Moja Crvena Zvezda
Važne vestiВажноМлађе категоријеНајновијеФудбал

„Фудбал за пријатељство“ поново померио границе

Још једна сезона планетарног пројекта „Фудбал за пријатељство“ у организацији Гаспрома, успешно је завршена, а украс шестодневног дружења деце из целог света представљало је финале фудбалког турнира на УЕФА монтажном терену у центру Мадрида.

Ове године у оквиру пројекта “Фудбал за пријатељство” учествовала су 32 међународна тима пријатељства. Ујединили су се дечаци и девојчице различитих националности и физичких способности, а Србију су представљали фудбалери Омладиснке школе Црвене звезде: Андреј Младеновић, Стефан Пјановић, Милош Остојић и по први пут девојчица, Анђела Миловановић, која је са својим тимом дошла до полуфинала.

Пресрећна сам. За мене је ово остварење сна. Наравно, жао ми је што нисмо ушли у финале, али и ово је велики успех. Предиван је осећај поготово што сам ја прва девојчица која је изабрана да представља земљу и клуб. У Мадриду сам упознала много другара из целог света. Сви се дивно дружимо, размењујемо искуства, за све нас је ово незабораван догађај – рекла је Анђела Миловановић.

Финална утакмица у оквиру планетарног пројекта “Фудблал за пријатељство” одиграна је на УЕФА монтажном терену у центру Мадрида.

Финалу су присуствовали председник Управног одбора Газпрома Виктор Зубков, звезде фудбала Роберто Карлос и Марко Матераци, извршни директор Омладинске академије Барселоне Микуел Пуиг, фудбалери Андреј Аршавин, Алексеј Смертин, Дмитри Сичев, као и УЕФА амбасадори Силиа Шашиц и Рикардо Kарваљо.

Програм „Фудбал за пријатељство“ има важну мисију промовисања концепта једнакости свих култура света међу децом. Ово је најбољи начин да наша деца науче како да буду пријатељи, поштују свакога и заборављају на разлике, али да изграде бољу будуцћност – изјавио је Роберто Карлос.

Млади учесници програма гласали су и одлучили да доделе награду “Куп девет вредности” Ливерпулу. То је награда која се додељује сваке године друштвено одговорном фудбалском клубу. У 2015. години први пут је направљен Куп девет вредности од стране чувеног немачког вајара Ахим Рипергера. Куп приказује младог играча који држи нашу планету у облику лопте у рукама.

Одржана је и фудбалска обука са највише различитих националности на свету коју је водио Мигуел Пуиг, а на крају тренинга пројекат је званично ушао у Гинисову књигу рекорда.

На крају церемоније доделе награда победницима, сви учесници су отишли на стадион Метрополитано где су заједно гледали финале Лиге шампиона између Ливерпула и Тотенхема.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment