Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Пут од Маријампоља до Копенхагена води преко Хелсинкија

Фудбалери Црвене звезде успешно су прескочили прву препреку у походу на нови пласман у групну фазу Лиге шампиона. Можда не толико обедљиво како је јавност очекивала, пулени тренера Владана Милојевића су укупним резултатом 2:1 савладали литванског шампиона екипу Судуве и заказали двомеч са екипом ХЈК Хелсинкија.

Шампион Финске није непознат звездашкој јавности. У сезони 1997/98 две екипе су се састале у оквиру квалификација за тадашњи Куп победника купова, а црвено-бели су из двомеча изашли као победници и наставили европску одисеју. Међутим, мора се нагласити да дуел са Хелсинкијем тада није био ни мало лак. Финци су у првој утакмици 14. августа 1997. г. на Олимпијском стадиону у Хелсинкију славили резултатом 1:0, а стрелац је био Петри Хелин у 58. минуту. Ипак, 14 дана касније пред око 25.000 верних навијача, пулени тадашњег тренера Милорада Косановића славили су резултатом 3:0 головима Дејана Станковића у 6. и 25. минуту и Зорана Његуша из једанаестерца у 90. минуту сусрета. На том, београдском, мачу црвено-бели дрес носили су: Д. Јеврић, С. Пецељ, Г. Буњевчевић, Б. Живковић, З. Његуш, Б. Георгиоски (Н. Бјеговић), Д. Крстески, П. Огњеновић (Д. Мићић), М. Пантелић (Д. Илић), Д. Станковић, З. Јовичић.

На старту овосезонског квалификационог циклуса ХЈК Хелсинки је савладао екипу ХБ Торшавна са Фарских острва. На домаћем терену су остварили убедљив тријумф од 3:0, али су на гостујућем терену показали низ слабости, па су у једном моменту стрепели за пласман у наставак такмичења пошто је противник стигао до предности од 2:0. На крају су, ипак, успели да стигну до 2:2 и закажу дуел на нашшом Црвеном звездом. Кроз историју европских дуела ХЈК Хелсинки се не може похвалити запаженијим резултатима. Два највећа клупска успеха остварили су у сезони 1998/99 када су били учесници групне фазе Лиге шампиона. Тада су у оквиру групе „Ф“ у конкуренцији ПСВ-а, Кајзерслаутерна и Бенфике освојили последњу, четврту позицију, али се могу похвалити тријумфом код куће над екипом из Лисабона резултатом 2:0. Други значајнији успех остварили су у сезони 2014/15 када су наступили у групној фази Лиге Европе. У групи „Б“ остварили су победе на домаћем терену над Копенхагеном (2:1) и Торином (2:1) и то им је било довољно за трећу позицију на крају такмичења. Након те сезоне, даље од 3. квалификационог кола Лиге Европе нису могли, а треба напоменути да су претходне сезоне баш у тој рунди доживели праву катастрофу од љубљанске Олимпије која их је укупним резултатом 7:1 елиминисала из Европе.

Када је наша екипа у питању, након два европска сусрета и премијерног меча у домаћем шампионату, а када се сагледа и здравствени билтен, као и досадашње казне, може се рећи да неких већих дилема око састава тима тренер Милојевић и нема. НА голу је сигуран Милан Борјан. Последњу линију одбране чиниће Филип Стојковић, Немања Милуновић, Срђан Бабић и Милан Родић. У везном реду места ће бити за Бранка Јовичића и Душана Јованчића, а задужен за креацију биће Марко Марин. Условно речено, на крилним позицијама дејствоваће Ел Фарду Бен и Мирко Иванић, а можда једина дилема може бити у самом шпицу, јер за једно место равноправно конкуришу Ричмонд Боаћи и Милан Павков.

Какав год био резултат првог сусрета, сви морамо бити свесни да се Копенхаген много боље види из Хелсинкија.

– Лига шампиона, 2. коло квалификација-прва утакмица:
Црвена звезда – ХЈК Хелсинки
Стадион: „Рајко Митић“
Датум: Среда, 24. јул
Почетак: 20:45 часова
ТВ пренос: РТС 1
Пројектовани састав: М. Борјан, Ф. Стојковић, Н. Милуновић, С. Бабић, М. Родић, Б. Јовичић, Д. Јованчић, М. Марин, Е. Ф. Бен, М. Иванић, Р. Боаћи (М. Павков)

Повезане вести

Leave a Comment