Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОсталоХокеј

Звезда на корак од сна

“Где браћа нису бесна, ни кућа није тесна!”

Тако су се два братска портала ЦЗБГ и Моја Црвена звезда договорили да заједнички одраде извештај са прве финалне утакмице ИХЛ такмичења између Црвене звезде и Триглава како би ви, драги звездаши и звездашице, на најбољи могући начин могли да имaте увид у сва дешавања са ове утакмице која се данас одиграла у леденој хали новосадског СПЕНС-а.

А било је доста тога занимљивог. Пре свега, улаз у ледену халу СПЕНС био је закључан, па су се неки (малобројни, али верни) навијачи пробијали и проналазили путеве до хале преко ходника. Ипак, оно најважније је било на самој леденој плочи на којој је виђена неизвесна, тврда, али и груба борба, а у којој су оклопници тренера Јовице Руса показали да су тренутно боља екипа и да нису без разлога регуларни део завршили убедљиво испред свих. Оно што сигурно можемо констатовати јесте да нас у Крању очекује прави мали рат у који наши хокејаши требају, пре свега, ући психолошки, али физички спремни. То је показао и сам чин Словенаца који на крају нису хтели да се поздраве са нашим играчима.

Прва трећина:

Као што се и очекивало обе екипе су меч почеле веома, веома опрезно, без икаквог срљања и отварања потенцијалних контри. Ипак, опрезна игра није значи и пажљиву игру, па се тако већ на самом старту меча на леду нашао Штенклер. Од старта су наши играчи ставили до знања најбољем појединцу Триглава (ако говоримо о плејофу, где је постигао чак 10 погодака), да му неће баш тећи „мед и млеко“ у Спенсу.

Готово читавих уводних 15 минута припао је Триглаву, макар што се тиче поседа пака и удараца према голу. Црвено-бели су почели нешто оштрије него иначе, па су тако у првих 10 минута искључени Гаидаш и Ђумић.

У седмом минуту меча дошло је до краткотрајног прекида, због неисправности семафора. Дешавања на леду нису претерано ишла на руку нашим хокејашима – ређали су се искључиво покушаји Словенаца, и то, редом: Поточника, Лампича, Ахачића, Терликара.. Али, све те покушаје укротио је прилично концентрисани Ареније Ранковић.

Извели су гости и неколико лепих акција у првој деоници, али на срећу нису имали завршницу достојну тих акција. Наша екипа ослобађа се притиска тек након 15. минута, када је најпре солопродором покушао Сабадош, али му пак бежи у одсудном тренутку пред голом гостију. Недуго потом (16. минут) имали смо и најбољу прилику прве трећине: на асистенцију капитена Бркушанина, пак долази у зону велике прилике, и то баш до нашег суровог егзекутора, Чегринтсева (30 погодака ове ИХЛ сезоне), којем ударац зауставља одлични Шенк. Пак се одбија до Сабадоша, који туче из све снаге, али поново право у Шенка. Како је пак дошао у посед гостију из Крања, тако су олако и они могли до вођства – сам испред Ранковића нашао се Лука Логар, али је Арсеније Ранковић остао несавладан.

Након што је Логар искључен недуго потом, наши крећу у финалну офанзиву прве деонице. Најпре је Анић био неуспешан пред голом Триглава, да би и одличан ударац Кулешова био заустављен. Много бржа, течнија и продорнија игра наше екипе исплатила се у последњем минуту прве трећине. Чегринтсев је упослио Бркушанина, овај враћа пак ка Анићу који маестрално погађа сам угао Шенковог гола за 1-0 и одушевљење 50-ак присталица црвено-белих!

Друга трећина:

Изненађујуће офанзивно започели су црвено-бели други период. Већ у другом минуту могли смо да дуплирамо предност, када је након контранапада сам испред Шенка избио Сабадош. Одлично је овде интервенисао словеначки чувар мреже. Од 4. минута Триглав поново преузима иницијативу, када је по други пут вечерас икључен био Угљеша Новаковић. Претио је Павц сјајним ударцима, али је Арсеније Ранковић задржао фокус из првог периода, те је и у другом био непремостива препрека нападачима Триглава. Након тога, Лампич бива искључен на два минута, и у наредних 6 минута малтене стално играмо са играчем више у пољу. Без обзира на бројчану надмоћност на леду, наши играчи играли су смирено и паметно, стрпљиво чекајући прилику за завршни ударац. Након десетоминутног искључења вечерас можда и најбољег појединца у

редовима гостију, Михаела Поточника, наши хокејаши почињу да плету мрежу око Шенковог гола. Да се разумемо, Поточник је искључен на 10 минута због веома неопрезног и грубог фаула, али целокпни тим Триглава био је кажњен свега 2 минута да играју са играчем мање.

Једанаести минут се играо када је Поправка топовски шутирао, Шенк одбио пак према Ђумићу, од којег је за делић секунде био бржи Логар, и тиме спречио готово сигурних 2:0. Након искључења Терликара у 13. минуту, наши користе „трећу срећу“ и успевају да материјализују играча више. Цвик је шутирао баш као и његов колега Поправка 2 минута раније, али је овај пут баш за тај делић секунде Мирко Ђумић био бржи од свог чувара и спровео пак у небрањену мрежу за 2:0.

Триглав тада креће још офанзивније ка нашем голу, а прилике да бар смање резултатски дефицит имали су посебно након иксључења Новаковића (14. минут) и Подунавца (17. минут). Ипак, у оба наврата захваљујући сјајној поставци наше одбране, те расположеном Ранковићу, остају кратких рукава. Најбољу прилику имали су у 18. минуту када је након неколико одбитака из изблокираних покушаја, Грошељ погодио само спољни део мреже. Наши хокејаши одиграли су други период боље него први, прилично су сигурно деловали на леду и нису дозвољавали падове у игри и концентрацији. Стрпљиво су чекали своју прилику и на крају је дочекали.

Последња трећина:

У првом минуту су игру на по два минута напустили Лука Логар, односно наш Иван Анић. Недуго потом, бунила се клупа Триглава због искључења још једног њиховог играча – Урбан Бана (због саплитања). Овог пута, играча више користимо моментално! У трећем минуту последње трећине, нешто слабији шут ка Шенковом голу упутио је Павле Подунавац. Голман Триглава, Кристјан Шенк по први пут вечерац лоше интервенише и одбија пак до Угљеше Новаковића који га спроводи у мрежу за убедљивих 3:0. Додатна су крила наши момци добили па су већ у следећем минуту могли и до четвртог поготка: Фантастичан пас од Ђумића добија Кулешов, који избија сам испред гола, али Шенк се одличном интервенцијом искупио за пређашњу.

У 6. минуту, на два минута је искључен Шпањевић. Ипак, и тада наши играчи држе конце игре, али само у наредна 3 минута.

Након тога, гости постижу свој први и једини погодак вечерас. Играо се 9. минут, када је на асистенцију Бан Урбан – Поточник Михаел, прецизан био Криштоф Поточник за 3:1.

За очекивати је било да тада Триглав дода гас и покуша да додатно угрози Звездину предност, али наши играчи зналачки задржавају пак у свом поседу, па прилика и озбиљнијих шутева није било све до 16. минута, када је након продора одличну прилику имао Чегринтсев.

Минут пре те прилике, у 15. минуту, од гостујуће екипе на поклон добијамо два играча више, након искључења Бана и Маркича (саплитање). Помало изнервиран пропуштеном приликом, Вјачеслав Чегринтсев им се придружује на клупи за казне, али на срећу заједно са Жан Зупаном (изашао уместо голмана Шенка који је начинио прекршај).

Није још истекао ни тај чувени 16. минут, када смо нажалост присуствовали крвавој сцени на леду Спенса – наш Павле Подунавац задобио је веома непријатну расекотину на глави, након бодичека и ударца у заштитну ограду, па му екипе наша два портала желе брз опоравак. Оно што смо

видели са наших места јесте да је Павле добро, и да се самостално упутио ка свлачионици ради даље медицинске помоћи.

До краја утакмице се ништа вредно помена није дешавало на леду, наша екипа је веома одговорном игром задржала резултат 3:1 и повела у финалној серији са 1:0. Више него заслужено!

Ако занемаримо првих 15 минута меча и велики притисак гостујуће екипе, можемо закључити да је Црвена звезда тактички маестрално одиграла овај меч. У потпуности су наши хокејаши контролисали дешавања на леду од 16.-ог па све до 60. минута меча. Наши најубојитији играчи (Чегринтсев, Бркушанин и Поправка) данас јесу били заустављени, али Црвена звезда ове сезоне не пуца само из три оружја, већ из читавог арсенала. Са друге стране, Штенклер и Зупан који у плејофу постижу заједно 3,4 поготка по мечу, нису знали шта их је снашло у леденом Спенсу. Црвена звезда је повела у финалној серији ИХЛ лиге са 1:0 против веома јаке и добро организоване екипе Триглава.

СКХЛ Црвена звезда – ХК Триглав 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Ледена хала СПЕНС (Нови Сад). Гледалаца: 50 Судије: Фазекаш Ђорђе, Иван Недељковић, Давид Пердув и Тибор Фазекаш

Стрелци: 1:0 Анић (19:44), 2:0 Ђумић (33:28), 3:0 Новаковић (42:32), 3:1 Поточник К. (49:01)

Искључења: Црвена звезда 18 мин., Триглав 20 + 30 мин. (дисциплинска)

Црвена звезда: Ранковић, Митић, Анић, Бркушанин, Чегринтсев, Даниел, Гаидаш, Јанковић, Керезовић, Кулешов, Марковић, Машић, Новаковић, Подунавац, Поправка, Ристић, Сабадош, Шпањевић, Вукићевић, Цвик, Ђумић.

Триглав: Плавц, Шенк, Ахачич, Бан, Грошељ, Хочевар, Лампич, Логар, Маркич, Морел, Муби, Павц, Поточник К., Поточник М., Штенклер М., Штенклер Н., Терликар, Вилфан, Зупан.

Повезане вести

2 comments

dusan prtenjak мар 30, 2019 at 21:29

bravo, oklopnici!!!jos jedna pobeda..veliko bravo i pozdrav!??

Reply
Voja S.Petrovic мар 30, 2019 at 19:52

Bravo momci,idemo po jos jedan trofej za SD.

Reply

Leave a Comment