Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДомаћа такмичењаНајновијеРукомет

РК Црвена звезда – како обезбедити опстанак?

Утакмицама 22. кола које су на програму у петак 29. и суботу 30. марта завршава се прва фаза Супер рукометне лиге Србије. У наставку сезоне свих 12 суперлигашких клубова наставиће такмичење подељени у три групе по основу пласмана након 22 одигране утакмице.

Водећа четворка Динамо Панчево, шабачка Металопластика, Нови Пазар и Партизан, заједно са српским представницима у регионалној СЕХА лиги Војводином и нишким Железничаром 1949, настављају такмичење у групи која ће изнедрити новог српског рукометног шампиона. Клубови који прву фазу завршавају на позицијама од 5. до 8. места наступиће у групи за пласман, а већ је познато да ће ову групу чинити Кикинда, Шамот 65 Аранђеловац, суботички Спартак Војпут и београдски Обилић. Преостале четири екипе, Црвена звезда, Мокра Гора Зубин Поток, костолачки Рудар и Слога из Пожеге водиће одсудне битке за очување суперлигашког статуса.

На жалост, црвено-бели рукометаши (не)очекивано сезону завршавају грчевитом борбом за опстанак. Са досадашњим скором од шест победа, четири ремија и чак 11 пораза, уз 16 освојених бодова, ништа се боље није могло ни очекивати. Ако се томе дода податак да наши рукометаши пуна четири месеца нису успели у домаћем шампионату да осете сласт победе, јасно је зашто се налазе ту где јесу, а тешка финансијска ситуација у клубу, може, али и не мора да буде оправдање за остварени пласман.

С`обзиром да се налазимо ту где јесмо, окрећемо се групи плеј-аута и да видимо шта нам предстоји у наставку такмичења…

Систем такмичења је такав да екипе које ће се кроз плеј-аут борити за опстанак у новоформирану групу преносе бодове освојене у првој фази такмичења. Односно, не преносе се сви бодови, већ само они који су освојени у директним дуелима са екипама које су у новоформираној групи. У дуелима са Мокром Гором, Рударом и Слогом наши рукометаши су забележили четири победе, један реми и исто толико пораза, па ће са укупно девет бодова стартовати у плеј-аут групи.

– Резултати РК Црвена звезда који се преносе у плеј-аут:
Црвена звезда – Морка Гора 31:29 ; 30:30
Црвена звезда – Рудар Костолац 34:26 ; 26:29
Црвена звезда – Слога Пожега 29:15 ; 30:22

На основу претходно остварених резултата најбољу позицију имаће костолачки Рудар које у доигравање за опстанак улази са десет бодова, Мокра Гора из Зубиног Потока стартује са пет, а већ прежаљена Слога из Пожеге нема нити један освојени бод. Након шест одиграних кола две најбоље екипе обезбедиће опстанак у лиги, док ће две последњепласиране наредне сезоне морати да се преселе у Супер „Б“ лигу Србије.

Јасно је да ће екипа из Пожеге морати наредне сезоне степеницу ниже када је ранг такмичења у питању, а црвено-белима на основу до сада оствареног за опстанак су кључни мечеви са Мокром Гором. Уколико из тих сусрета изађу са барем три освојена бода (победа и реми), сигурно ће обезбедити опстанак у екитном рангу српског рукомета и за сезону 2019/20.

Ситуација у клубу је тешка, резултатска ситуација је тешка, али баш зато сви Звездаши би требали и морали да подрже момке како би се актуелна сезона привела крају оним што је у овом моменту и најважније, а т је опстанак.

До почетка плеј-аут групе наши рукометаши морају да одиграју још један меч Супер рукометне лиге Србије. У петак 29. марта са почетком од 18 часова црвено-бели дочекују аранђеловачки Шамот 65.

Повезане вести

Leave a Comment