Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЖенски фудбалНајновијеФудбал

Звездина кобра

Генерације Звездиних навијача у готово седам и по деценија историјата клуба имале су прилику да уживају у мајсторијама разноразних нападача. Неки су били ефикаснији од других, неки атрактивнији од других, али сваки навијач Црвене звезде без обзира којој генерацији навијача припада зна о коме се ради када се каже Звездина кобра.

Црвено-бели Македонац био је члан златне генерације нашег клуба из Барија и Токија. Иако не спада у групу најатрактивнијих нападача који су носили црвено-бели дрес, па није ни најефикаснији, у екипи није био ни најбржи, ни најскочнији, нити је имао најразорнији ударац, али красила га је чињеница да је сваки пут када се у шеснаестерцу гостију нађу он и лопта, противнички голман се налази на великим мукама. Ко до сада, на основу свега написаног није препознао о коме се ради, реч је о једном и јединственом Дарку Панчеву.

Прошло је пуне три деценије од када је легендарни момак са Вардара тресао мреже широм некадашње Југославије и Европе у дресу омиљених боја, а наш клуб поново има тако расног стрелца. На жалост, или на срећу, Женски фудбалски клуб Црвена звезда може да се подичи нападачем тако широког спектра деловања на терену. За све оне који иоле познају црвено-беле „Вучице“, довољно је рећи – Мирела Тенков.

Мирела Тенков у дресу репрезентације Србије

Црвено-бела „деветка“ рођена је у Пакрацу 12. марта 1990. године. Ратне страхоте су куцале на врата некадашње Југославије, а Мирела је своју животну срећу нашла трчећи за „бубамаром“. Раскошан таленат ове девојке препознали су у тадашњем суботичком клубу Спартак Јафа и њен боравак у екипи са севера наше земље поклапа се и са почетком доминације овог клуба женским српским фудбалом. У плавом дресу Мирела је наступала и у квалификацијама за Лигу шампиона, а постала је и репрезентативка наше земље, а деби ће свакако остати упамћен по сензационалном ремију женске репрезентације Србије у дуелу са репрезентативкама Енглеске. Већ 2012. године Мирела прелази у крушевачки Напредак, а 2014. постаје незаменљиви део црвено-беле породице.
Мирела Тенков у дресу ЖФК Спартак

Популарна „Рама“ не спада у ред најатрактивнијих нападача, али свако ко барем једном погледа утакмицу женске екипе Црвене звезде не можа, а да је не примети. Као и Панчев некада, она није најбржа на терену, није ни најбољи дриблер, нити има најразорнији ударац, али када год је са лоптом у шеснаестерцу публика на трибинама устаје на ноге. Потребан јој је само делић секунде непажње противничке одбране да лопту пошаље у мрежу. Урођени инстинкт за гол омогућава јој да мрежу тресе на различите начине, а интересантно је да и поред висине од 167 центиметара, много голова је постигла управо трзајем главом.
Редовна слика на Звездиним утакмицама – Мирела постиже погодак

Мирела није тип нападача за којег целокупан тим мора да игра и гради акције. Она игра у оба правца, не либи се да припомогне саиграчицама у одбрамбеним задацима, а често учествује и у организацији игре када је креативни део Звездиног тима одсечен из игре. Својим отварањем и ширењем игре по крилима омогућава саиграчицама да из другог плана угрозе гол противника. У актуелној сезони Мирела Тенков је на 19 првенствених утакмица била стрелац чак 16 погодака и по том критеријуму је најбоља играчица српске Супер лиге Србије за даме. Таквим голгетерским учинком Мирела код противница изазица страх, па често из немоћи да је другачије зауставе, изложена је не ретко и погибељним стартовима. Међутим, „деветку“ црвено-белих „Вучица“ ни то не може зауставити, па је често на терену и поред повреда, под ињекцијама и таблетама.
Честа слика на Звездиним утакмицама – немогућност противница да је другачије зауставе

Оваква фудбалерка је право благо нашег клуба. Својим искуством, знањем и пожртвовањем покреће и остатак екипе, јер поред ње нити једна играчица у меч не може ући са паролом „лако ћемо“. Да наступа у мишком клубу због ње би на свакој утакмици било барем 5.000 навијача више желећи да виде неку нову мајсторију расног стрелца.

На крају, остаје нам нада да Мирела Тенков, иако је у годинама када већ може размишљати и о иностаном ангажману, а за то свакако поседује квалитет, ипак неће напустити редове „Вучица“ барем док нашем клубу не донесе први трофеј националног шампиона и поведе црвено-беле девојке и на међународној сцени.

– Фото албум: Мирела Тенков #9:















Повезане вести

Leave a Comment