Moja Crvena Zvezda
Važne vestiВажноКлупска дешавањаКошаркаНајновије

Тренери Црвене звезде предавачи и бројни лауреати

У организацији Удружења кошаркашких тренера Србије одржана је нова Кошаркашка клиника. Предавачи су били први тренер Црвене звезде мтс Милан Томић и кондициони тренер Александар Лукман, а бројне награде отишле су у руке стручњацима са Малог Калемегдана.

Један од најпрестижнији тренерских семинара у Европи традиционално је одржан минулог викенда у дворани ’’Ранко Жеравица’’. У организацији Удружења кошаркашких тренера Србије, Кошаркашка клиника 2019 окупила је бројне еминентне људе из света кошарке. Циљ је и овог пута био едукација младих тренера, а предавачи су били први тренер Црвене звезде мтс Милан Томић и кондициони тренер Александар Лукман. Поред црвено-белог двојца, говорили су још тренери из НБА лиге Стен Ван Ганди и Игор Кокошков.

Пред бројном публиком Милан Томић је говорио на тему одбрана преузимањем на пик ен ролу. Он је детаљно објаснио начин на који је Црвена звезда бранила пик игру у најважнијим утакмицама ове сезоне, а бројни млади тренери су помно слушали и напунили своје тефтере. Како готово сви стручњаци наводе, највећи проценат напада креће из пик ен рол игре, а о томе је говорио касније и Стен Ван Ганди који је у свом предавању искористио пример Томићеве дефанзиве да би детаљно објаснио своју филозофију грађења система одбране.

Колико је физичка припрема важна у модерном спорту имали смо прилике да видимо у недавно завршеној сезони. Огроман број утакмица одиграли су црвено-бели, а у завршници сезоне морали су да имају снаге за оно најбитније – у борби за трофеје. Црвена звезда није пала ни на том испиту, а то се најбоље видело када су повреде узеле данак и када се играло у веома тешким условима.

С тога, Александар Лукман је био апсолутно меродаван да говори на тему ’’Поједини аспекти кондиционирања врхунских кошаркаша’’. Лукман је открио присутним тренерима неке од метода које су водиле до тога да Црвена звезда буде апсолутно спремна за сваки изазов.

Требало би поменути да је недавно одржан и семинар у организацији Удружења тренера Републике Српске у Бањалуци, а један од предавача је био Саша Косовић. Дугогодишњи асистент у стручном штабу Црвене звезде говорио је на тему скаутинга и његове примене у припреми утакмице.

УКТС је и ове године доделио признања, а у редовима Црвене звезде било их је заиста много. Наиме, награде су додељене свим освајачима трофеја у домаћим такмичењима па су тако пут Малог Калемегдана отишли бројни трофеји:

Милан Томић – Првак АБА Лиге и КЛС
Слободан Клипа – Јуниорски првак Србије
Драган Вуковић – Првак Прве женске лиге Србије и победник Купа Милана Циге Васојевића
Ружа Илић – Женски пионирски првак Србије

Црвена звезда честита тренерима мушке и женске селекције, као и Милану Томићу и Александру Лукману што су и овог пута на достојан и величанствен начин представљали наш клуб на овом еминентном догађају.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment