Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiБлоговиВажноВладимирЖенски фудбалНајновијеФудбал

ЖФК Црвена звезда, изгубљене историјске чињенице

Женски фудбалски клуб Црвена звезда од настанка, а прошло је од тога готово пуна деценија, напредује из дана у дан. Врло брзо, група ентузијаста у клубу заједно са девојкама које су кроз све ове године носиле црвено-бели дрес, издигли су клуб у сам врх женског српског фудбала, а круна досадашњег рада догодила се 2. јуна претходне године када су наше девојке у финалу националног куп такмичења савладале новосадску Војводину (3:0) и стигле до првог трофеја у историји клуба. Тиме су црвено-беле грације прекинуле шестогодишњу доминацију суботичког Спартака и показале да се на Црвену звезду мора озбиљно рачунати.

Према званичним подацима Фудбалског савеза Србије, ЖФК Црвена звезда на фудбалском небу Србије егзистира од 2011. године, након што је екипа ЛАСК-а из Лазаревца постала део црвено-беле породице. Међутим, да ли је то баш тако и да ли се покушава вршење прекрајања историје женског фудбала.

Према веома скромној доступној документацији, али и на основу прича некадашњих ведета нашег фудбалског клуба, постоји податак да су девојке у црвено-белим дресовима играле фудбал још 60-тих и почетком 70-тих година ХХ века. Наиме, у монографији ФК Чукарички, делу који се односи на Женски фудбалски клуб Чукарички, помиње се да је женска секција клуба са Бановог Брда формирана 1960. године захваљујући Милану Бељанском и Стевану Фридлу. Даље у тексту се наводе сва дешавања у првим данима тог колектива, а затим се наводи једна реченица која много тога доказује:

– „…У то време никли су и други женски фудбалски клубови у Србији, као што су „Хајдук“, „Наша крила“, „Црвена звезда“. Играла се лига. Публика је уживала у допадљивој игри девојака…“

Управо наведена реченица мора да подстакне целокупну звездашку јавност како би се стигло до историјске истине. Портал mojacrvenazvezda.net“ у сарадњи са ЖФК Црвена звезда, позива све оне који нешто знају о том периоду, или имају било какав писани траг, да нам се обрате и помогну нам у заједничкој борби за изналажење истине.

ЖФК Црвена звезда 2018/19

Повезане вести

Leave a Comment