Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

У нову сезону, у нове успехе креће се из Литваније

Фудбалски клуб Црвена звезда у уторак 9. јула креће у нову европску авантуру. План је јасан, тежи се поновном учешћу у групној фази елитног такмичења. Наш клуб је претходне сезоне показао и доказао да уме и може и против највећих европских екипа, тако да се у овосезонско такмичење улази са знатно већом дозом оптимизма. Током прошлосезонских квалификација Звезда је ушла и у историју Лиге шампиона пошто је први клуб у историји овог такмичења који је наступао у групној фази, а такмичење је започела од првог квалификационог кола.

Нову сезону Црвена звезда отвара у Литванији у граду Маријампољу. Противник је екипа Судуве са којом се наш клуб сусрео и претходне сезоне. Тада, у другом квалификационом колу наш клуб је прво у Београду савладао литванског шампиона резултатом 3:0 головима Лоренца Ебисилија и Немање Радоњића, док је на Балтику остварена нова победа 2:0, а кобни за Судуву били су Бен и поново Радоњић. Мечеви против Судуве нису и једини сусрети Црвене звезде против клубова са подручја данашње Литваније. Пре пуне три деценије, у сезони 1989/90 црвено-бели су у тадашњем Купу УЕФА одмерили снаге са екипом Жалгириса из Виљнуса који је тада био представник СССР-а. Екипа предвођена Дејаном Савићевићем, Робертом Просинечким, Дарком Панчевом и осталим члановима будућег европског шампиона остварила је две победе. У Београду 18. октобра 1989. црвено-бели су славили резултатом 4:1, а стрелци за нашу екипу били су Савићевић, Канатларовски, Панчев и Дризић. У реванш сусрету у Виљнусу голом Роберта Просинечког Црвена звезда је славила са минималних 1:0. Треба напоменути да је на оба та сусрета у црвено-белом дресу наступио и садашњи спортски директор Црвене звезде Митар Мркела.

За разлику од претходне сезоне и дуела са литванским шампионом, тренер Владан Милојевић у новом походу на Европу неће моћи да рачуна на Милоша Дегенека, Ненада Крстичића, Немању Радоњића, Немању Милића, Славољуба Срнића и Николу Стојиљковића који су током претходних 12 месеци напустили стадион „Рајко Митић“. Неки нови момци ће изаћи на мегдан Судуви, али свакако су очекивања иста и пласман у наредну квалификациону рунду не би смео бити доведен у питање. Због летњих обавеза у канадској репрезентацији први голман наше екипе Милан Борјан овога пута неће стати на гол, већ ће га заменити Зоран Поповић који је у више наврата показао да клуб на њега може озбиљно рачунати. На бековским позицијама своје место ће заузети Марко Гобељић десно и Милан Родић лево, док ће централне бековске позиције попунити Немања Милуновић и највероватније Срђан Бабић који имају предност у односу на Вујадина Савића, док је појачање из нишког Радничког Радован Панков због повреде још увек спречен за званични деби у црвено-белом дресу. У везном реду требали би да се нађу Бранко Јовичић и Душан Јованчић, док ће задужен за креацију Звездине игре бити Мирко Иванић. Крилне позиције резервисане су за Ел Фарду Бена и Марка Марина, а дилема остаје на месту најистуренијег нападача. Уколико данас не дође до преокрета када је у питању трансфер Милана Павкова он ће заузети своје место у стартној постави, а у супротном задужен за голове биће Ричмонд Боаћи. Мора се нагласити да ће сигурно прилику да дебитује у црвено-белом дресу добити и први Шпанац у историји нашег клуба Хозе Алберто Кањас који је недавно пристигао из солунског ПАОК-а.

Мора се напоменути да је литвански шампионат у пуном јеку, па је самим тим шампион ове земље у пуној такмичарској форми. Судува је актулени лидер шампионата ове балтичке државе. У 17 првенствених мечева остварили су 14 победа и свега три пораза и тренутно имају два бода више од великог ривала из Виљнуса екипе Жалгириса. У претходном колу савладали су екипу Спириса из Каунаса резултатом 3:0, а сва три поготка постигао је босанскохерцеговачки интернационалац Михрет Топчагић на кога очигледно наша екипа мора обратити посебну пажњу.

У својој 98 година дугој историји екипа Судуве током постојања лиге СССР-а није имала значајнијих резултата. Тек у литванској лиги, крајем прве деценије ХХI века екипа је стигла до врха литванског фудбала. Два пута су били шампиони своје земље и то 2017. и 2018. године. Два пута су освајали национални куп (2006. и 2009), а три пута су били победници Супер купа Литваније (2009, 2018. и 2019.). У својим редовима Судува има већи број фудбалера са подручја некадашње Југославије. У саставу је некадашњи играч нишког Радничког, Чукаричког, Хајдука из Куле, Јагодине и лучанске Младости Александар Живановић, а ростер чине и Црногорац Јован Чеђеновић, играчи из БиХ Семир Керла и Михрет Топчагић, као и Хрвати Андро Шврљуга, Иван Кардум и Јосип Тадић.

Уколико пулени тренера Владана Милојевића успешмо преброде прву овосезонску европску препреку, у другом квалификационом колу састаће се са победником двомеча у којем се састају ХБ Торшавн са Фарских острва и фински ХЈК Хелсинки.

– Лига шампиона, 1. квалификационо коло – прва утакмица:
ФК Судува Маријампољ : ФК Црвена звезда
Стадион: „АРВИ Фудбал Арена“ (капацитет: 6.250)
Судија: Јерген Бурхарт (Данска)
Помоћне судије: Денис Рамсмусен и Амир Шабић (Данска)
Почетак: Уторак, 9. јул – 20 часова
ТВ пренос: РТС
Пројектовани састав: З. Поповић, М. Гобељић, Н. Милуновић, С. Бабић, М. Родић, Б. Јовичић, Д. Јованчић, М. Иванић, Е.Ф. Бен, М. Марин, М. Павков (Р. Боаћи).

Повезане вести

Leave a Comment