Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноИсторијаНајновијеФудбал

Дан када смо покорили Минхен

Славна генерација Црвене звезде је на данашњи дан 1991. године остварила једну од највећих победа у европским такмичењима, односно у клупској историји.

У првој утакмици полуфинала Купа европских шампиона, 10. априла пре 28 година, гостовали смо у Минхену славном Бајерну.
Остало је забележено да је тадашњи директор Црвене звезде Драган Џајић пред полазак у Немачку најавио историјску победу црвено-белих.

Није тако деловало након 23. минута, када су Баварци повели голом Волфарта. Међутим, иако није добро почело по изабранике Љупка Петровића, наши шампиони показали су каква су „машинерија“ постали!

Све се променило у 45. минуту након муњевите, једне од најбржих контри у историји фудбала. Чувену акцију започео је Радиновић, ишла је потом преко Белодедић и Просинечког, лопта је дошла до Бинића који је припремио егзекуцију за Дарка Панчева – 1:1! Све то у свега неколико секунди. Неверица у Минхену и одушевљење широм Србије.

Још веће славље навијача Црвене звезде како на стадиону у Михнену, тако и широм света, уследило је у 70. минуту утакмице. Била је то још једна муњевита контра – Панчев је проиграо Савићевића који је био незаустављив у свом јуришу на гол Бајерна. Уследила је маестрална реализација Генија и погодак за тријумф нашег тима, односно за коначних 2:1.

Историјска утакмица добила је наставак у београдском реваншу када је 24. априла 1991. одигран антологијски сусрет за пласман у финале Купа шампиона.

До подсећања на тај дуел, погледајте како је то све изгледало у Минхену 10. априла пре 28 година:

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

Србин са Космета апр 10, 2019 at 13:25

Имао сам велику срећу и као добитник награде у „Спортском журналу“ био сам у Минхену.Летео сам први пут авионом и присуствовао величанственој победи наших играча.Сјајна генерација која је остварила највећи успех у историји нашег фудбала!

Reply

Leave a Comment