Moja Crvena Zvezda
Važne vestiВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Звездин грб кроз историју

Чланови Црвене звезде ће учешћем у тродневној анкети имати привилегију да учествују у избору распореда звездица изнад грба, а самим тим и креирању историје клуба.

Почетак гласања заказан је за сутра, 28. јун, и трајаће до 30. јуна у поноћ кад ће бити исписана нова страница клупске историје дуге 74 године.

Као увертиру у избор изгледа клупског обележја одлучили смо да се кроз архиву и новинске чланке присетимо како је настао први грб Црвене звезде.

Први грб дефинисан је већ приликом оснивања Црвене звезде.

„На оснивачкој скупштини омладинског-фискултурног друштва Црвене звезда, 4.марта 1945, су одређене и клупске боје „црвено-плаво-бело“ са белом звездом петокраком на црвеном дресу. Убрзо је осмишљен и грб ОФД Црвена Звезда. Први грб састојао се од звезде петокраке црвене боје, испод које је стајао црвени круг по чијем је ободу златним словима исписано Ф.Д. Црвена звезда. Испред свега стајала је фигура човека са раширеним рукама и ногама уписана у круг и звезду.“

Грб Црвене звезде убрзо је измењен, а настанак новог симбола остао је сачуван од заборава између осталог и захваљујући новинском чланку објављеном пре 54 године.
“Једноставан амблем Црвене звезде постао је симбол свих њених клубова и колектива. Али, многи не знају како је садашњи знак добио свој изглед.

Многи не знају ни како је пројектован. Због тога смо потражили аутора значке архитекту Александра Радовановића.

Пре шеснаест година присуствовао сам скупштини друштва на Правном факултету. Преседавајући је читао статут друштва и између осталог је рекао: Боја друштва је црвено-бела, а знак још не постоји јер је тек расписан конкурс и све док се не добије идејно решење место за знак остаће празно.

Слушајући речи председавајућег , скицирао сам на комадићу хартије значку Црвене звезде. Одмах сам је нацртао онако каква је данас. Показао сам атлетичарима око себе, јер сам у то време још био активан такмичар атлетског клуба. Замисао се свима допала. Многи су ме наговарали да учествујем у конкурсу. И, послушао сам их. Послао сам идејно решење под шифром „Члан атлетског клуба“.

У пуној летњој сезони жири је , коначно, донео одлуку о изгледу будуће значке Црвене звезде. Али, аутора није могао да пронађе. У атлетском клубу нико није умео да одговори ко је учествовао у конкурсу за будући знак Црвене звезде. Чланови управе питали су о томе сваког атлетичара посебно. Тако је дошао ред и на мене. Тек тада сам се сетио конкурса. Отишао сам код секретара Слободана Жосића и показао потврду са поште и тако доказао да сам послао писмо са идејним решењем које је добило прву награду.

Тако сам постао добитник прве наградеод 3000 динара! У оно време је толико износила једна моја месечна плата. Радовао сам се, али не због новца! Био сам творац значке Црвене звезде и увек сам се тиме поносио – рекао је Радовановић“ стоји у тексту о првом грбу Црвене звезде написаном 1965. године уз напомену да је архитекта Александар Радовановић, уз Косту Поповића пројектовао и данашњи изглед стадиона „Рајко Митић“.

Занимљиво, данашњи грб је веома сличан оном који је Александар Радовановић дизајнирао и који су наши спортисти носили на грудима од 1950. до 1995. године.

Грб је од 1995. године, поводом пола века постојања клуба промењен, а решење Сокола Соколовића било је званични грб Црвене звезде до 2011. године кад је клупским статутом враћен пређашњи грб, редизајниран и модернизован. Исте године додате су две звездице изнад грба као симбол 20 совојених титула, а освајањем 30. пехара намењеног шампиону државе наш клуб је стигао до треће звездице. Управо распоред звездица биће дефинисан предстојећим гласањем, а право гласа у Звездиној апликацији ће имати сви чланови клуба.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment