.  Потписао је уговор вредан 4 милиона евра за Копенхаген. Нелсон има тек 20 година, висок је 187, прилично јак на лопти, одличан пас, сјајна техника(до пре две године играо задњег везног), борбен, прилично брз и одличан у скок игри. Техника као и  моторика на завидном нивоу. Заиста сјајан играч и велики таленат, одлично се поставља, претежно је он тај који износи лопту и даје пас увек унапред, неретко то буде висока лопта на нападаче, јако ретко греши у истом. Мана му је мањак искуства, зна да подлегне еуфорији и пре свега јако слабо се налази ако је поред њега искуснији шпиц, зна да падне  на фору и да наседе на провокацију. У таквим ситуацијам зна често да одрегује нефудбалски због свог неискуства. Иначе је прототип модерног штопера и врло добар играч.

Леви бек је  једна од наших највећих шанси. Ту позицију претежно покрива швеђанин Бенгстон. Скоро су сад довели Овиједа и имају и Боесена који је тренутно повређен и тешко да ће се опоравити и конкурисати за тим у овом двомечу.

Бенгстон је спор а воли да изађе доста високо. Има 31 годину, физички годинама пада и то је баш видљиво на њему. Покушава да се постави и да одигра на исксутво али то иде јако тешко. Лоше се поставља, истина понавља се у нападу али то изгледа јако споро, губи концентрацију кад га притисне противнички играч и наша је велика шанса.  Солбакен га форсира прилично доста и има поверење у њега и ако није баш много омиљен међу домаћим навијачима.

На десном беку су ултра јаки. Ту је данац Анкерсен и придошлица исто из Нордселанда хрват Бартолец. Обојица  су више крила него бекови. Понављају се много пута, много су брзи, доста трче и велики су борци.  Бартолец има и много добар шут, посебно из трка и добро шутира слободне ударце. Док Анкерсен има доста бољи центаршут. Ко год буде играо од њих би ће јако офанзивни и доста високо и биће стална претња по наш гол.

На централним позицијима се редовно мењају два играча, а то су мало дефанзивнији Стаге придошлица из Архуса и староседилац Јенсен, који је нешто офанзивинији. Претпоставка је да ће играти Јенсен па ћемо више о њему. Ради се о данцу, Јенсен који има 27 година, има изузетан пас унапред, одличне тркачке способности као и ниско тежисте. Висок је 177  и можемо рећи да је права радилица. Преузима лопту од Нелсона на средини и гради игру свог тима. Код прекида увек стоји на 20 метара и чека одбитак, јако је брз и навијачи га обожавају.

Ко ће до Јенсена тешко је у овом тренутку претпоставити јер имају одличне играче на том пољу, а формација 4-4-2 не оставља  простора да их Солбакен све стави у почетни састав. Ту имају одличног Зеку, Хрвата Мудразију који је дошао из Осијека прошле сезоне и придошлицу из Сарагосе шпанца  Пеп Биелу,. Он  је најскуља куповина у историји Копенхагена, плаћен је Сарагоси 5 милиона евра плус још 2 милиона евра на бонусе.

Ко ће да  почне тешко је прогнозирати али је претпоставка да Солбакен неће пуно мудровати па очекујемо ту Зеку (бар на првој утакмици).

Зека је Грчки Португалац и репрезентативац Грчке. Годинама је био заштитни знак Панатанаикоса(играо тамо 6 година), одликује га одличан пас, сјајан шут, има добар прекид као и бразилску технику. Увек потез за публику, играч око којег се врти Копенхаген. У преводу он је њихов Марин , он им је вођа, на њега мора да се игра фластер, да има чувара који ће да га гуши темпом, да се игра обавезни пресинг на њему , да  се држи далеко од лопте. Јер мана му је кад на њега вршиш пресинг он зна да се погуби јер је играч који без лопте не може да функционише. Зека је  главни асистент, свака лопта која приђе на 20 метара од гола тражи њега и прва је опција саиграчима за пас. Он  има тај завршни пас и тога се треба много пазити. Има и шут и не сме бити сам уопште ,кад има на леђима играча он је далеко од лопте и принуђен је да доста трчи а он то и  не воли баш много. Стиче се утисак да је Јовичић прави чувар за њега и прави је хендикеп што се повредио јер би био од велике помоћи у овој ситуацији.

На левом крилу имају Томсена и Фишера, Солбакен је играо са Томсеном јер је вероватно хтео да сакрије од нас фишера, да нас надмудри скаутингом, јер ће Фишер 100% почети утакмицу. Реч је о Данцу који је прошао кроз школу Ајакса па затим отишао у Мидлзбро док су играли Премијер лигу, наступао је још и за  Мајнца па онда стигао у Копенхаген прошло лето за око 3 милиона евра.

Фишер је висок 181, игра  лево крило а може да покрије и десно, игра са обе ноге што је квалитет више за сваког играча. Краси га одличан центаршут, сјајан шут са дистанце, улази у средину и извалчи се на шут,тако постиже 90% голова, тј.шутем иза 16 метара. Мане су му лоша скок игра и  слаба дуел игра. Доста трчи и доста се понавља али му је одбрана доста слабији сегмент у игри. Зато у тврђим утакмицама претежно Солбакен након неких 60 минута убацује Томсена и мења Фишера. Све у свему одличан играч и играч на којег итекако треба обратити пажњу.

Десно ће играти вероватно Мухамед Дарами, играч из Сиера Леонеа али ће играти за Данску репрезентацију.

Дарами има само 16 година, и таленат је велики, замислите да је Копенхаген одбио 5 милиона евра за њега од Лајпцига још прошле сезоне кад је овај имао само 15 година,тад је и дебитовао за Копенхаген.

Доста је офанзиван ,може да игра десно крило а неретко и као други нападач. Мада он сам каже да више воли да игра крило и ту га  Солбакен и користи највише. Игра десном ногом, одличан дриблер, краси га добра техника, снажан шут, игра у скалду са његовом  младостшћу, значи доста трчи, и игра са доста енергије. Борбен је и брз , и мора се доста повести рачуна о њему. Резерва му је Холсе, такође млад играч и вратио се са позјамице. Има 20 година.

У шпицу су два тотално различита али самим тим изузтено  складна и уиграна играча. Различити су по стилу игре.

Први је Кипранин Сотириу (26 година), који је висок 186 и прави је гол играч. Играч за шеснаест метара, увек на ивици офсајда, шуња се по шеснестерцу, креће се и  лево и десно и отвара простор. Изразити гол играч, права напаст за штопере и  не излази из шеснаест метара. Стално је у контакту држи и гура противничке играче, често приговара судијама  али увек је спреман да постигне гол. Тимски играч и играч какве тренери обожавају.

Други је млади данац Јонас Винд (20 година), висок 191, краси га снага, скок игра и доста добро се креће. Шут му је нешто слабији али зато све остало ради за тим и у одбрани и у нападу. Опасан на прекиду јер одлично скаче и воли да изађе из шеснаест метара прими лопту и одложи за везњаке или је гурне на страну. Има снагу да издржи сваки дуел, воли да игра леђима и ради све оно што Сотириу не ради, зато су врло складни.

Замена им је исксуни Ндоје, највећи миљеник навијача уз Скова који је отишао у Хофенхајм.

Ндоје је Сенегалац сад већ има 34 године и дао је много Копенхагену. Ово му је други мандат има преко 140 утакмица у Копенхагену и преко 85 голова. Претежно улази уместо Винда око 65. минута а неретко и почне утамицу али онда излази из игре око 50. минута.  Краси га сјајан скок, извлачи се, отвара простор, постиже голове, заиста добар играч, сјајан чак и у овим годинама. Играо још у Локомотиви из Москве, Хал ситију, Трабзону и Сандерленду, вратио се прошле сезоне у Копенхаген и одиграо већ 35 утакмица и постигао 25 голова што значи да је у форми иако има 34 године. Тренер му верује и није немогуће да он почне у Београду у тандему са Сотириу само због искуства.

Општи закључак би био:

Добар тим са великим квалитетом али са одређеним манама које су видљиве. Мане које треба искористити су њихова лева страна и та офанзивна прича коју гаје. Оно што се мора тј. треба доста трчати са њима и бити спреман на дуел игру(у којој нисмо бриљирали против Финаца у ова два двомеча са Хелсинкијем), Зеку држати далеко од лопте, покушати њихове нападаче држат близу и недозволити им простора за маневар. Изузетно су дисциплиновани, имају и главу и реп, имају игру и неодустају. Доста трче јер је то тим који води Стале Солбакен.

Повезане вести

2 comments

Otpisani101 авг 3, 2019 at 17:15

Nije bitan kopenhagen ,nije tim koga se treba plasiti…problem je tim crvene zvezde…bojim se da poraz u finskoj nije slucajan…problem je i trener milojevic koji je bojazljiv i defanzivan trener protiv svake ekipe…trebali smo da napadnemo fince od prvog minuta zbog koeficijenta i renomea kluba…mi smo igrali da ne primimo gol i naravno izgubili…iskreno ocekujem i protiv danaca istu taktiku…dosadnu,bezidejnu,sporu zvezdu bez namere da napadnemo ,na 0:0 i ako slucajno damo gol-dobro je…igramo najdosadniji fudbal u evropi i zato u nasoj ligi na marakani nema navijaca…daj boze da me milojevic iznenadi u utorak…ali trener koji zadnja tri derbija imao taktiku takvu da je zvezda u tri utakmice imala jedan udarac na gol ,pa to nije bilo ni u najtezim danima zvezde…ali hajde mozda ce me miloje u utorak demantovati…

Reply
Otpisani101 авг 3, 2019 at 17:21

Pa da li je moguce da i ovaj komentar ceka moderaciju…obrisite mi komentar…pa sada je jasno sto imate po jedan ili nijedan komentar …

Reply

Leave a Comment